- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Tjestenina s mini rajčicama i celerom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu s mini rajčicama i celerom. – mini rajčica, tjestenina (špageti), celerova stabljika, češnjak, mljevena crvena paprika, origano, svježi bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, U vrelu posoljenu vodu stavimo špagete i kuhamo po uputama na pakiranju.; Oprane mini rajčice operemo i podijelimo po pola.; U zagrijano maslinovo ulje, dodamo povrće, dodamo na listiće narezan češnjak. Sastojke malo posolimo, začinimo s malo mljevene crvene paprike i kratko prepržimo 5-6 minuta; Kuhanu tjesteninu ocijedimo i stavimo preko povrća. Sastojke promiješamo i serviramo u tanjure.; –
- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Punjene rajčice s tunom i lukom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti punjene rajčice s tunom i lukom. – rajčica, tuna (komadići iz konzerve), vrhnje za kuhanje, suho bijelo vino, luk, parmezan (naribani ), zelene masline (otkostene), svježi peršin (sjeckani), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar ((svježe mljeveni)), Rajčice operemo, uklonimo gornji dio i izdubimo ih.; U zagrijanu tavu ulijemo ulje na koje dodamo narezani luk, malo ga posolimo i pržimo na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Zatim sitno nasjeckamo otkoštene zelene masline i dodamo ih u tavu. Kad je luk omekšao prelijemo ga suhim bijelim vinom i pričekamo da na pola ispari. ; Pirjani luk premjestimo u čistu zdjelu, prelijemo ga vrhnjem za kuhanje, dodamo tunu iz konzerve koju prethodno malo usitnimo, potom dodamo naribani sir parmezan, nasjeckani peršin i sve zajedno malo posolimo i začinimo sa svježe mljevenim paprom i izmiješamo sastojke.; Izdubljene rajčice nadijevamo pripremljenom smjesom te poklopim odrezanim gornjim dijelom. Ovako pripremljene stavimo u pećnicu zagrijanu na 200°C, 35 minuta.; Gotove rajčice poslužimo na posteljici od rukole i pokapamo s malo maslinovim uljem.; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Fažoli s gljivama i graškom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti fažole s gljivama i graškom. – tjestenina (farfalle), grašak ((zamrznuti)), šampinjoni, šunka, luk, mesni temeljac, maslac, peršin (sjeckani), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), Gljive očistimo, luk nasjeckamo, a tjesteninu stavimo kuhati u vrelu posoljenu vodu. ; Sada na ugrijanu tavu iznad vatre stavimo na kockice narezan maslac, odmah zatim dodamo gljive i sjeckani luk i sastojke promiješamo. ; Zatim u tavu dodamo smrznuti grašak, sjeckani peršin, ulijemo malo povrtne juhe i sve zajedno pirjamo na laganoj vatri. ; Prije nego je tekućina isparila, u tavu dodamo kockice maslaca, umiješamo ga u sastojke i ugasimo vatru. ; Sada tjesteninu procijedimo, premjestimo ju u tavu s umakom, promiješamo i poslužimo.
; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Aromatična piletina u indijskom umaku – U našem video receptu saznajte kako pripremiti aromatičnu piletinu u indijskom umaku. – pileća prsa, luk, češnjak, zeleni feferoni, kurkuma, kumin (sušeni), korijander (sušeni), koncentrat rajčice, curry pasta, vrhnje za kuhanje, ulje, sol, U tavu iznad vatre ulijemo malo ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga i pržimo na laganoj vatri. ; Za to vrijeme očistimo ljute papričice tako da ih prerežemo po duljini, iz njih izrežemo mekani dio i koštice i čisti mesnati dio paprike narežemo na trakice. ; Sada u mužaru izmrvimo korijander i kim te ih dodamo u tavu s lukom, promiješamo i pričekamo da počnu puštati miris. ; Nakon poprilici pola minute, u tavu umiješamo koncentrat rajčice i miješamo dok se rajčica potpuno ne rastopi. ; Sada očišćena i oprana pileća prsa narežemo na kockice veličine zalogaja, a zatim ih dodamo u tavu s lukom i začinima te lagano pržimo, povremeno miješajući, dok meso ne pobijeli. ; Nakon desetak minuta prženja nasjeckamo češnjak, dodamo ga u tavu s mesom, zatim dodamo i ljutu zelenu papričicu, još kratko pržimo i čim češnjak počne puštati miris dodamo kurkumu i curry pastu. ; Kada se curry pasta ugrijala, u tavu ulijemo malo vrhnja za kuhanje. ; Nakon 1-2 minute kada je umak zgusnuo ugasimo vatru i poslužimo jelo.
; –
- Fina Malinić
- 28 min
- 12 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Ova zdrava varijanta muffina s mrkvom pripremljena je s integralnim brašnom, kokosovim uljem i javorovim sirupom. Iako se radi o laganijoj verziji okus je ostao fantastičan, stoga bi ovi muffini lako mogli postati vaš novi omiljeni doručak!
Muffini s mrkvom – U našem receptu pogledajte kako pripremiti zdrave i ukusne muffine s mrkvom. – integralno brašno, prašak za pecivo, cimet ((u prahu)), soda bikarbona, sol, đumbir ((u prahu)), muškatni oraščić ((mljeveni)), mrkva ((oguljena i naribana)), orasi ((mljeveni)), zlatne sušene grožđice, kokosovo ulje ((možemo zamijeniti ekstra djevičanskim maslinovim uljem)), javorov sirup, jaje, grčki jogurt, ekstrakt vanilije, šećer u prahu, Zagrijemo pećnicu na 220°C. Pripremimo 12 kalupa za muffine te ih premažemo maslacem.; U velikoj zdjeli dobro izmiješamo integralno brašno, prašak za pecivo, cimet, sodu bikarbonu, sol, đumbir u prahu i mljevene muškatne oraščiće.
; U drugu, malu zdjelu ubacimo sušene grožđice i dodamo im žličicu brašna kako se ne bi lijepile. Grožđice, naribane mrkve i mljevene orahe prebacimo u veliku zdjelu s ostalim sastojcima te ih dobro promiješamo.; U srednje veliku zdjelu ulijemo ulje i javorov sirup te ih dobro promiješamo. Potom u smjesu umutimo jaja, a zatim dodamo i jogurt te ekstrakt vanilije. Još jednom dobro promiješamo.; Ubacimo mokre sastojke u veliku zdjelu s preostalim sastojcima i miješamo velikom žlicom dok ne dobijemo glatku smjesu. Smjesu zatim ravnomjerno raspodijelimo u kalupe za muffine i po želji ukrasimo šećerom u prahu.; Pečemo 13 minuta odnosno dok muffini ne dobiju zlatnu boju na vrhu.; Prije posluživanja pričekamo da se muffini dobro ohlade.; –
- Fina Malinić
- 10 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Prepečenac s bananom i cimetom – U našem receptu saznajte kako pripremiti ukusni prepečenac s bananom i cimetom. – jaje, mlijeko, slatko vrhnje, ekstrakt vanilije, šećer u prahu, cimet ((u prahu)), kruh ((jučerašnji)), maslac, banana ((prerezati na pola)), javorov sirup, U velikoj posudi izmiješamo jaja, mlijeko, slatko vrhnje, vaniliju, šećer u prahu i cimet u prahu. ; Smjesu izlijemo u plitku keramičku posudu.; Zagrijemo pečnicu na 180°C.; Umočimo dvije kriške kruha u smjesu na 30-60 sekundi. ; Na srednje jakoj vatri zagrijemo jednu žlicu maslaca i pržimo dok se ne pojave mjehurići. ; Dodamo namočene kriške kruha i pržimo ih 1-2 minute dok ne poprime zlatnu boju.; Kriške prebacimo u posudu za pečenje i zagrijemo u pećnici. Postupak ponovimo s preostalim maslacem i kruhom.; Pečeni kruh složimo na tanjure i prekrijemo bananama. Na kraju polijemo s malo javorovog sirupa i poslužimo.; –
- Almo Čatlak
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Svinjetina sa širokim rezancima na kineski način – U našem video receptu saznajte kako pripremiti svinjetinu sa širokim rezancima na kineski način. – svinjska lopatica, široki rezanci, češnjak, ocat, kečap, smeđi šećer, mladi luk, ulje, sol, Meso očistimo od žilica i kožica te narežemo na kockice. ; U lonac s vrelom posoljenom vodom stavimo kuhati tjesteninu po uputama na pakiranju. ; U vrući wok ulijemo ulje, dodamo narezanu svinjetinu i pržimo. Nakon 10-tak minuta svinjetina je pržena i izvadimo je sa strane.
; Na preostalu masnoću u wok dodamo na listiće narezan češnjak, kuhanu ocijeđenu tjesteninu i sve zajedno dobro izmiješamo. Preko rezanaca prelijemo sojin umak, smeđi šećer, kečap i ocat. Izmiješamo sastojke i ugasimo vatru. Za kraj u tavu dodamo na kolutiće narezan mladi luk; Na tanjure slažemo rezance u umaku, a preko pečene komadiće svinjetine. Tanjur ukrasimo sa zeleni dijelom mladog luka i klicama češnjaka.; –
- Almo Čatlak
- 20 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Grah salata sa skušom i mozzarellom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti grah salatu sa skušom i mozzarellom. – bijeli grah (iz konzerve), ljubičasti luk, skuša (iz konzerve u maslinovom ulju ), mini rajčica, crne masline (otkoštene), vinski ocat, sir mozzarella, chili s morskom soli, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar (svježe mljeveni), U čistu zdjelicu ulijemo maslinovo ulje, dodamo vinski ocat, posolimo, začinimo svježe mljevenim paprom i pjenjačom sve zajedno izmiješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. ; Sada, u čistu zdjelu dodamo mini rajčice koje smo prerezali popola, ocijeđeni bijeli grah iz konzerve i ljubičasti luk koji narežemo na trakice. ; Zatim sastojke začinimo s malo čilija s morskom soli, dodamo nekoliko crnih maslina prerezanih popola, preko sastojaka pokapamo jedan dio pripremljenog dressinga i nježno izmiješamo sastojke. ; Salatu sada stavimo na tanjur za posluživanje, preko salate dodamo mozzarellu narezanu na kockice i preko svega stavimo filete skuše iz konzerve. ; Za kraj, sastojke pokapamo s još malo dressinga, dodamo još malo maslinovog ulja i sve zajedno ukrasimo s malo svježeg peršina.
; –
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Svinjetina s rezancima i pikantnim umakom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti svinjetinu s rezancima i pikantnim umakom. – široki rezanci ((s jajima)), kokosovo ulje, svinjska pisanica, smeđi šećer, mladi luk, češnjak, sojin umak, kečap, korica limuna, ulje, sol, Svinjsku pisanicu očistimo od kožica i žilica i narežemo na kockice. U ugrijani wok stavimo kokosovo ulje dodamo narezano meso, preko mesa posipamo malo smeđeg šećera. Sastojke pržimo dok se ne zatvore pore mesa potom ih izvadimo iz woka na stranu. ; Na preostalu masnoću od prženja dodamo malo ljutih papričica, sojin umak, kečap, sok od limuna, malo sušene limunove korice i pričekamo da umak zakuha.; U vrelu posoljenu vodu stavimo kuhati tjesteninu al dente.; Gotov umak prelijemo u zdjelicu i stavimo sa strane. Mladi luk narežemo ukoso, režnjeve češnjaka nasjeckamo.; U wok ulijemo malo ulja, dodamo narezan češnjak i mladi luk. Čim počnu puštati miris preko luka i češnjaka stavimo kuhanu tjesteninu i sastojke promiješamo. U zdjelu stavimo tjesteninu kao podlogu, preko nje stavimo pečene komadiće svinjetine i sve prelijemo pripremljenim umakom.; –
- Fina Malinić
- 5 min
- 1 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Jedan od najpopularnijih koktela današnjice kojeg možete vrlo jednostavno napraviti. Cuba Libre spada u “highball” koktele koji imaju u sebi veliki sadržaj bezalkoholnog pića. U ovom slučaju riječ je o Coca-Coli.
Cuba Libre koktel – U našem receptu saznajte kako pripremiti Cuba Libre koktel. – sok od limuna, Bacardi rum (može svijetli ili tamni rum.), coca cola, led, limeta (ili limun), Ubacite kockice leda u čašu.; Dodajte 10 ml soka od limuna. Zatim dodajte 50 ml bijelog ili tamnog ruma. Sastojke izmiješajte i dodajte Coca-Colu.; Koktel ukrasite kriškama limete ili limuna i slamkom.; –
- Kuzma Novak
- 60 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Brze i fine kiflice uvijek su dobrodošle na svakom stolu, a lako i brzo se naprave!
Kiflice – U našem receptu saznajte kako pripremiti kiflice. – brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, vanilin šećer, kvasac (suhi ili svježi), mlijeko, voda (topla), jaje, žumanjak, ulje, Prvo ugrijte malo mlijeka (malo manje od pola šalice) da bude toplo i dodajte pola žličice šećera i kvasac. Miješajte sve dok se kvasac ne otopi i ostavite 5-10 minuta dok se kvasac ne digne. ; U posudu stavite brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve pomiješajte i dodajte jaje, žumanjak, ulje, uzdignuti kvasac i ulijte mlijeko, a vodu dodajte po potrebi. ; Mijesite sve dok ne dobijete fino i meko tijesto. Brašno dodajte po potrebi. Ostavite tijesto da se diže oko pola sata na toplom mjestu. ; Kada se tijesto digne razdvojite ga na dva, tri dijela i razvaljajte u oblik kruga i režite u oblik trokuta. Te trokute motajte u kiflice. ; Premaz za kiflice pripremite na način da u zdjelici razbijete jaje s malo mlijeka i sve izmućkate zajedno. ; U tepsiju stavite papir za pečenje i kiflice stavljate u nju te premažite kiflice premazom pomoću gumenog kista. ; Stavite tepsiju u pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. ; –
- Almo Čatlak
- 50 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pileća prsa punjena svježim sirom u košuljici od peršina – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pileća prsa punjena svježim sirom u košuljici od peršina. – svježi sir, češnjak, krušne mrvice, peršin ((sjeckani)), provansalska mješavina začina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar ((svježe mljeveni)), U sjekač stavimo krušne mrvice, dodamo svježe sjeckani peršin, protisnemo režnjeve češnjaka i sve zajedno izradimo u sjekaču. ; U zasebnu zdjelicu stavimo svježi sir, posolimo ga i lagano izmiješamo.; Pilećim prsima napravimo džepić, pazimo da ne napravimo veliki otvor da možemo nadijevati. Sir stavimo u vrećicu za nadijevanje pa punimo pileća prsa.; Nadijevana prsa uvaljamo u smjesu peršina i krušnih mrvica. ; Po dnu vatrostalne posude stavimo malo ulja, preko stavimo nadjevena pileća prsa koja prelijemo s malo maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, 25-30 minuta.; Vruću piletinu poslužimo na tanjure i pokapamo s malo umaka od pečenja.; –
- Kuzma Novak
- 120 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Pavlova torta prozračna je i lagana baš poput izvedbe ‘Smrt labuda’ ruske balerine Ane Pavlove. Donosimo vam jednostavni bazni recept koji možete poslužiti uz neki napitak ili glavno jelo.
Pavlova torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti Pavlovu tortu. – Biskvit: bjelanjak, šećer, jabučni ocat, prašak za pecivo, sok od limuna, Krema: mlijeko, puding (od vanilije), šećer, vanilin šećer, žumanjak, vrhnje za šlag, Biskvit: Bjelanjak istucite u snijeg i postepeno dodajte u njega šećer. Zatim u smjesu umiješajte jabučni ocat, sok od limuna i prašak za pecivo te sve zajedno pomiješajte. ; Pripremite lim (promjera 26 cm) i obložite ga papirom za pečenje te u njega ulijte pripremljenu smjesu. Stavite u pećnicu na 120 ºC oko 90 minuta; Krema: U malo mlijeka umutite puding od vanilije i žumanjke. Tu smjesu ulijte u preostalo mlijeko i šećer. Sve zajedno stavite na vatru i miješajte sve dok se smjesa ne zgusne. Kad se smjesa zgusnula, skinuti ju s vatre i ostavite da se ohladi. ; Umutite šlag od 1 dl vrhnja i umiješajte u ohlađenu kremu. Na ohlađeni biskvit namažite kremu od žumanjaka i premažite s preostalim šlagom. ; Željeno voće narežite na manje komade i posložite ga na vrh torte. Preko voća možete dodati i preljev po želji. ; –
- Kuzma Novak
- 90 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Japanski vjetar ukusan je kremasti kolač koji će osvojiti mnoge sladokusce.
Japanski vjetar – U našem receptu saznajte kako pripremiti japanski vjetar. – Kora: bjelanjak, šećer u prahu, ocat, Krema: žumanjak, šećer, gustin, mlijeko, maslac, šlag pjena, orah (poprženi i krupno mljeveni), čokolada za kuhanje (naribana), šlag pjena, mineralna voda, Kora: Za koru izmiksajte snijeg od bjelanjaka te postepeno dodajte šećer. ; Veliki lim premažite uljem i obložite papirom za pećenje. Na lim izlijte snijeg od bjelanjaka i pecite u pećnici sat vremena na 150 °C dok kora ne očvrsne. ; Izvadite koru iz pećnice i ostavite da se ohladi, a zatim ju prerežite na dva dijela. ; Krema: Umutite žumanjke sa šećerom i pomalo stavljajte gustin u smjesu. Potom dodajte toplo mlijeko te sve skupa miješajte na vatri dok se ne zgusne. ; Kremu ostavite da se ohladi i zatim u nju dodajte dobro izmiksani maslac. ; Dobro umutite četiri šlag pjene s mineralnom vodom te potom izdvojite četiri žlice šlaga i dodajte ga u kremu. ; Kremu podijelite na dva dijela. Jedna dio ostavite kakav je, a u drugi dio dodajte krupno mljevene orahe i sitno naribanu čokoladu. ; Slaganje kolača : Na jednu koru stavljajte žutu kremu i dobro ju rasporedite po kori. Zatim, preko kreme dodajte sloj šlaga. ; Stavite novu koru i novi sloj kreme s orasima na nju te preko toga sloj šlaga. ; Dobro zagladite sve neravnine i ostavite kolač u hladnjaku da se ohladi. ; –
- Kuzma Novak
- 120 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Napravite tijesto za pizzu s lakoćom uz ovaj jednostavni recept i uživajte u finoj domaćoj pizzi!
Tijesto za pizzu – U našem receptu saznajte kako pripremiti tijesto za pizzu. – glatko brašno, oštro brašno, suhi kvasac, mlijeko, voda (topla), ulje, sol, šećer, U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte suhi kvasac, dolijte mlijeko i vodu te počnite mijesiti. Postepeno dodajte u zdjelu ulje i sve zajedno izmiješajte. ; Tijesto ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata i potom ga počnite ponovno mijesiti na pobrašnjeloj površini. ; Vratite tijesto natrag u zdjelu i pustite da dodatno odstoji oko sat vremena. Potom ga prebacite na ravnu površinu i razvaljajte. ; Tijeste prebacite na protvanj i dodajte sve željene dodatke za pizzu. ; –
- Kuzma Novak
- 120 min
- 10-12 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Londoneri su slasni mali zalogaji kojima su nas bake razveseljavale nakon nedjeljnog ručka. Ili u posebnoj prilici…
Londoneri – U našem receptu saznajte kako pripremiti Londonere. – Tijesto: žutanjak, pšenično brašno, prašak za pecivo, maslac, šećer, kiselo vrhnje, marmelada (po želji), voda, Nadjev: bjelanjak, šećer u prahu, orah, vanilin šećer, Za tijesto pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno te postepeno dodajte vrhnje. Sve zajedno pomiješajte i ostavite u hladnjaku oko pola sata. ; Nakon toga razvaljajte tijesto i stavite u lim za pećenje kolača i pecite u pećnici 30 minuta na 150 °C. ; Izvadite tijesto iz pećnice i premažite ga željenom marmeladom. ; Za nadjev čvrsto umutite snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu. Dodajte orahe i dobivenu smjesu premažite preko tijesta. ; Na vrh pospite sitno narezane orahe i pecite 20 minuta u pećnici na 150 °C.; –
- Kuzma Novak
- 120 min
- 10 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Mileram torta osvježit će vas svojom neodoljivom voćnom i kremastom teksturom! Savršena je u ovim vrućim ljetnim danima.
Mileram torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti Mileram tortu. – Tijesto : glatko brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer, maslac, jaje, Krema: mlijeko, puding (od vanilije), šećer, mileram, voće (po želji), preljev za tortu, Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga da ostoji u hladnjaku 45 minuta. ; Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga. Pripremite okrugli kalup (veličine 26 cm) i namažite ga margarinom te na namazani kalup stavite pripremljeno tijesto. ; Skuhajte dva pudinga s mlijekom i šećerom te ga vrućeg ulijte u mileram. ; Kremastu smjesu izlijte u kalup te preko nje stavite željeno voće.; Pecite 70 minuta u pećnici na 170 stupnjeva °C. ; Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi preko noći u hladnjaku. ; Izvadite iz hladnjaka i dodajte preljev za tortu. ; –
- Fina Malinić
- 40 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Ne možemo ni zamisliti što vam je sve palo na pamet kada ste ugledali naslov “Crnac bez jaja”. Ovaj kolačić, kako i sam naslov kaže, uopće ne sadrži jaja! Izuzev toga, iznimno je ukusan, a jednostavan za pripremu.
Crnac bez jaja – U našem video receptu saznajte kako pripremiti kolač crnac bez jaja. – Za biskvit:: jogurt, glatko brašno, šećer, ulje, kakao, soda bikarbona, maslac, Za glazuru:: maslac, čokolada za kuhanje, šećer, mlijeko, Brašno, jogurt, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu dobro promiješamo mikserom.
; Dobivenu smjesu ulijemo u kalup prethodno namazan maslacem i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, na 20 minuta.
; Maslac stavimo u lonac iznad vatre, a kada se otopi, dodamo mu natrganu čokoladu, šećer i mlijeko te miješamo sve dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
; Kada je pečen, biskvit ostavimo da se malo ohladi, zatim ga prelijemo čokoladnom glazurom i stavimo u frižider na hlađenje.
; Kada se kolač ohladio možemo ga poslužiti.; –
- Fina Malinić
- 35 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Ušećereni bademi – U našem receptu saznajte kako pripremiti ušećerene bademe. – voda, šećer, cimet ((u prahu)), bademi, U tavi pomiješamo vodu, šećer i cimet u prahu, a zatim kuhamo na srednje jakom plamenu dok ne zavri.; Zatim dodamo bademe i kuhamo dok tekućina ne ispari, a na bademima ostane gusti premaz.; Prebacimo bademe na papir za pečenje i ostavimo ih 15-ak minuta da se ohlade.; –
- Francuski začin
- 20 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Madeleines su tradicionalni francuski kolačići koji se najčešće serviraju uz kavu ili čaj, a vrlo jednostavno ih možete i sami pripremiti!
Madeleines (sponge cakes) – U našem receptu saznajte kako pripremiti Madeleines. – maslac ((rastopljeni)), jaje, glatko brašno, šećer, vanilin šećer, sol, prašak za pecivo, korica limuna, limunov sok, Pomiješajte brašno i prašak za pecivo te ih malo po malo dodajte jajima uz stalno miješanje.; Malo po malo, dodajte maslac u smjesu uz stalno miješanje.; Kalupe premažite maslacem i pospite brašnom. Napunite ih smjesom, ali ne do kraja (napuhat će se pečenjem).; Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C, ne dulje od 10 minuta.; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Umak od jabuka – U našem receptu saznajte kako pripremiti umak od jabuka. – jabuke ((oguljene i narezane, bez kore)), voda, šećer, cimet ((u prahu)), U tavi pomiješajte jabuke, vodu, šećer i cimet. Prekrijte i kuhajte na srednje jakom plamenu oko 15-20 minuta (dok jabuke ne omekšaju).; Ohladite, a zatim zgnječite jabuke dok ne dobijete kašastu smjesu.; –
- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Smeđa riža sa sjemenkama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti smeđu rižu sa sjemenkama. – smeđa riža, sjemenke suncokreta, sojin umak (tamari), sol, Rižu operemo, ocijedimo i stavimo u ekspres lonac. ; Zatim ulijemo vodu i ostavimo da zavri. U zavrelu vodu dodamo rižu, posolimo i zatvorimo lonac. ; Kada se stvori tlak, smanjimo vatru i kuhamo po prilici 45 minuta. Zatim ugasimo vatru i ostavimo da se tlak prirodno spusti (nekoliko minuta). ; Nakon toga otvorimo lonac, promiješamo rižu i stavimo je u zdjelicu. ; Sjemenke suncokreta operemo i ocijedimo. ; Zatim na vrućoj i suhoj tavi, pržimo sjemenke suncokreta, na laganoj vatri 7-10 minuta, neprestano miješajući.; Pržene sjemenke stavimo u posudicu, dodamo tamari i promiješamo. ; Gotove sjemenke posipamo po riži i poslužimo.; – Kada bi se prehrana prema makrobiotičkim načelima svela na jedan jedini recept, tada bi to bio upravo ovaj. Smeđa riža je mnogima najdraža žitarica, najlakše je probavljiva i lako se kombinira s ostalim jelima. Uživajte u ovoj iznenađujuće zasitnoj i zdravoj kombinaciji!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Smeđa riža sa sjemenkama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti smeđu rižu sa sjemenkama. – smeđa riža, sjemenke suncokreta, umak od soje (tamari), sol, Rižu operemo, ocijedimo i stavimo u ekspres lonac. ; Zatim ulijemo vodu i ostavimo da zavri. U zavrelu vodu dodamo rižu, posolimo i zatvorimo lonac. ; Kada se stvori tlak, smanjimo vatru i kuhamo po prilici 45 minuta. Zatim ugasimo vatru i ostavimo da se tlak prirodno spusti (nekoliko minuta). ; Nakon toga otvorimo lonac, promiješamo rižu i stavimo je u zdjelicu. ; Sjemenke suncokreta operemo i ocijedimo. ; Zatim na vrućoj i suhoj tavi, pržimo sjemenke suncokreta, na laganoj vatri 7-10 minuta, neprestano miješajući.; Pržene sjemenke stavimo u posudicu, dodamo tamari i promiješamo. ; Gotove sjemenke posipamo po riži i poslužimo.; -</div>
- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Tjestenina s gljivama u vrhnju – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu s gljivama u vrhnju. – tjestenina, gljive (sušenih (vrganji, trubice,lisičarke)), maslac, mladi luk, vrhnje za kuhanje, sol i papar, Sušene gljive stavimo u zdjelicu s vodom i ostavimo da se moče.; U lonac s vrelom posoljenom vodom stavimo kuhati tjesteninu po uputama na pakiranju. ; Nakon 7-8 minuta u ugrijanu tavu stavimo maslac, dodamo ocijeđene omekšale gljive i začinimo s malo soli. Gljive kratko pirjamo.; Mladi luk narežemo na kolutiće i dodamo preko gljiva. Sastojke posolimo, začinimo i s malo svježeg papra.; Kuhanu ocijeđenu tjesteninu stavimo preko gljiva i luka. Sastojke dobro izmiješamo i ulijemo malo vrhnja za kuhanje. Tjesteninu poslužimo na tanjure.; –
- Fina Malinić
- 55 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Srednje zahtjevno
- Sadrži jaja i mlijeko
Za ove bogate i ukusne pločice od limuna potrebno vam je svega 5 sastojaka, za koje smo sigurni da se već nalaze u vašoj kuhinji!
Pločice od limuna – U našem receptu saznajte kako pripremiti pločice od limuna. – maslac ((omekšali)), šećer, brašno, jaje, limun ((iscijeđeni)), Zagrijte pećnicu na 175°C.; U srednje velikoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac, dvije šalice brašna i pola šalice šećera. Utisnite na dno lima za pečenje.; Pecite 15-20 minuta, odnosno dok biskvit ne postane čvrst i poprimi zlatnu boju.; U drugoj zdjeli pomiješajte preostali šećer i brašno. Umiješajte jaja i limunov sok, a zatim izlijte preko biskvita.; Pecite dodatnih 20 minuta, a zatim pričekajte da se pločice ohlade i formiraju.; –