- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Rating: 0 stars
Jabuke s medenim preljevom

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
<div class="wpurp-searchable-recipe">Jabuke s medenim preljevom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti jabuke s medenim preljevom. – jabuke, med (sa sokom od limuna), kiselo vrhnje, maslac, vanilin šećer, U zdjelu s kiselim vrhnjem, dodamo med, te sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu. ; Ovako pripremljen preljev stavimo u hladnjak da se malo ohladi. ; Jabuke ogulimo, očistimo i narežemo na kriške. ; U tavi rastopimo maslac, dodamo vanilin šećer, te sve zajedno na laganoj vatri pirjamo dok jabuke malo ne omekšaju. ; Gotove jabuke stavimo na tanjure, prelijemo ih ohlađenim preljevom od meda i vrhnja, te poslužimo.; -</div>
Pileći bataci sa senfom i pancetom

- Almo Čatlak
- 50 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Piletina je meso kokoši starosti do 6 mjeseci, a pripremite li pileće batke na ovaj način usrećit ćete sebe i sve vaše najdraže. U slast!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Pileći bataci sa senfom i pancetom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pileće batke sa senfom i pancetom. – pileći batak, češnjak, panceta, kadulja, senf, bijelo vino (suhog), ružmarin, ulje, Sa bataka skinemo kožu i zarežemo ih nožem na 2-3 mjesta, a neočišćene režnjeve češnjaka nagnječimo. ; Zatim batke premažemo senfom, omotamo ih s dvije kriške pancete i stavimo u nauljenu vatrostalnu posudu. ; Potom batke začinimo nagnječenim režnjevima češnjaka, listićima kadulje i ružmarinom, prelijemo bijelim vinom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; -</div>
Pikantni gratinirani zalogajčići od palente i kobasica

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Palenta je tradicionalno talijansko jelo još od 15. stoljeća, a kod nas se još naziva žgancima ili purom. Bili kako bilo, palenta je zdrava i fina, a još je i finija uz dodatak kobasica, kao što je slučaj u ovom receptu.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Pikantni gratinirani zalogajčići od palente i kobasica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pikantne gratinirane zalogajčiće od palente i kobasica – kukuruzna krupica, debrecinke, mlijeko, maslac, parmezan, peršin (sjeckani), peperoncini, krušne mrvice, sir ementaler, ekstra djevičansko maslinovo ulje, Mlijeko ulijemo u lonac i pričekamo da zavri, peperoncine izmrvimo, kobasice narežemo na kolutiće, parmezan naribamo na fini ribež, a ementaler na krupni. ; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kobasice i pržimo ih sa svih strana.; Za to vrijeme u lonac s vrelim mlijekom dodamo maslac i pričekamo da se rastopi. ; Zatim dodamo kukuruznu krupicu i stalno miješajući kuhamo palentu po uputama na pakiranju. Nakon 4-5 minuta palentu i kobasice maknemo s vatre. ; Potom u palentu dodamo naribani parmezan, mrvljene peperoncine, sjeckani peršin i dobro izmiješamo sastojke. ; Po limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, posipamo krušne mrvice i pomoću okruglog kalupa, koji punimo začinjenom palentom, oblikujemo tortice. ; Zatim tortice nadjenemo kobasicama, posipamo ih naribanim ementalerom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 10-ak minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; -</div>
Brzi kokosovi kolačići

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
; – Kokosovo brašno nastaje mljevenjem mesa zrelog kokosa iz kojeg je iscijeđeno mlijeko, a najvažniji je sastojak u ovom brzom receptu za ukusne kolačiće. Svakako kušati!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Brzi kokosovi kolačići – U našem video receptu saznajte kako pripremiti brze kokosove kolačiće. – šećer u prahu, jaje, kokosovo brašno, oštro brašno, maslac, vanilin šećer, sol, U zdjelu miksera razbijemo jaja, dodamo šećer u prahu, vanilin šećer i na maloj brzini izradimo jednoličnu smjesu. ; Nakon 4-5 minuta miksanja dodamo omekšali maslac, kokosovo brašno, oštro brašno, prstohvat soli i miksamo još 2-3 minute. ; Od pripremljene smjese, grabilicom za sladoled, oblikujemo kuglice i stavljamo ih na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 20-ak minuta. ; Kolačići su gotovi i možemo ih poslužiti.
; -</div>
Piletina alla parmigiana

- Almo Čatlak
- 50 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Parmigiana je južno-talijansko i sicilijansko slojevito jelo s umakom od rajčica i sirom, uz dodatak patlidžana, teletine ili piletine, a čak je i zakonom zaštićeno kao autohtoni talijanski gastronomski proizvod.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Piletina alla parmigiana – U našem video receptu saznajte kako pripremiti piletinu alla parmigiana. – pileća prsa, pelati rajčice, krušne mrvice, češnjak u prahu, luk u prahu, origano (sušeni), peršin (sjeckani), šećer, parmezan (naribanog), glatko brašno, jaje, češnjak, bosiljak (svježeg), koncentrat rajčice, sir mozzarella, ulje (za prženje), sol i papar ((svježe mljeveni)), Mozzarellu narežemo na kockice, rajčice pelat malo izgnječimo, jaja umutimo, a piletinu narežemo na tanke odreske i istučemo ih ravnom stranom bata za meso. ; Talijanske krušne mrvice pripremimo tako što u zdjelu s krušnim mrvicama dodamo češnjak i luk u granulama, sušeni origano, naribani parmezan, sjeckani peršin, začinimo solju i paprom te izmiješamo sastojke. ; Zatim u ugrijanu tavu ulijemo rajčice pelat, protisnemo češnjak, dodamo koncetrat rajčice, šećer, listove bosiljka, začinimo solju i paprom, promiješamo i kad zavri kuhamo na laganoj vatri 15-20 minuta. ; Za to vrijeme piletinu začinimo s obiju strana solju i paprom, uvaljamo ju u brašno, u umućena jaja, te u talijanske krušne mrvice, višak otresemo i stavimo pržiti u tavu na vruću masnoću, sa svake strane 2 minute. ; Pržene odreske izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće. ; Potom veći dio umaka od rajčica rasporedimo po dnu vatrostalne posude, preko njega složimo pržene odreske, prekrijemo ih žlicom umaka, posipamo kockicama mozzarelle i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 10-15 minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; -</div>
File bijele ribe s povrćem u sojinom umaku

- Almo Čatlak
- 20 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
; – Sojin umak dobiva se fermentiranjem soje, zdrav je i ukusan začin te odlično paše uz mesna i riblja jela, kao što je slučaj u ovom receptu s ribom, mladim lukom i grahom.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">File bijele ribe s povrćem u sojinom umaku – U našem video receptu saznajte kako pripremiti filete bijele ribe s povrćem u sojinom umaku. – bijela riba (čvrste, u filetima), luk, češnjak, đumbir, bijeli grah (iz konzerve), mladi luk, sojin umak, smeđi šećer, ljuta papričica, limun, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Filete ribe narežemo na jednake komade i osušimo ih na kuhinjskom papiru, limunov sok iscijedimo, mladi luk narežemo na trakice, a luk, ljute papričice, češnjak i đumbir nasjeckamo. ; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo komade ribe i pečemo ih 2-3 minute sa svake strane. ; Zatim pečenu ribu izvadimo na toplo, a na masnoću od pečenja dodamo luk, češnjak, đumbir i ocijeđeni grah, posolimo, promiješamo te pržimo jednu minutu. ; Potom dodamo trakice mladog luka, ulijemo sojin umak i cca. 50 ml vode, posipamo smeđim šećerom, promiješamo i pričekamo da se šećer rastopi. ; Nakon 2-3 minute tavu maknemo s vatre, povrće rasporedimo na tanjure, preko njega stavimo po dva komada ribe, posipamo ih sjeckanim ljutim papričicama, pokapamo limunovim sokom i poslužimo.
; -</div>
Nabujak od oraha s kruškama

- Almo Čatlak
- 80 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
; – Nabujci su proizvod francuskih dvorskih kuhara iz 18. stoljeća. Francuski naziv za nabujak je sufle, a mogu biti slani ili slatki, od voća, povrća, ribe, peradi i mesa. Ovaj smo put za vas pripremili neobično ukusan nabujak s kruškama. Dobar tek!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Nabujak od oraha s kruškama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti nabujak od oraha s kruškama. – kruška, bijelo vino (suhog), šećer, limun, cimet, maslac, piškote, kava (crne, kuhane), rakija (vilijamovke), jaje, mlijeko, vrhnje za šlag, puding (od vanilije), orasi (mljevenih), smeđi šećer, šećer u prahu (za posipavanje), Kruškama odvojimo peteljke, izvadimo srednji dio s košticama i ogulimo ih, limunov sok iscijedimo, žumanjke odvojimo od bjelanjaka, a piškote previlno rasporedimo po dnu, maslacem namazane, vatrostalne posude. ; U lonac iznad vatre ulijemo bijelo vino i limunov sok, dodamo korice cimeta, 40 g šećera, kruške, poklopimo i kad zavri kuhamo 10-ak minuta na srednje jakoj vatri. ; Zatim u drugi lonac iznad vatre ulijemo mlijeko i vrhnje za šlag, dodamo 50 g šećera, prašak za puding, sastojke dobro izmiješamo pjenjačom i prije nego zavri, postupno umiješamo žumanjke i miješajući kuhamo na laganoj vatri dok ne dobijemo smjesu poput pudinga. ; Nakon 5-6 minuta smjesu poput pudinga maknemo s vatre, a od bjelanjaka i preostalog šećera istučemo tvrdi snijeg. ; U posudu s pudingom dodamo mljevene orahe i dobro izmiješamo sastojke. ; Potom umiješamo 1/3 snijega, a zatim nježno umiješamo preostali snijeg. ; Mješavinom crne kave i rakije natopimo piškote, prelijemo ih mješavinom pudinga, oraha i snijega, rasporedimo kuhane kruške, pazeći da malo vire iz smjese, posipamo smeđim šećerom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 45 minuta. ; Nabujak posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
; -</div>
Janjetina na marokanski način

- Almo Čatlak
- 220 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine i jako je fino. No da se odmaknemo od klasičnih načina pripreme janjetine poput grila, ražnja ili pećnice, otputovali smo u Maroko vidjeti kako ga oni spremaju. Ukoliko vas zanima pogledajte i vi.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Janjetina na marokanski način – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjetinu na marokanski način. – janjeći but (otkoštenog), kim, sjemenke komorača, luk, češnjak, đumbir (u prahu), kurkuma, čili papričica (mrvljena), cimet, naranča, povrtni temeljac, muškatna bundeva, mrkva, suhe šljive, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar ((svježe mljeveni)), Meso narežemo na kocke veličine 5 cm, a dvije glavice luka naribamo u zdjelu. U zdjelu s lukom dodamo sjemenke komorača, kurkumu, kim, đumbir u prahu, mrvljeni čili i izmiješamo sastojke. ; Zatim u zdjelu dodamo narezano meso, začinimo solju i paprom, naribamo malo narančine korice, dodamo koricu cimeta, promiješamo sastojke, poklopimo tanjurom i stavimo u hladnjak da se marinira 2 sata. ; U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo mješavinu mesa, luka i začina te sastojke pržimo, povremeno miješajući. Za to vrijeme mrkvu i preostalu glavicu luka narežemo na kocke, a češnjak očistimo. ; Nakon 20-ak minuta prženja dodamo režnjeve češnjaka, narezanu mrkvu i luk, ulijemo povrtnu juhu i kad zavri, kuhamo na srednje jakoj vatri 45 minuta, povremeno miješajući. 10-ak minuta prije kraja bundevu ogulimo, očistimo od koštica i narežemo na kockice. ; Zatim u lonac dodamo suhe šljive, promiješamo i kuhamo još 10-ak minuta, a u tavu, na žlicu ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kockice bundeve, posolimo ih i pržimo 10-ak minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. ; Potom pržene kockice bundeve dodamo u lonac s mesom, promiješamo sastojke i lonac maknemo s vatre. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; -</div>
Banane u karamel umaku

- Almo Čatlak
- 20 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
; – Banana je četvrta biljka u svijetu prema potrošnji u prehrani (nakon riže, pšenice i kukuruza) i izuzetno je zdrava i ukusna, a kad ju pripremite na ovaj način i prelijete s karamel umakom biti će još ukusnija. Dobar tek!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Banane u karamel umaku – U našem video receptu saznajte kako pripremiti banane u karamel umaku. – banana, smeđi šećer, vrhnje za šlag, maslac, med (od bagrema), aroma vanilije, Od polovice vrhnja izradimo čvrsti šlag. ; U ugrijanu tavu stavimo ¾ maslaca, med, ulijemo preostalo vrhnje za šlag, dodamo smeđi šećer i kad se sastojci počnu topiti miješamo ih pjenjačom dok umak ne zavri. ; Nakon nekoliko minuta umiješamo aromu vanilije i tavu maknemo s vatre. ; U drugu tavu stavimo preostali maslac i pričekamo da se rastopi. Za to vrijeme banane prerežemo po dužini. ; Zatim na maslac stavimo banane, prerezanom stranom prema dolje, i pržimo ih po prilici 4 minute. ; Gotove banane rasporedimo na tanjure, prelijemo ih umakom i poslužimo s pripremljenim šlagom.
; -</div>
Tom yam goong (juha od morskih kozica)

- Almo Čatlak
- 35 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
; – Riblji umak „nam pla“ je slan i oštar umak napravljen od usoljene ribe i često se koristi u thai kuhinji, a osim njega česti začini njihove kuhinje su đumbir, limeta, korijander i čili papričice kao što je slučaj i u ovom jako „hot & spicy“ receptu.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Tom yam goong (juha od morskih kozica) – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tom yam goong (juha od morskih kozica). – kozice (black tiger (kraljevske kozice)), mladi luk, luk (ljubičasti), češnjak, đumbir, mini rajčica, šampinjoni, čili papričica (svježih), riblji umak ("nam pla"), limeta, korijander (svježi), Šampinjone i rajčice prepolovimo, oguljeni đumbir narežemo na listiće, očišćene režnjeve češnjaka nagnječimo, polovicu čili papričica prerežemo po duljini, od polovice limete iscijedimo sok, a drugu polovicu narežemo na tanke kriške, kozicama odvojimo tijelo od repa, oklop repa skinemo, gornju stranu mesa repa zarežemo nožem i uklonimo crijevo, mladi luk narežemo na manje komade, a ljubičasti nasjeckamo. ; U wok, u 1,5 l vrele vode, dodamo tijela morskih kozica i kuhamo ih na srednje jakoj vatri. ; Nakon 10 minuta tijela kozica izvadimo, a u tekućinu dodamo đumbir, češnjak, ljubičasti i mladi luk, dvije kriške limete i kuhamo dalje još 10 minuta. ; Zatim dodamo šampinjone i mini rajčice, cijele i prerezane čili papričice i kuhamo dalje. ; Nakon 5 minuta dodamo repove kozica, ulijemo riblji umak i sok od limete, promiješamo i jelo maknemo s vatre. ; Juhu rasporedimo u zdjelice, ukrasimo s pokojom kriškom limete i listićima korijandera te poslužimo.
; -</div>
Slani alzaški kolač – crepes flambees ili flammkuchen

- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Luk je biljka srodna češnjaku, poriluku i vlascu, a upotrebljava se u gastronomiji i medicini i jedan je od glavnih sastojaka ovog zanimljivog jela.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Slani alzaški kolač – crepes flambees ili flammkuchen – U našem video receptu saznajte kako pripremiti slani alzaški kolač – crepes flambees ili flammkuchen. – brašno, luk, panceta, mileram, mljevena crvena paprika, vlasac (sjeckani), ulje, sol, Pancetu narežemo na tanke trakice, luk na tanke kolutove i stavimo ga u hladnu vodu da pusti ljutinu. ; U zdjelu s brašnom ulijemo 250 ml mlake vode i 90 ml ulja, dodamo ½ žličice soli i ručnim mikserom izradimo tijesto. ; Zatim tijesto premjestimo na dasku, oblikujemo ga u kuglu, stavimo u nauljenu zdjelu, poklopimo i ostavimo da odstoji 30 minuta. Za to vrijeme luk izvadimo iz zdjele i dobro ga ocijedimo. ; Potom tijesto podijelimo na četiri jednaka dijela i oblikujemo ih u kugle. ; Na pobrašnjenoj dasci, jednu po jednu kuglu razvaljamo na debljinu mlinca, pomoću valjka za tijesto ih premjestimo na limove za pečenje prekrivne papirom za pečenje, premažemo ih tankim slojem milerama, začinimo mljevenom paprikom, preko milerama rasporedimo ocijeđene kolutove luka, posipamo trakicama pancete i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 250°C, 10-ak minuta. ; Gotove kolače rasporedimo na tanjure, posipamo ih svježe sjeckanim vlascem i poslužimo.
; -</div>
Pašta fažol s povrćem

- Almo Čatlak
- 35 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Pašta fažol, odnosno tjestenina s grahom, je tradicionalno dalmatinsko jelo, ime dolazi od talijanskih riječi pasta (tjestenina) i fagioli (grah) i zaista je fino, lagano i zdravo. U slast i uživajte u njemu!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">
Pašta fažol s povrćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti paštu fažol s povrćem. – tjestenina ((penete) ), grah (ocijeđenog, iz konzerve), luk, mrkva, panceta, češnjak, tikvice, mini rajčica, peršin (grubo sjeckani), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar ((svježe mljeveni)), Pancetu narežemo na tanke trakice, tikvicu na kockice, luk i mrkvu nasjeckamo, a rajčice prerežemo napola. ; U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezan luk i mrkvu, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 3-4 minute. ; Zatim dodamo narezanu pancetu, protisnemo češnjak, i čim češnjak zamiriše dodamo narezanu tikvicu, prepolovljene mini rajčice, posolimo i pirjamo na laganoj vatri, povremeno miješajući. ; Nakon 3-4 minute ulijemo cca. 1 l vode, dodamo tjesteninu i kad voda zavri, tjesteninu kuhamo po uputama na pakiranju. ; Kad je tjestenina skoro kuhana dodamo ocijeđeni grah iz konzerve, sjeckani peršin, promiješamo i pričekamo da jelo zavri. ; Paštu fažol rasporedimo u tanjure, pokapamo s malo maslinovog ulja i poslužimo.
; –
</div>
Trokutići od tankog tijesta sa špinatom i sirom

- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
; – Špinat se uzgaja tijekom cijele godine, stoga razlikujemo dvije vrste špinata – zimski i ljetni, a koji s mješavinom tri vrste sira čini odličan i zdrav nadjev za ove fine trokutiće od tankog tijesta.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Trokutići od tankog tijesta sa špinatom i sirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti trokutiće od tankog tijesta sa špinatom i sirom. – špinat (svježeg), luk, mladi luk, peršin (sjeckanog), muškatni oraščić (naribani), parmezan (naribanog), sir feta, svježi kravlji sir, jaje, maslac (omekšalog), kore za savijače, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Luk i mladi luk nasjeckamo, feta sir izmrvimo, oprane i očišćene listove špinata grubo narežemo, a jaja umutimo. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 2-3 minute. Zatim dodamo sjeckani mladi luk i pržimo dalje. ; Nakon tri minute dodamo sjeckani peršin, izmiješamo sastojke, dodamo narezane listove špinata, posolimo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri, povremeno miješajući kuhačom. ; Kad ispari veći dio vode koju špinat ispusti, dodamo naribani muškatni oraščić, mrvljeni feta sir, svježi kravlji sir, tri umućena jaja, naribani sir parmezan, promiješamo i pričekamo da se smjesa malo ohladi. ; Potom smjesu od špinata stavimo u cijedilo da uklonimo višak tekućine, a listove za savijače rasprostremo na radnu površinu i prerežemo ih po duljini na tri jednaka dijela. ; Svaki dio tijesta premažemo omekšanim maslacem, nadjenemo ga većom žlicom smjese od špinata i preklapajući po tri lista tijesta oblikujemo trokute te postupak ponovimo s preostalim sastojcima. ; Dobivene trokute od tijesta premjestimo na namašćen lim za pečenje, premažemo ih preostalim umućenim jajetom, po želji posipamo sjemenkama sezama i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 15-20 minuta. ; Trokutići su gotovi i možemo ih poslužiti.
; -</div>
Makaroni s umakom od kobasica i rajčica

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Makaroni su vrsta tjestenine cjevasta oblika, koja potječe iz Italije i kao stvoreni su za ovo jelo s finim i bogatim umakom od tri vrste proizvoda od rajčice i mesa kobasica. Dobar tek!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Makaroni s umakom od kobasica i rajčica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti makarone s umakom od kobasica i rajčica. – tjestenina (makarona), luk, češnjak, koncentrat rajčice, bijelo vino (suhog), pelati rajčice, sušena rajčica (iz ulja), origano (sušeni), šećer, kobasica (pečenica), parmezan (naribanog), peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Luk nasjeckamo, a meso kobasica istisnemo iz ovitka. ; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo meso kobasica i pržimo ga, miješajući i gnječeći vilicom da postane zrnasto. Nakon 5-6 minuta dodamo sjeckani luk, posolimo, promiješamo i pržimo još 3-4 minute. ; Za to vrijeme u posudu sjekača stavimo ocijeđene sušene rajčice, dodamo sjeckani peršin, režnjeve češnjaka, ulijemo cca. 100 ml maslinovog ulja, posolimo i izradimo pešt. ; Zatim u tavu dodamo koncetrat rajčice, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pričekamo da vino napola ispari. Potom dodamo neocijeđenu rajčicu pelat i izgnječimo ju, promiješamo i kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 15-ak minuta kuhanja dodamo šećer, sušeni origano, promiješamo i kuhamo još 5-6 minuta. Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo makarone i kuhamo ih po uputama na pakiranju. ; Kuhanu tjesteninu ocijedimo i premjestimo u tavu s umakom, dodamo pešt od sušenih rajčica, promiješamo, rasporedimo u tanjure, posipamo naribanim parmezanom i poslužimo.
; -</div>
Savijača alla pizzaiola

- Almo Čatlak
- 80 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Panceta je trajni suhomesnati proizvod dobiven tehnološkim procesom koji obuhvaća soljenje, sušenje, zrenje i dimljenje, a naziv dolazi od talijanske imenice „pancia“ što znači „trbuh“. Sada kod smo to naučili, naučimo kako pripremiti ovu ukusnu savijaču gledajući priloženi video.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Savijača alla pizzaiola – U našem video receptu saznajte kako pripremiti savijaču alla pizzaiola. – panceta ((narezane na tanke kriške)), patlidžan, mini rajčica, kore za savijače, sir mozzarella, krušne mrvice, majčina dušica (sušena), origano (sušeni), bademi (u listićima), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Mozzarellu narežemo na kockice, mini rajčice prepolovimo, oprani i očišćeni patlidžan narežemo na ploške, stavimo ih u posudu s vodom i pokapamo sokom od limuna da ne oksidiraju, a potom ih ocijedimo i osušimo na kuhinjskom papiru. ; U tavu, na 4-5 žlica ugrijanog maslinovog ulja, dodamo ploške patlidžana i pržimo ih okrećući i dolijevajući maslinovo ulje po potrebi. ; Nakon 10-ak minuta ploške patlidžana izvadimo i stavimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće, a na ulje od prženja dodamo prepolovljene mini rajčice, posolimo ih i pirjamo na jakoj vatri 10-ak minuta, da ispari tekućina koju ispuste. ; Za to vrijeme uzmemo tri puta po dvije kore za savijače i složimo ih na radnoj površini, tako da se jedna s drugom preklapa s jednom trećinom, kako bi dobili dugačku savijaču. ; Zatim kore i spojeve premažemo mješavinom vode i ulja, posipamo krušnim mrvicama, uzdužno rasporedimo kriške pancete, posipamo kockicama mozzarelle, preko sira stavimo rajčice, posipamo sušenom majčinom dušicom i origanom, preko svega rasporedimo ploške patlidžana i tako nadjevene kore savijemo u savijaču. ; Potom savijaču premažemo mješavinom vode i ulja te ju savijemo u oblik puža. ; Tako pripremljenu savijaču premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu, posipamo ju listićima badema i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 40-ak minuta. ; Pečenu savijaču narežemo, rasporedimo na tanjure i poslužimo.
; -</div>
Pilav riža na indijski način

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
; Nakon 1-2 minute dodamo mrvljene sjemenke kardamoma, rižu, sjeckani luk, sušene grožđice, kurkumu, promiješamo i pržimo stalno miješajući 3-4 minute. ; Zatim sastojke posolimo, promiješamo i premjestimo u vatrostalnu posudu. ; Potom ih posipamo polovicom mrvljenih indijskih oraščića, prelijemo vrelom vodom sa šafranom i stavimo kuhati u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 25 minuta. ; Za to vrijeme u zasebnu tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kolutove luka i pržimo ih na srednje jakoj vatri 3-4 minute, dok ne omekšaju, a korijander nasjeckamo. ; Gotov pilav rasporedimo na tanjure, posipamo prženim kolutima luka, sjeckanim korijanderom i preostalim mrvljenim indijskim oraščićima te poslužimo.; – Pilau, pilaf ili pilav je jelo od riže koje se u sličnom obliku jede na Balkanu, u Aziji, Istočnoj Africi, Južnoj Americi i na Karibima, a ako ga i vi želite pojesti naučite ga pripremati po našim uputama.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Pilav riža na indijski način – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pilav rižu na indijski način. – riža (dugog zrna), voda, indijski oraščić, klinčić, kardamom (u sjemenkama), cimet ((korice)), kim, luk, grožðice (sušenih), kurkuma, šafran, korijander, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Dvije glavice luka nasjeckamo, a jednu narežemo na kolutove, indijske oraščiće i sjemenke kardamoma izmrvimo u mužaru, a u lonac vrele vode dodamo šafran i ostavimo da kuha na laganoj vatri. ; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo klinčiće, koricu cimeta, kim, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.
; Nakon 1-2 minute dodamo mrvljene sjemenke kardamoma, rižu, sjeckani luk, sušene grožđice, kurkumu, promiješamo i pržimo stalno miješajući 3-4 minute. ; Zatim sastojke posolimo, promiješamo i premjestimo u vatrostalnu posudu. ; Potom ih posipamo polovicom mrvljenih indijskih oraščića, prelijemo vrelom vodom sa šafranom i stavimo kuhati u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 25 minuta. ; Za to vrijeme u zasebnu tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kolutove luka i pržimo ih na srednje jakoj vatri 3-4 minute, dok ne omekšaju, a korijander nasjeckamo. ; Gotov pilav rasporedimo na tanjure, posipamo prženim kolutima luka, sjeckanim korijanderom i preostalim mrvljenim indijskim oraščićima te poslužimo.; -</div>
Lionska salata s poširanim jajima

- Almo Čatlak
- 25 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Dijon senf je svjetlije boje i oštrijeg okusa pripravljen prema tradicionalnoj recepturi iz grada Dijona u Francuskoj, a vrlo je važan u izradi dresinga za ovu finu i svjetski poznatu salatu.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Lionska salata s poširanim jajima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti lionsku salatu s poširanim jajima. – kruh, slanina, senf dijon, bijeli vinski ocat, šećer, salata ((endivija i radič)), jaje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar ((svježe mljeveni)), Kriške kruha narežemo na kockice i popržimo na tavi bez masnoće, slaninu narežemo na prutiće, a jaja razbijemo u zasebne zdjelice. ; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezanu slaninu i pržimo ju sa svih strana. ; Nakon 2-3 minute slaninu izvadimo na stranu, a 1-2 žlice masnoće od prženja stavimo u zdjelu u kojoj ćemo raditi dresing. ; Zatim ulijemo malo maslinovog ulja i polovicu octa, dodamo šećer, senf, začinimo solju i paprom te izmiješamo pjenjačom. ; Dobivenim dresingom prelijemo salatu, dodamo polovicu prženih kockica kruha, polovicu pržene slanine i izmiješamo sastojke. ; U lonac iznad vatre ulijemo vodu i pričekamo da zavri. Potom smanjimo vatru, ulijemo preostali ocat, posolimo i pričekamo da voda prestane s vrenjem. ; Zatim u vodu oprezno i nježno izlijemo jaja iz zdjelica i kuhamo ih 3-4 minute. ; Salatu rasporedimo na tanjure, posipamo preostalom slaninom i kockicama kruha, preko salate stavimo poširana jaja, popaprimo i poslužimo.
; -</div>
Enchilada s pečenom piletinom i jajima

- Almo Čatlak
- 45 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Pesto genovese je gusti hladni umak pripravljen od bosiljka, pinjola, sira parmezana, maslinovog ulja i češnjaka i sjajna je dopuna ovim ukusnim enchiladama.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Enchilada s pečenom piletinom i jajima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti enchiladu s pečenom piletinom i jajima. – piletina (pečene), umak pesto (genovese), vrhnje za kuhanje, tortilla, sir mozzarella, jaja, rajčica, luk (ljubičasti), korijander (svježeg), Rajčice prepolovimo, izdubimo im mekanu sredinu sa sjemenkama i zajedno s lukom narežemo na kockice, jaja na četvrtine, sir mozzarellu na prutiće, listove korijandera nasjeckamo, a pečenu piletinu otkoštimo i narežemo na manje komade. ; U zdjelu stavimo umak pesto, ulijemo vrhnje za kuhanje i izmiješamo sastojke. ; Pripremljenim umakom premažemo tortilje, preko njih rasporedimo narezanu piletinu, jaja i pokoji prutić mozzarelle, savijemo ih i složimo u prikladnu vatrostalnu posudu. ; Zatim ih prelijemo ostatkom umaka, preko njih rasporedimo preostale prutiće mozzarelle i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 25 minuta. ; Za to vrijeme u zdjelu stavimo narezanu rajčicu i luk, dodamo sjeckani korijander, posolimo i promiješamo. ; Gotovu enchiladu i salatu od rajčice i luka rasporedimo na tanjure te poslužimo.
; -</div>
Složenac od divlje integralne riže

- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
; Za to vrijeme u zdjelu stavimo svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, senf, razbijemo jaja, posolimo i dobro izmiješamo sastojke. ; Zatim na šampinjone dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, promiješamo i pržimo dalje. ; Nakon 2-3 minute pržene šampinjone i luk, maknemo s vatre, a kuhanu rižu ocijedimo. ; Potom rižu premjestimo u zdjelu s mješavinom sira, vrhnja i jaja, dodamo šampinjone i luk, posolimo i dobro izmiješamo sastojke. ; Dobivenu mješavinu rasporedimo u namašćenu vatrostalnu posudu, posipamo s 2/3 naribanog sira i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 170°C, 40-ak minuta. ; Gotovo jelo izvadimo iz pećnice, posipamo ga preostalim naribanim sirom i sjeckanim peršinom te poslužimo.; – Venere je prirodno crna riža, punog zrna, vrlo bogata mineralima: željezo, cink selen, kalcij i magnezij. Kuhanjem zadržava boju i karakterističan miris sandalovine i iznimno je bogata antioksidansima. Venere riža je porijeklom iz Kine. Poznata kao "Carska riža", zabranjena za puk, jedino su je vladari smjeli konzumirati, zbog svojih hranjivih i afrodizijačkih svojstava. A kako smo je ukomponirali u ovo jelo, možete pogledati u priloženom videu.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Složenac od divlje integralne riže – U našem video receptu saznajte kako pripremiti složenac od divlje integralne riže. – riža (crne, integralne), jaje, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, senf, šampinjoni (smeđih), luk, češnjak, punomasni sir (polutvrdog), peršin (sjeckani), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Šampinjone očistimo i narežemo na četvrtine, luk nasjeckamo, sir naribamo, a češnjak protisnemo. ; U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo rižu i kuhamo ju po uputama na pakiranju, a u tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezane šampinjone i pržimo ih sa svih strana do zlatno-žute boje.
; Za to vrijeme u zdjelu stavimo svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, senf, razbijemo jaja, posolimo i dobro izmiješamo sastojke. ; Zatim na šampinjone dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, promiješamo i pržimo dalje. ; Nakon 2-3 minute pržene šampinjone i luk, maknemo s vatre, a kuhanu rižu ocijedimo. ; Potom rižu premjestimo u zdjelu s mješavinom sira, vrhnja i jaja, dodamo šampinjone i luk, posolimo i dobro izmiješamo sastojke. ; Dobivenu mješavinu rasporedimo u namašćenu vatrostalnu posudu, posipamo s 2/3 naribanog sira i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 170°C, 40-ak minuta. ; Gotovo jelo izvadimo iz pećnice, posipamo ga preostalim naribanim sirom i sjeckanim peršinom te poslužimo.; -</div>
Rižoto s pancetom, porilukom i šparogama

- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Šparoge su niskokalorične, bogate mineralima, vitaminima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji se žele zdravo hraniti i održavati vitku liniju, a uz ovako pripremljen rižoto s pancetom, porilukom i šparogama, to zaista neće biti teško.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Rižoto s pancetom, porilukom i šparogama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti rižoto s pancetom, porilukom i šparogama. – povrtni temeljac, šparoge (zelenih), poriluk ((samo bijeli dio)), češnjak, panceta, majčina dušica (sušene), riža, bijelo vino (suhog), parmezan (naribanog), maslac, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Šparogama odstranimo donji tvrdi dio i vrhove, srednji dio prepolovimo po duljini i narežemo na komade veličine 5 cm, bijeli dio mladog luka također prerežemo po duljini i sitno narežemo, a pancetu nasjeckamo. ; Narezane šparoge s vrhovima, stavimo u lonac s vrelom juhom i kuhamo ih 5-6 minuta. Zatim šparoge izvadimo iz juhe, ocijedimo ih u situ i uronimo u ledenu vodu, kako bi zaustavili proces kuhanja te da šparoge zadrže svježu zelenu boju. ; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezani poriluk i sjeckanu pancetu, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 3-4 minute dodamo sušenu majčinu dušicu, prelijemo s cca. 200 ml vruće juhe, promiješamo i kuhamo dok juha ne ispari. ; Potom dodamo rižu i pržimo ju 2-3 minute. Kada je riža upila dio masnoće protisnemo češnjak, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo vino i kuhamo stalno miješajući. Nakon 2-3 minute, kad vino napola ispari, nastavimo kuhati rižoto povremeno podlijevajući juhom, i miješajući, 16-17 minuta. ; Zatim dodamo narezane šparoge i maslac, sastojke dobro izmiješamo, tavu maknemo s vatre, poklopimo ju i ostavimo da odstoji 2-3 minute. ; Gotovi rižoto rasporedimo na tanjure, popaprimo, posipamo naribanim parmezanom, ukrasimo prokuhanima vrhovima šparoga i poslužimo.
; -</div>
Palenta s bijelim grahom i keljom

- Almo Čatlak
- 35 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
; – Od 15. stoljeća palenta je tradicionalno talijansko jelo, a udomaćilo se i u našim krajevima gdje se naziva palentom, purom ili žgancima. Ovaj put smo joj dodali kuhani kelj, pelate, grah i još ponešta i stvorili smo remek djelo!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Palenta s bijelim grahom i keljom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s bijelim grahom i keljom. – bijeli grah (iz konzerve), kelj (mladi), pelati rajčice (ocijeđene), lovorov list, luk, svježa žuta paprika, češnjak, majčina dušica (sušene), čili papričica (mrvljene), balzamički ocat, povrtni temeljac, kukuruzna krupica, parmezan (naribanog), maslac, peršin (sjeckani), maslinovo ulje, sol, Papriku očistimo i narežemo na kockice, listovima kelja odstranimo bijeli tvrdi dio i narežemo ih na trakice, dva režnja češnjaka na listiće, a luk nasjeckamo. ; U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 3-4 minute dodamo listiće češnjaka, kockice paprike, narezane listove kelja, listove lovora, ocijeđene rajčice pelat, sušenu majčinu dušicu, mrvljenu čili papričicu, ulijemo još malo maslinovog ulja, posolimo, prelijemo s 150 ml juhe, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 10 minuta kuhanja povrća, u lonac s vrelom juhom dodamo maslac, protisnemo preostali češnjak, promiješamo i pričekamo da se maslac rastopi. ; Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; U gotovu palentu dodamo sjeckani peršin i naribani sir parmezan, promiješamo i maknemo s vatre, a u lonac s povrćem dodamo ocijeđeni grah, ulijemo balzamički ocat i malo maslinovog ulja, promiješamo te i njega maknemo s vatre. ; Na tanjure rasporedimo palentu, preko nje stavimo kuhano povrće i poslužimo.
; -</div>
Burgeri od kvinoje i bulgura

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
; – Protivno mišljenju da je sjeme kvinoje žitarica, stoji činjenica da ona uopće ne spada u žitarice, dakle u porodicu trava, već u porodicu špinata. No bilo kako bilo kvinoja je izuzetno zdrava namirnica, puna proteina i odličan je izbor za izradu bezmesnih burgera.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Burgeri od kvinoje i bulgura – U našem video receptu saznajte kako pripremiti burgere od kvinoje i bulgura. – kvinoja (miješane s bulgurom), maslac, punomasni sir, svježi kravlji sir, mrkva, jaje, brašno, mladi luk, šećer, kim, češnjak u prahu, pecivo, rajčica, krastavac, ekstra djevičansko maslinovo ulje, Mješavinu kvinoje i bulgura stavimo u lonac s 900 ml vrele i posoljene vode i kuhamo ju po uputama na pakiranju, a zatim ju ocijedimo, premjestimo u prikladnu posudu, dodamo maslac, razgrnemo vilicom i ostavimo da se hladi. ; Za to vrijeme mladi luk nasjeckamo, mrkvu i punomasni sir naribamo, kim izmrvimo u mužaru, a jaja umutimo. ; U zdjelu s jajima dodamo češnjak u granulama, šećer i brašno te pjenjačom dobro izmiješamo sastojke. ; Kad smjesa postane jednolična umiješamo kravlji sir, dodamo naribani punomasni sir i mrkvu, sjeckani mladi luk, začinimo mrvljenim kimom, solju i paprom te izmiješamo sastojke. ; Zatim dodamo ohlađenu mješavinu kvinoje i bulgura te još jednom dobro promiješamo. ; Pomoću dvije žlice odvojimo malo smjese, stavimo ju na tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, i oblikujemo burger te postupak ponovimo s preostalom smjesom. ; Nakon 3-4 minute burgere okrenemo na drugu stranu i pečemo ih još toliko. ; Za to vrijeme krastavac i rajčice narežemo na tanke ploške, a peciva prepolovimo. ; Gotove burgere nakratko izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće. ; Na donje polovice peciva stavimo po krišku rajčice i krastavca, preko njih burgere, zatim ponovo po krišku rajčice i krastavca, poklopimo ih gornjim polovicama peciva i poslužimo.
; -</div>
Cannelloni s nadjevom od svježih kobasica

- Almo Čatlak
- 80 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
; – Cannelloni s aromatičnim nadjevom od kobasica i rajčice, preliveni bechamel umakom i zapečeni u pećnici… Mmmm! Ako želite saznati više pogledajte pripremu jela i krenite u kupovinu namirnica. U slast!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Cannelloni s nadjevom od svježih kobasica – – tjestenina (500 g tjestenine cannelloni), kobasice pečenice (700 g kobasica pečenica), luk (1 glavica luka), crno vino (160 ml suhog crnog vina), pasirana rajčica (700 ml pasirane rajčice), bešamel umak (700 g bechamel umaka), polutvrdi masni sir (80 g dimljenog polutvrdog sira), rajčica (10-ak mini rajčica), bosiljak (10-ak listova svježeg bosiljka), maslinovo ulje (ekstra djevičansko maslinovo ulje), sol i papar (sol i svježe mljeveni papar), – testt</div>