- Almo Čatlak
- 90 min
- 8 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Rating: 0 stars
Domaća juha od rajčice

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Domaća juha od rajčice – U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaću juhu od rajčice. – pelati rajčice, luk, bijelo vino, bosiljak (svježeg), češnjak, šećer, kiselo vrhnje (mileram), sol i papar, Na pola maslinovog i običnog ulja dodamo nasjeckan luk, posolimo i pirjamo dok ne postane staklast. ; Na luk podlijemo suho bijelo vino, dodamo rajčicu pelati, 4 lista svježeg bosiljka, protisnuti češnjak, sol, papar i 1 žličicu šećera. Kada sastojci zavru smanjimo vatru i sastojke kuhamo još oko 5 minuta. ; Maknemo sa vatre, izmiksamo štapnim mikserom i u juhu umiješamo mileram. ; Poslužimo u dubokim tanjurima i ukrasimo listovima svježeg bosiljka.; – Ova fina, gusta, kremasta juha potpuno je neodoljiva. Prava kraljica među raznim juhama od rajčice. Sumnjivi su vam pelati iz konzerve? Kad niste u prilici da kupite domaće svježe rajčice pelati su ipak najbolji izbor jer su ubrani u sezoni kada je rajčica prirodno dozrjela i sakupila u sebe puno šećera i kiseline.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Domaća juha od rajčice – U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaću juhu od rajčice. – rajčice pelati, luk, bijelo vino, bosiljak (svježeg), češnjak, šećer, kiselo vrhnje (mileram), sol i papar, Na pola maslinovog i običnog ulja dodamo nasjeckan luk, posolimo i pirjamo dok ne postane staklast. ; Na luk podlijemo suho bijelo vino, dodamo rajčicu pelati, 4 lista svježeg bosiljka, protisnuti češnjak, sol, papar i 1 žličicu šećera. Kada sastojci zavru smanjimo vatru i sastojke kuhamo još oko 5 minuta. ; Maknemo sa vatre, izmiksamo štapnim mikserom i u juhu umiješamo mileram. ; Poslužimo u dubokim tanjurima i ukrasimo listovima svježeg bosiljka.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Domaća juha od rajčice – U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaću juhu od rajčice. – rajčice pelati, luk, bijelo vino, bosiljak (svježeg), češnjak, šećer, kiselo vrhnje (mileram), sol i papar, Na pola maslinovog i običnog ulja dodamo nasjeckan luk, posolimo i pirjamo dok ne postane staklast. ; Na luk podlijemo suho bijelo vino, dodamo rajčicu pelati, 4 lista svježeg bosiljka, protisnuti češnjak, sol, papar i 1 žličicu šećera. Kada sastojci zavru smanjimo vatru i sastojke kuhamo još oko 5 minuta. ; Maknemo sa vatre, izmiksamo štapnim mikserom i u juhu umiješamo mileram. ; Poslužimo u dubokim tanjurima i ukrasimo listovima svježeg bosiljka.; -</div>
Međimurska zlevanka

- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Međimurska zlevanka – Saznajte kako pripremiti međimursku zlevanku u našem video receptu. – kravlji sir, kiselo vrhnje, šećer, jaje, pšenična krupica, vanilin šećer, maslac, limun (korica), pekmez od šljiva, sol, Krupicu pomiješamo sa sirom, vrhnjem i jajima. Dodamo šećer, vanilin šećer i sol. Sve zajedno dobro pomiješamo te prelijemo u maslacem namazan i brašnom posipan pleh. ; Stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju razinu na 170°C oko 50 minuta. ; Zlevanku izvadimo iz pećnice i još toplu premažemo pekmezom od šljiva.; – Ovo slasno jelo stoljećima su spremale, popravljale i varirale međimurske bake. Zlevanke mogu biti i slatke i slane, mogu se raditi od kukuruzne ili pšenične krupice, sa slatkim nadjevom od maka, ili jednostavnije, poput ove naše, sa pekmezom od šljiva. Zlevanka je poput slavlja na stolu. Ona nije desert; uz finu domaću juhu, zlevanka postaje pravi etno ručak.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Međimurska zlevanka – Saznajte kako pripremiti međimursku zlevanku u našem video receptu. – kravlji sir, kiselo vrhnje, šećer, jaje, pšenična krupica, vanilin šećer, maslac, limun (korica), pekmez od šljiva, sol, Krupicu pomiješamo sa sirom, vrhnjem i jajima. Dodamo šećer, vanilin šećer i sol. Sve zajedno dobro pomiješamo te prelijemo u maslacem namazan i brašnom posipan pleh. ; Stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju razinu na 170°C oko 50 minuta. ; Zlevanku izvadimo iz pećnice i još toplu premažemo pekmezom od šljiva.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Međimurska zlevanka – Saznajte kako pripremiti međimursku zlevanku u našem video receptu. – kravlji sir, kiselo vrhnje, šećer, jaje, pšenična krupica, vanilin šećer, maslac, limun (korica), pekmez od šljiva, sol, Krupicu pomiješamo sa sirom, vrhnjem i jajima. Dodamo šećer, vanilin šećer i sol. Sve zajedno dobro pomiješamo te prelijemo u maslacem namazan i brašnom posipan pleh. ; Stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju razinu na 170°C oko 50 minuta. ; Zlevanku izvadimo iz pećnice i još toplu premažemo pekmezom od šljiva.; -</div>
Knedle s džemom od marelica

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Knedle s džemom od marelica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti knedle s džemom od marelica. – krumpir, brašno, jaje, margarin, džem od marelica, šećer, krušne mrvice, cimet (u prahu), ulje, sol, U kipućoj vodi kuhamo 1 kg krumpira u ljusci oko 20 minuta, ili dok ne omekšaju. Ocijedimo ih, pustimo da se ohlade dovoljno da se njima može rukovati, ali da budu još uvijek topli, potom ih ogulimo. ; Krumpir naribamo ili protisnemo u veliku zdjelu, potom dodamo jednu žlicu masti ili margarina, jaje, 300 g običnog brašna i prstohvat soli. Sve zajedno dobro izmiješamo pa na dasci umijesimo tijesto. ; Na pobrašnjenoj dasci tijesto zatim razvaljamo na debljinu 5 mm i nožićem izrežemo na kvadrate 5×5 cm. Na svaki kvadrat stavimo pola žličice džema od marelica preklopimo krajeve i oblikujemo okruglice. ; Gotove spuštamo u kipuću posoljenu vodu. Kada isplivaju kuhamo ih još 5 minuta. ; Kuhane okruglice vadimo pomoću žlice s prorezima i stavljamo ih u zdjelu. ; U tavi na ulju popržimo krušne mrvice i prelijemo po okruglicama. ; Na kraju sve zajedno posipamo mješavinom šećera i cimeta u prahu.; – Da je jednostavnost majka genijalnosti, potvrđuje i ovaj predivni desert. Tijesto od krumpira i brašna (poput tijesta za valjuške), malo džema od marelica, prepržene krušne mrvice i sasvim malo cimeta. I što smo proizveli? Miris i okus djetinjstva. Nezaboravno jelo.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Knedle s džemom od marelica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti knedle s džemom od marelica. – krumpir, brašno, jaje, margarin, džem od marelica, šećer, krušne mrvice, cimet (u prahu), ulje, sol, U kipućoj vodi kuhamo 1 kg krumpira u ljusci oko 20 minuta, ili dok ne omekšaju. Ocijedimo ih, pustimo da se ohlade dovoljno da se njima može rukovati, ali da budu još uvijek topli, potom ih ogulimo. ; Krumpir naribamo ili protisnemo u veliku zdjelu, potom dodamo jednu žlicu masti ili margarina, jaje, 300 g običnog brašna i prstohvat soli. Sve zajedno dobro izmiješamo pa na dasci umijesimo tijesto. ; Na pobrašnjenoj dasci tijesto zatim razvaljamo na debljinu 5 mm i nožićem izrežemo na kvadrate 5×5 cm. Na svaki kvadrat stavimo pola žličice džema od marelica preklopimo krajeve i oblikujemo okruglice. ; Gotove spuštamo u kipuću posoljenu vodu. Kada isplivaju kuhamo ih još 5 minuta. ; Kuhane okruglice vadimo pomoću žlice s prorezima i stavljamo ih u zdjelu. ; U tavi na ulju popržimo krušne mrvice i prelijemo po okruglicama. ; Na kraju sve zajedno posipamo mješavinom šećera i cimeta u prahu.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Knedle s džemom od marelica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti knedle s džemom od marelica. – krumpir, brašno, jaje, margarin, džem od marelica, šećer, krušne mrvice, cimet (u prahu), ulje, sol, U kipućoj vodi kuhamo 1 kg krumpira u ljusci oko 20 minuta, ili dok ne omekšaju. Ocijedimo ih, pustimo da se ohlade dovoljno da se njima može rukovati, ali da budu još uvijek topli, potom ih ogulimo. ; Krumpir naribamo ili protisnemo u veliku zdjelu, potom dodamo jednu žlicu masti ili margarina, jaje, 300 g običnog brašna i prstohvat soli. Sve zajedno dobro izmiješamo pa na dasci umijesimo tijesto. ; Na pobrašnjenoj dasci tijesto zatim razvaljamo na debljinu 5 mm i nožićem izrežemo na kvadrate 5×5 cm. Na svaki kvadrat stavimo pola žličice džema od marelica preklopimo krajeve i oblikujemo okruglice. ; Gotove spuštamo u kipuću posoljenu vodu. Kada isplivaju kuhamo ih još 5 minuta. ; Kuhane okruglice vadimo pomoću žlice s prorezima i stavljamo ih u zdjelu. ; U tavi na ulju popržimo krušne mrvice i prelijemo po okruglicama. ; Na kraju sve zajedno posipamo mješavinom šećera i cimeta u prahu.; -</div>
Tjestenina s umakom od kobasica

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Tjestenina s umakom od kobasica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu s umakom od kobasica. – kobasica (za kuhanje), luk, bijelo vino, pasirana rajčica, škrobno brašno, celerov list (sjeckani), kozji sir (suhog), ulje, sol, tjestenina, Na zagrijanom ulju popržimo sitno nasjeckan luk, malo ga posolimo da prije omekša, dodamo kobasice narezane na tanke kolute i kratko pržimo. ; Podlijemo bijelim vinom, sokom od rajčica, pustimo da zavrije i uz stalno miješanje dodajemo škrobno brašno koje smo razmutili u 2 dl vode da nam se ne stvore grudice. ; Pred kraj dodajemo nasjeckan celerov list, posolimo i na laganoj vatri pirjamo oko 10 minuta. ; Uz umak poslužimo kuhane fuže i sve zajedno posipamo naribanim kozjim sirom.; – Umak od kobasica vrlo dobro paše uz tjesteninu fuže ili obične špagete. Malo je zasitniji od većine ostalih umaka, pa ga preporučamo kao dobro jelo za zimske dane. A ako doma nemate kozjeg sira, dobro će poslužiti i običan parmezan.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Tjestenina s umakom od kobasica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu s umakom od kobasica. – kobasica (za kuhanje), luk, bijelo vino, pasirana rajčica, škrobno brašno, celerov list (sjeckani), kozji sir (suhog), ulje, sol, tjestenina, Na zagrijanom ulju popržimo sitno nasjeckan luk, malo ga posolimo da prije omekša, dodamo kobasice narezane na tanke kolute i kratko pržimo. ; Podlijemo bijelim vinom, sokom od rajčica, pustimo da zavrije i uz stalno miješanje dodajemo škrobno brašno koje smo razmutili u 2 dl vode da nam se ne stvore grudice. ; Pred kraj dodajemo nasjeckan celerov list, posolimo i na laganoj vatri pirjamo oko 10 minuta. ; Uz umak poslužimo kuhane fuže i sve zajedno posipamo naribanim kozjim sirom.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Tjestenina s umakom od kobasica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti tjesteninu s umakom od kobasica. – kobasica (za kuhanje), luk, bijelo vino, pasirana rajčica, škrobno brašno, celerov list (sjeckani), kozji sir (suhog), ulje, sol, tjestenina, Na zagrijanom ulju popržimo sitno nasjeckan luk, malo ga posolimo da prije omekša, dodamo kobasice narezane na tanke kolute i kratko pržimo. ; Podlijemo bijelim vinom, sokom od rajčica, pustimo da zavrije i uz stalno miješanje dodajemo škrobno brašno koje smo razmutili u 2 dl vode da nam se ne stvore grudice. ; Pred kraj dodajemo nasjeckan celerov list, posolimo i na laganoj vatri pirjamo oko 10 minuta. ; Uz umak poslužimo kuhane fuže i sve zajedno posipamo naribanim kozjim sirom.; -</div>
Špek fileki (tripice)

- Almo Čatlak
- 75 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Špek fileki (tripice) – Saznajte kako pripremiti špek fileke (tripice) u našem video receptu. – fileki (kuhani), panceta, luk, korjenasto povrće ((mrkva, peršin, celer)), paprika (svježe), krumpir, koncentrat rajčice, glatko brašno, češnjak, limun (cijeđeni sok), peršin (sjeckani), parmezan (ribani), ulje, sol i papar, Na ulju popržimo, na kockice narezanu, slaninu. Na to dodamo sitno sjeckani luk i ostavimo da omekša. ; Korjenasto povrće, svježu crvenu papriku i češnjak usitnimo u električnom sjekaču, dodamo na luk i pancetu, te sve zajedno pirjamo. ; Zatim dodamo narezane kuhane fileke, dobro ih posolimo, dodamo koncentrat rajčice, brašno i sve zajedno popržimo. ; Zatim dodamo na kockice izrezan krumpir, podlijemo vodom i kuhamo dok fileki ne omekšaju. ; Pred kraj dodamo sok od limuna i posipamo svježe sjeckanim peršinom.; – Špek fileki nekada su bili jelo sirotinje, a danas ih možete naći u najfinijim restoranima. Ljudi često misle da se fileki rade od goveđih crijeva, no to su u stvari narezani goveđi želuci. Prije upotrebe oni se temeljito čiste i obrađuju, tako da nema razloga da na ovo jelo okrećete očima. Pa oni su specijalitet i kod naših gurmanskih susjeda, Talijana!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Špek fileki (tripice) – Saznajte kako pripremiti špek fileke (tripice) u našem video receptu. – fileki (kuhani), panceta, luk, korjenasto povrće ((mrkva, peršin, celer)), paprika (svježe), krumpir, koncentrat rajčice, glatko brašno, češnjak, limun (cijeđeni sok), peršin (sjeckani), parmezan (ribani), ulje, sol i papar, Na ulju popržimo, na kockice narezanu, slaninu. Na to dodamo sitno sjeckani luk i ostavimo da omekša. ; Korjenasto povrće, svježu crvenu papriku i češnjak usitnimo u električnom sjekaču, dodamo na luk i pancetu, te sve zajedno pirjamo. ; Zatim dodamo narezane kuhane fileke, dobro ih posolimo, dodamo koncentrat rajčice, brašno i sve zajedno popržimo. ; Zatim dodamo na kockice izrezan krumpir, podlijemo vodom i kuhamo dok fileki ne omekšaju. ; Pred kraj dodamo sok od limuna i posipamo svježe sjeckanim peršinom.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Špek fileki (tripice) – Saznajte kako pripremiti špek fileke (tripice) u našem video receptu. – fileki (kuhani), panceta, luk, korjenasto povrće ((mrkva, peršin, celer)), paprika (svježe), krumpir, koncentrat rajčice, glatko brašno, češnjak, limun (cijeđeni sok), peršin (sjeckani), parmezan (ribani), ulje, sol i papar, Na ulju popržimo, na kockice narezanu, slaninu. Na to dodamo sitno sjeckani luk i ostavimo da omekša. ; Korjenasto povrće, svježu crvenu papriku i češnjak usitnimo u električnom sjekaču, dodamo na luk i pancetu, te sve zajedno pirjamo. ; Zatim dodamo narezane kuhane fileke, dobro ih posolimo, dodamo koncentrat rajčice, brašno i sve zajedno popržimo. ; Zatim dodamo na kockice izrezan krumpir, podlijemo vodom i kuhamo dok fileki ne omekšaju. ; Pred kraj dodamo sok od limuna i posipamo svježe sjeckanim peršinom.; -</div>
Jelenji medaljoni s njokima od sira u umaku od jabuka

- Miro Biondić
- 80 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Jelenji medaljoni s njokima od sira u umaku od jabuka – U našem video receptu saznajte kako pripremiti jelenje medaljone s njokima od sira u umaku od zelenih jabuka. – jelenje meso (hrbat iz paca), jabuke, kravlji sir, crno vino, rajčica, korijen celera, mrkva, luk, glatko brašno, jaje, Jelenji hrbat nakon 24 sata vadimo iz paca, sušimo, odvajamo file i kare od kosti i čistimo od žilica. Očišćene komade karea režemo poprečno da dobijemo medaljone. ; Kada razdvojimo meso od kosti, kosti oprezno nasiječemo i prepržimo ih na vrućem ulju. Da bi smo pojačali umak kostima ćemo dodati i žile koje smo očistili sa karea. ; Kada kosti dobiju boju dodamo već narezano korjenasto povrće: Korijen celera, mrku i luk. Pirjamo dok povrće ne opusti, a zatim sve zajedno zalijemo sa crvenim vinom. Pustimo da krčka na laganoj vatri sat vremena. ; Za to vrijeme priredit ćemo njoke od glatkog brašna, jaja i kravljeg sira. Smjesu ne solimo jer je kuhamo u slanoj vodi. Sastojke stavimo u jednu posudu i dobro promiješamo u kompaktnu masu. ; Dasku za tijesto posipamo sa malo brašna i na njega položimo smjesu za njoke i ručno razvaljamo dugačke valjuške, izrežemo na kratke dijelove te oblikujemo njoke jednakih veličina. ; Oblikovane njoke polagano stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih ispiremo pod hladnom vodom i stavljamo na stranu da se ocijede. ; S vremena na vrijeme pripazimo na umak od kostiju da previše ne reducira (ne izgubi previše tekućine). ; Kada je umak gotov, iz njega vadimo kosti i dodajemo okoštene kriške jabuka. ; Kada jabuke omekšaju izmiksamo umak i začinimo sa soli i paprom. U umak dodajemo gotove njoke i sve lagano pod miješamo. ; Medaljone solimo sa obje strane i pržimo na vrućem ulju. U istoj tavici možemo prepržiti i nekoliko kriški svježih jabuka za dekoraciju. ; Poslužuje se: na tanjur položimo po tri medaljona u trokut, a umak sa njokima prelijemo preko medaljona.; – Ova gurmanska delicija savršen je nedjeljni ručak. Medaljoni su najfiniji dio jelenja mesa i neočekivano za divljač, izuzetno su meki. Mrkva i jabuka daju slatkasti okus jelu, a crno vino posebnu aromu.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Jelenji medaljoni s njokima od sira u umaku od jabuka – U našem video receptu saznajte kako pripremiti jelenje medaljone s njokima od sira u umaku od zelenih jabuka. – meso jelena (hrbat iz paca), jabuke, kravlji sir, crno vino, rajčica, korijen celera, mrkva, luk, glatko brašno, jaje, Jelenji hrbat nakon 24 sata vadimo iz paca, sušimo, odvajamo file i kare od kosti i čistimo od žilica. Očišćene komade karea režemo poprečno da dobijemo medaljone. ; Kada razdvojimo meso od kosti, kosti oprezno nasiječemo i prepržimo ih na vrućem ulju. Da bi smo pojačali umak kostima ćemo dodati i žile koje smo očistili sa karea. ; Kada kosti dobiju boju dodamo već narezano korjenasto povrće: Korijen celera, mrku i luk. Pirjamo dok povrće ne opusti, a zatim sve zajedno zalijemo sa crvenim vinom. Pustimo da krčka na laganoj vatri sat vremena. ; Za to vrijeme priredit ćemo njoke od glatkog brašna, jaja i kravljeg sira. Smjesu ne solimo jer je kuhamo u slanoj vodi. Sastojke stavimo u jednu posudu i dobro promiješamo u kompaktnu masu. ; Dasku za tijesto posipamo sa malo brašna i na njega položimo smjesu za njoke i ručno razvaljamo dugačke valjuške, izrežemo na kratke dijelove te oblikujemo njoke jednakih veličina. ; Oblikovane njoke polagano stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih ispiremo pod hladnom vodom i stavljamo na stranu da se ocijede. ; S vremena na vrijeme pripazimo na umak od kostiju da previše ne reducira (ne izgubi previše tekućine). ; Kada je umak gotov, iz njega vadimo kosti i dodajemo okoštene kriške jabuka. ; Kada jabuke omekšaju izmiksamo umak i začinimo sa soli i paprom. U umak dodajemo gotove njoke i sve lagano pod miješamo. ; Medaljone solimo sa obje strane i pržimo na vrućem ulju. U istoj tavici možemo prepržiti i nekoliko kriški svježih jabuka za dekoraciju. ; Poslužuje se: na tanjur položimo po tri medaljona u trokut, a umak sa njokima prelijemo preko medaljona.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Jelenji medaljoni s njokima od sira u umaku od jabuka – U našem video receptu saznajte kako pripremiti jelenje medaljone s njokima od sira u umaku od zelenih jabuka. – meso jelena (hrbat iz paca), jabuke, kravlji sir, crno vino, rajčica, korijen celera, mrkva, luk, glatko brašno, jaje, Jelenji hrbat nakon 24 sata vadimo iz paca, sušimo, odvajamo file i kare od kosti i čistimo od žilica. Očišćene komade karea režemo poprečno da dobijemo medaljone. ; Kada razdvojimo meso od kosti, kosti oprezno nasiječemo i prepržimo ih na vrućem ulju. Da bi smo pojačali umak kostima ćemo dodati i žile koje smo očistili sa karea. ; Kada kosti dobiju boju dodamo već narezano korjenasto povrće: Korijen celera, mrku i luk. Pirjamo dok povrće ne opusti, a zatim sve zajedno zalijemo sa crvenim vinom. Pustimo da krčka na laganoj vatri sat vremena. ; Za to vrijeme priredit ćemo njoke od glatkog brašna, jaja i kravljeg sira. Smjesu ne solimo jer je kuhamo u slanoj vodi. Sastojke stavimo u jednu posudu i dobro promiješamo u kompaktnu masu. ; Dasku za tijesto posipamo sa malo brašna i na njega položimo smjesu za njoke i ručno razvaljamo dugačke valjuške, izrežemo na kratke dijelove te oblikujemo njoke jednakih veličina. ; Oblikovane njoke polagano stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih ispiremo pod hladnom vodom i stavljamo na stranu da se ocijede. ; S vremena na vrijeme pripazimo na umak od kostiju da previše ne reducira (ne izgubi previše tekućine). ; Kada je umak gotov, iz njega vadimo kosti i dodajemo okoštene kriške jabuka. ; Kada jabuke omekšaju izmiksamo umak i začinimo sa soli i paprom. U umak dodajemo gotove njoke i sve lagano pod miješamo. ; Medaljone solimo sa obje strane i pržimo na vrućem ulju. U istoj tavici možemo prepržiti i nekoliko kriški svježih jabuka za dekoraciju. ; Poslužuje se: na tanjur položimo po tri medaljona u trokut, a umak sa njokima prelijemo preko medaljona.; -</div>
Kolač od starog kruha s umakom od vanilije

- Slavko Večerić
- 20 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Kolač od starog kruha s umakom od vanilije – U našem video receptu saznajte kako pripremiti ukusni kolač od starog kruha s umakom od vanilije. – kruh (stari), mlijeko, jaje, žumanjak, vanilin šećer, vanilin štapić, šećer, grožđice, rum, vrhnje za kuhanje, sol, Kruh narežemo na kocke i namočimo u mlijeko i jaja i pustimo 20 minuta da kruh upije vlagu. ; Dodamo šećer, vanilin šećer i grožđice namočene u rumu. ; Odgovarajući kalup za pečenje obložimo aluminijskom folijom i na nju prebacimo smjesu. ; Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj razini 30 minuta na 180 stupnjeva. ; Ovakvu smjesu možemo kuhati i u kuhinjskoj krpi, prozirnoj (kuhinjskoj foliji) ili aluminijskoj foliji 30 minuta.; Umak od vanilije:: Štapić vanilije razrežemo po duljini i stavimo ga zajedno sa vrhnjem za kuhanje u tavu. ; Grijemo (ne kuhamo) na maloj temperaturi. ; Šećer i žumanjak pjenasto razradimo te ih umiješamo u zagrijano vrhnje. ; Zajedno grijemo na temperaturi ne većoj od 72 stupnjeva (da se jaja ne zgrušaju). ; Iz pećnice i posude za pečenje vadimo kolač od starog kruha, oslobađamo ga od aluminijske folije i narežemo.; Poslužimo tako da sa malo umaka od vanilije prekrijemo dno tanjura, na umak položimo dvije kriške kolača od starog kruha i dodatno ga još malo zalijemo sa umakom od vanilije.; – Riješimo se loših navika! Nemamo baš svi kokoši i svinje pa stari kruh redovito završi u kanti za smeće. Bolje je iskoristiti ga za pripravljanje ovog iznenađujuće finog deserta. Vanilija, mlijeko, grožđice i rum omekšat će stari kruh i dati mu novi, slatki i neodoljivi život. Alkohol iz ruma brzo ishlapi, te kolač od starog kruha mogu jesti i djeca.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kolač od starog kruha s umakom od vanilije – U našem video receptu saznajte kako pripremiti ukusni kolač od starog kruha s umakom od vanilije. – kruh (stari), mlijeko, jaja, žumanjak, vanilin šećer, vanilin štapić, šećer, grožðice, rum, vrhnje za kuhanje, sol, Kruh narežemo na kocke i namočimo u mlijeko i jaja i pustimo 20 minuta da kruh upije vlagu. ; Dodamo šećer, vanilin šećer i grožđice namočene u rumu. ; Odgovarajući kalup za pečenje obložimo aluminijskom folijom i na nju prebacimo smjesu. ; Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj razini 30 minuta na 180 stupnjeva. ; Ovakvu smjesu možemo kuhati i u kuhinjskoj krpi, prozirnoj (kuhinjskoj foliji) ili aluminijskoj foliji 30 minuta.; Umak od vanilije:: Štapić vanilije razrežemo po duljini i stavimo ga zajedno sa vrhnjem za kuhanje u tavu. ; Grijemo (ne kuhamo) na maloj temperaturi. ; Šećer i žumanjak pjenasto razradimo te ih umiješamo u zagrijano vrhnje. ; Zajedno grijemo na temperaturi ne većoj od 72 stupnjeva (da se jaja ne zgrušaju). ; Iz pećnice i posude za pečenje vadimo kolač od starog kruha, oslobađamo ga od aluminijske folije i narežemo.; Poslužimo tako da sa malo umaka od vanilije prekrijemo dno tanjura, na umak položimo dvije kriške kolača od starog kruha i dodatno ga još malo zalijemo sa umakom od vanilije.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kolač od starog kruha s umakom od vanilije – U našem video receptu saznajte kako pripremiti ukusni kolač od starog kruha s umakom od vanilije. – kruh (stari), mlijeko, jaja, žumanjak, vanilin šećer, vanilin štapić, šećer, grožðice, rum, vrhnje za kuhanje, sol, Kruh narežemo na kocke i namočimo u mlijeko i jaja i pustimo 20 minuta da kruh upije vlagu. ; Dodamo šećer, vanilin šećer i grožđice namočene u rumu. ; Odgovarajući kalup za pečenje obložimo aluminijskom folijom i na nju prebacimo smjesu. ; Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj razini 30 minuta na 180 stupnjeva. ; Ovakvu smjesu možemo kuhati i u kuhinjskoj krpi, prozirnoj (kuhinjskoj foliji) ili aluminijskoj foliji 30 minuta.; Umak od vanilije:: Štapić vanilije razrežemo po duljini i stavimo ga zajedno sa vrhnjem za kuhanje u tavu. ; Grijemo (ne kuhamo) na maloj temperaturi. ; Šećer i žumanjak pjenasto razradimo te ih umiješamo u zagrijano vrhnje. ; Zajedno grijemo na temperaturi ne većoj od 72 stupnjeva (da se jaja ne zgrušaju). ; Iz pećnice i posude za pečenje vadimo kolač od starog kruha, oslobađamo ga od aluminijske folije i narežemo.; Poslužimo tako da sa malo umaka od vanilije prekrijemo dno tanjura, na umak položimo dvije kriške kolača od starog kruha i dodatno ga još malo zalijemo sa umakom od vanilije.; -</div>
Zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima

- Miro Biondić
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima – Saznajte kako pripremiti zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima u našem video receptu. – jaje, vrhnje za kuhanje, šampinjoni, tikvice, krumpir, ulje, sol, papar, U lonac s hladnom vodom dodamo krumpir i kuhamo otprilike 15 minuta. Zatim ga ocijedimo i ostavimo da se ohladi. ; Nakon toga krumpir ogulimo i narežemo na pola centimetra debele ploške. ; Tikvice operemo, a šampinjone očistimo pa oboje narežemo na ploške iste debljine. ; Narezano povrće naizmjence slažemo u nauljenu posudu za pečenje. ; Prelijemo mješavinom jaja, vrhnja za kuhanje, soli i papra. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C 30-ak minuta.; – Još jedan dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje. Krumpir, tikvice ili šampinjoni, vrhnje za kuhanje, jaja, malo ulja, papra i soli i evo sjajne večere ili ručka. Nemojte pokušati dodati druge začine. Vrijednost ovog jela je o okusu njegovih osnovnih sastojaka!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima – Saznajte kako pripremiti zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima u našem video receptu. – jaje, vrhnje za kuhanje, šampinjoni, tikvice, krumpir, ulje, sol, papar, U lonac s hladnom vodom dodamo krumpir i kuhamo otprilike 15 minuta. Zatim ga ocijedimo i ostavimo da se ohladi. ; Nakon toga krumpir ogulimo i narežemo na pola centimetra debele ploške. ; Tikvice operemo, a šampinjone očistimo pa oboje narežemo na ploške iste debljine. ; Narezano povrće naizmjence slažemo u nauljenu posudu za pečenje. ; Prelijemo mješavinom jaja, vrhnja za kuhanje, soli i papra. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C 30-ak minuta.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima – Saznajte kako pripremiti zapečeni krumpir s tikvicama i šampinjonima u našem video receptu. – jaje, vrhnje za kuhanje, šampinjoni, tikvice, krumpir, ulje, sol, papar, U lonac s hladnom vodom dodamo krumpir i kuhamo otprilike 15 minuta. Zatim ga ocijedimo i ostavimo da se ohladi. ; Nakon toga krumpir ogulimo i narežemo na pola centimetra debele ploške. ; Tikvice operemo, a šampinjone očistimo pa oboje narežemo na ploške iste debljine. ; Narezano povrće naizmjence slažemo u nauljenu posudu za pečenje. ; Prelijemo mješavinom jaja, vrhnja za kuhanje, soli i papra. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C 30-ak minuta.; -</div>
Luleki s kiselim zeljem

- Almo Čatlak
- 75 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Luleki s kiselim zeljem – Saznajte kako pripremiti luleke s kiselim zeljem, svježim sirom i vrhnjem u našem video receptu. – krumpir, kiseli kupus, luk, slanina, brašno, jaje, maslac, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, ulje, sol, papar, Kuhani krumpir ogulimo, pasiramo i pustimo da se ohladi. ; U ohlađeni pasirani krumpir dodamo jaja i brašno te zamijesimo krumpirovo tijesto. ; Među dlanovima oblikujemo luleke i skuhamo ih u kipućoj slanoj vodi (luleki su kuhani kada isplivaju na površinu). ; Kada su gotovi vadimo ih u hladnu vodu i ocijedimo. ; Kiselo zelje narežemo na rezance (po želji) te pirjamo na luku i kockicama slanine da opusti. ; Za vrijeme pirjanja podlijevamo vodom i začinimo sa soli, paprom i kosanim peršinom. ; Kuhane i ohlađene luleke prepržimo na maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju te ih dodamo pirjanom zelju. ; Poslužujemo ih uz dodatak svježeg kravljeg sira i kiselog vrhnja.; – Luleki su poput prstića: tanki, dugački i malo tvrđi, a po mnogima i finiji od njoka. S njima se može svašta, mogu biti prilog svakakvim mesnim jelima, vole biti umočeni u razne umake. Najfiniji su ipak ovako, sa kiselim zeljem, slaninom, svježim sirom i kiselim vrhnjem. Pravo jelo kad vam se ne jede meso, a baš bi se dobro najeli.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Luleki s kiselim zeljem – Saznajte kako pripremiti luleke s kiselim zeljem, svježim sirom i vrhnjem u našem video receptu. – krumpir, kiseli kupus, luk, slanina, brašno, jaja, maslac, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, ulje, sol, papar, Kuhani krumpir ogulimo, pasiramo i pustimo da se ohladi. ; U ohlađeni pasirani krumpir dodamo jaja i brašno te zamijesimo krumpirovo tijesto. ; Među dlanovima oblikujemo luleke i skuhamo ih u kipućoj slanoj vodi (luleki su kuhani kada isplivaju na površinu). ; Kada su gotovi vadimo ih u hladnu vodu i ocijedimo. ; Kiselo zelje narežemo na rezance (po želji) te pirjamo na luku i kockicama slanine da opusti. ; Za vrijeme pirjanja podlijevamo vodom i začinimo sa soli, paprom i kosanim peršinom. ; Kuhane i ohlađene luleke prepržimo na maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju te ih dodamo pirjanom zelju. ; Poslužujemo ih uz dodatak svježeg kravljeg sira i kiselog vrhnja.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Luleki s kiselim zeljem – Saznajte kako pripremiti luleke s kiselim zeljem, svježim sirom i vrhnjem u našem video receptu. – krumpir, kiseli kupus, luk, slanina, brašno, jaja, maslac, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, ulje, sol, papar, Kuhani krumpir ogulimo, pasiramo i pustimo da se ohladi. ; U ohlađeni pasirani krumpir dodamo jaja i brašno te zamijesimo krumpirovo tijesto. ; Među dlanovima oblikujemo luleke i skuhamo ih u kipućoj slanoj vodi (luleki su kuhani kada isplivaju na površinu). ; Kada su gotovi vadimo ih u hladnu vodu i ocijedimo. ; Kiselo zelje narežemo na rezance (po želji) te pirjamo na luku i kockicama slanine da opusti. ; Za vrijeme pirjanja podlijevamo vodom i začinimo sa soli, paprom i kosanim peršinom. ; Kuhane i ohlađene luleke prepržimo na maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju te ih dodamo pirjanom zelju. ; Poslužujemo ih uz dodatak svježeg kravljeg sira i kiselog vrhnja.; -</div>
Abšmalcane mahune s mladim krumpirom

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Abšmalcane mahune s mladim krumpirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti abšmalcane mahune s mladim krumpirom. – mahune, češnjak, krumpir (mladog), maslac, krušne mrvice, sol i papar, prilog (po želji: prepržene kockice slanine), Mahunama odrežemo vrhove, peteljke i odstranimo im konce (ako ih imaju) i stavimo kuhati u vrelu vodu nekoliko minuta. ; Krumpir operemo ogulimo, narežemo na prst debele kolutove i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu nekoliko minuta. ; Zatim mahune procijedimo i stavimo kuhati u čistu posoljenu vodu. ; Mahune i Krumpir kuhamo dok ne omekšaju pa ih ocijedimo u situ. ; Za to vrijeme na mješavini maslaca i maslinovog ulja popržimo sitno sjeckanu slaninu, dodamo krušne mrvice, kratko promiješamo pa u njih dodamo kuhane mahune i krumpir. ; Sve zajedno rahlo izmiješamo (ne gnječimo) i poslužimo uz zelenu salatu.; – "Abšmalcane" mahune, što je to!? – Ma to su samo kuhane mahune, pirjane na maslacu i krušnim mrvicama. U ovom slučaju, dodali smo i malo mladog krumpira, kako bi obogatili ovaj izvrsni prilog. A ako k tome dodate još malo prepržene slanine, dobit ćete kompletni objed!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Abšmalcane mahune s mladim krumpirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti abšmalcane mahune s mladim krumpirom. – mahune, češnjak, krumpir (mladog), maslac, krušne mrvice, sol i papar, prilog (po želji: prepržene kockice slanine), Mahunama odrežemo vrhove, peteljke i odstranimo im konce (ako ih imaju) i stavimo kuhati u vrelu vodu nekoliko minuta. ; Krumpir operemo ogulimo, narežemo na prst debele kolutove i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu nekoliko minuta. ; Zatim mahune procijedimo i stavimo kuhati u čistu posoljenu vodu. ; Mahune i Krumpir kuhamo dok ne omekšaju pa ih ocijedimo u situ. ; Za to vrijeme na mješavini maslaca i maslinovog ulja popržimo sitno sjeckanu slaninu, dodamo krušne mrvice, kratko promiješamo pa u njih dodamo kuhane mahune i krumpir. ; Sve zajedno rahlo izmiješamo (ne gnječimo) i poslužimo uz zelenu salatu.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Abšmalcane mahune s mladim krumpirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti abšmalcane mahune s mladim krumpirom. – mahune, češnjak, krumpir (mladog), maslac, krušne mrvice, sol i papar, prilog (po želji: prepržene kockice slanine), Mahunama odrežemo vrhove, peteljke i odstranimo im konce (ako ih imaju) i stavimo kuhati u vrelu vodu nekoliko minuta. ; Krumpir operemo ogulimo, narežemo na prst debele kolutove i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu nekoliko minuta. ; Zatim mahune procijedimo i stavimo kuhati u čistu posoljenu vodu. ; Mahune i Krumpir kuhamo dok ne omekšaju pa ih ocijedimo u situ. ; Za to vrijeme na mješavini maslaca i maslinovog ulja popržimo sitno sjeckanu slaninu, dodamo krušne mrvice, kratko promiješamo pa u njih dodamo kuhane mahune i krumpir. ; Sve zajedno rahlo izmiješamo (ne gnječimo) i poslužimo uz zelenu salatu.; -</div>
Krem juha od pečenih bundeva

- Miro Biondić
- 75 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Krem juha od pečenih bundeva – Saznajte kako pripremiti krem juhu od pečenih bundeva u našem video receptu. – bundeva, polutrajna kobasica, mrkva, korijen celera, kadulja, luk, vrhnje za kuhanje, ulje, sol, papar, Na vrućem ulju prepržimo korjenasto povrće (luk, mrkva, korijen celera), podlijemo sa vodom, dodamo kadulju i pustimo da prokuha. ; U međuvremenu bundevu narežemo na krupnije kocke i pečemo u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta. ; Pečenu bundevu očistimo od kore i zapečenih vrhova te dodamo korjenastom povrću i kadulji. ; Kada prokuha izmiksamo te okus doradimo sa soli i paprom. ; Pri serviranju u juhu dodamo kobasice koje smo prethodno narezali na kockice i prepržili. ; Juhu dekoriramo sa vrhnjem za kuhanje i listom peršina.; – Tko nije probao ovu juhu, ne zna što je dobro. Oduševljenje za one koji će je jesti po prvi put. Uz svo bogatstvo okusa ispunit će nas i svime zdravim što nam bundeva daje: vitaminima A, C i E, mineralima i elementima kalijem, kalcijem, selenom i fosforom, podići će nam imunitet i sniziti kolesterol u krvi. Što možemo više tražiti od jedne juhe?!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Krem juha od pečenih bundeva – Saznajte kako pripremiti krem juhu od pečenih bundeva u našem video receptu. – bundeva, polutrajna kobasica, mrkva, korijen celera, kadulja, luk, vrhnje za kuhanje, ulje, sol, papar, Na vrućem ulju prepržimo korjenasto povrće (luk, mrkva, korijen celera), podlijemo sa vodom, dodamo kadulju i pustimo da prokuha. ; U međuvremenu bundevu narežemo na krupnije kocke i pečemo u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta. ; Pečenu bundevu očistimo od kore i zapečenih vrhova te dodamo korjenastom povrću i kadulji. ; Kada prokuha izmiksamo te okus doradimo sa soli i paprom. ; Pri serviranju u juhu dodamo kobasice koje smo prethodno narezali na kockice i prepržili. ; Juhu dekoriramo sa vrhnjem za kuhanje i listom peršina.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Krem juha od pečenih bundeva – Saznajte kako pripremiti krem juhu od pečenih bundeva u našem video receptu. – bundeva, polutrajna kobasica, mrkva, korijen celera, kadulja, luk, vrhnje za kuhanje, ulje, sol, papar, Na vrućem ulju prepržimo korjenasto povrće (luk, mrkva, korijen celera), podlijemo sa vodom, dodamo kadulju i pustimo da prokuha. ; U međuvremenu bundevu narežemo na krupnije kocke i pečemo u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta. ; Pečenu bundevu očistimo od kore i zapečenih vrhova te dodamo korjenastom povrću i kadulji. ; Kada prokuha izmiksamo te okus doradimo sa soli i paprom. ; Pri serviranju u juhu dodamo kobasice koje smo prethodno narezali na kockice i prepržili. ; Juhu dekoriramo sa vrhnjem za kuhanje i listom peršina.; -</div>
Teletina s bamijom

- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Teletina s bamijom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti teletinu s bamijom. – teletina, bamija (suhe), bamija (mljevene suhe), luk, mrkva, peršin, celer (list), koncentrat rajčice, sok od limuna, sol i papar, Vijenac bamije (bamiju najčešće možemo kupiti navezenu na konac koji izgleda kao lančić) operemo i stavimo kuhati u hladnu vodu. ; Tek što voda prokuha vijenac izvadimo, vodu bacimo (na taj način ispiremo višak sluzi iz bamije), bamiju stavimo kuhati u čistu vodu kojoj smo dodali malo limunova soka. Kada bamija nabubri izvadimo je iz vode i skinemo s konca. ; Sitno nasjeckanu glavicu luka pržimo na zagrijanom ulju. Nakon kraćeg prženja dodamo mrkvu narezanu na kolutiće pa teletinu narezanu na komadiće. Sve zajedno lagano pirjamo uz postupno dolijevanje vode. ; Potkraj pirjanja dodamo koncentrat rajčice, nasjeckan peršinov list, celerov list, prokuhanu bamiju te sol i papar po želji. Za pikantniji okus jelo začinimo dodatkom limunovog soka.; – Malo ljudi je čulo za bamiju. To je biljka iz porodice hibiskusa i porijeklom je iz tropske Afrike, a za nju kažu čak i da ima svojstva afrodizijaka. Ima vrlo zanimljivi okus, pa ju probajte skuhati jednom kada ju uspijete pronaći na tržnici; predlažemo ovaj recept, u kojem će bamija oplemeniti jedan uobičajeni gulaš od teletine.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Teletina s bamijom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti teletinu s bamijom. – teletina, bamija (suhe), bamija (mljevene suhe), luk, mrkva, peršin, celer (list), koncentrat rajčice, sok od limuna, sol i papar, Vijenac bamije (bamiju najčešće možemo kupiti navezenu na konac koji izgleda kao lančić) operemo i stavimo kuhati u hladnu vodu. ; Tek što voda prokuha vijenac izvadimo, vodu bacimo (na taj način ispiremo višak sluzi iz bamije), bamiju stavimo kuhati u čistu vodu kojoj smo dodali malo limunova soka. Kada bamija nabubri izvadimo je iz vode i skinemo s konca. ; Sitno nasjeckanu glavicu luka pržimo na zagrijanom ulju. Nakon kraćeg prženja dodamo mrkvu narezanu na kolutiće pa teletinu narezanu na komadiće. Sve zajedno lagano pirjamo uz postupno dolijevanje vode. ; Potkraj pirjanja dodamo koncentrat rajčice, nasjeckan peršinov list, celerov list, prokuhanu bamiju te sol i papar po želji. Za pikantniji okus jelo začinimo dodatkom limunovog soka.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Teletina s bamijom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti teletinu s bamijom. – teletina, bamija (suhe), bamija (mljevene suhe), luk, mrkva, peršin, celer (list), koncentrat rajčice, sok od limuna, sol i papar, Vijenac bamije (bamiju najčešće možemo kupiti navezenu na konac koji izgleda kao lančić) operemo i stavimo kuhati u hladnu vodu. ; Tek što voda prokuha vijenac izvadimo, vodu bacimo (na taj način ispiremo višak sluzi iz bamije), bamiju stavimo kuhati u čistu vodu kojoj smo dodali malo limunova soka. Kada bamija nabubri izvadimo je iz vode i skinemo s konca. ; Sitno nasjeckanu glavicu luka pržimo na zagrijanom ulju. Nakon kraćeg prženja dodamo mrkvu narezanu na kolutiće pa teletinu narezanu na komadiće. Sve zajedno lagano pirjamo uz postupno dolijevanje vode. ; Potkraj pirjanja dodamo koncentrat rajčice, nasjeckan peršinov list, celerov list, prokuhanu bamiju te sol i papar po želji. Za pikantniji okus jelo začinimo dodatkom limunovog soka.; -</div>
Kremšnite

- Almo Čatlak
- 90 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Kremšnite – Saznajte kako pripremiti kremšnite u našem video receptu. – lisnato tijesto, jaje, vanilin šećer, puding (od vanilije), škrobno brašno, brašno, šećer, šećer u prahu, mlijeko, Lisnato tijesto otopimo na sobnoj temperaturi podijelimo ga na dva jednaka dijela te oba dijela razvaljamo na pobrašnjenoj dasci na veličinu lima u kojem ćemo slagati kremšnite. ; Obije polovice zatim (jednu po jednu) ispečemo u pećnici zagrijanoj na 220°C sa obiju strana do zlatno žute boje.; U dvije zasebne zdjele odvojimo bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu sa žutanjcima ulijemo 200 ml mlijeka, dobro izmiješamo pjenjačom i redom dodajemo ostale sastojke stalno miješajući i pazeći da ne ostanu grudice (prašak za puding, škrobno brašno, prosijano brašno, te vanilin i običan šećer). ; Sada u loncu zavrimo 8 dl mlijeka, polako i uz stalno miješanje dodajemo pripremljenu smjesu, te sve zajedno dalje uz stalno miješanje kuhamo nekoliko minuta odnosno dok ne zgusne (gotovu kremu maknemo sa vatre). ; Sada od bjelanjaka istučemo čvrst snijeg i nježno ga umiješamo u još vruću kremu.; Jednu koru lisnatog tijesta izrežemo na veličinu dna četvrtaste posude sa stjenkama i na nju izlijemo zgotovljenu kremu za kremšnite. ; Drugu koru narežemo na jednake kvadrate veličine kremšnita (da nam se kasnije kod rezanja kremšnita gornja kora ne uvija i ne lomi) pa njima prekrijemo kremu. ; Ovako pripremljene kremšnite ostavimo da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih posipamo šećerom u prahu i možemo poslužiti.; – Kremšnita ima ih svakakvih: posutih šećerom u prahu, bez gornje kore ali sa čokoladom na vrhu, sa malo pjene od bjelanjaka ispod gornje kore, onih sa više kora i marcipanom. Ipak, one najjednostavnije su nekako i najbolje. Malo truda i vi ih već danas možete imati na svom stolu.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kremšnite – Saznajte kako pripremiti kremšnite u našem video receptu. – lisnato tijesto, jaje, vanilin šećer, puding (od vanilije), škrobno brašno, brašno, šećer, šećer u prahu, mlijeko, Lisnato tijesto otopimo na sobnoj temperaturi podijelimo ga na dva jednaka dijela te oba dijela razvaljamo na pobrašnjenoj dasci na veličinu lima u kojem ćemo slagati kremšnite. ; Obije polovice zatim (jednu po jednu) ispečemo u pećnici zagrijanoj na 220°C sa obiju strana do zlatno žute boje.; U dvije zasebne zdjele odvojimo bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu sa žutanjcima ulijemo 200 ml mlijeka, dobro izmiješamo pjenjačom i redom dodajemo ostale sastojke stalno miješajući i pazeći da ne ostanu grudice (prašak za puding, škrobno brašno, prosijano brašno, te vanilin i običan šećer). ; Sada u loncu zavrimo 8 dl mlijeka, polako i uz stalno miješanje dodajemo pripremljenu smjesu, te sve zajedno dalje uz stalno miješanje kuhamo nekoliko minuta odnosno dok ne zgusne (gotovu kremu maknemo sa vatre). ; Sada od bjelanjaka istučemo čvrst snijeg i nježno ga umiješamo u još vruću kremu.; Jednu koru lisnatog tijesta izrežemo na veličinu dna četvrtaste posude sa stjenkama i na nju izlijemo zgotovljenu kremu za kremšnite. ; Drugu koru narežemo na jednake kvadrate veličine kremšnita (da nam se kasnije kod rezanja kremšnita gornja kora ne uvija i ne lomi) pa njima prekrijemo kremu. ; Ovako pripremljene kremšnite ostavimo da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih posipamo šećerom u prahu i možemo poslužiti.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kremšnite – Saznajte kako pripremiti kremšnite u našem video receptu. – lisnato tijesto, jaje, vanilin šećer, puding (od vanilije), škrobno brašno, brašno, šećer, šećer u prahu, mlijeko, Lisnato tijesto otopimo na sobnoj temperaturi podijelimo ga na dva jednaka dijela te oba dijela razvaljamo na pobrašnjenoj dasci na veličinu lima u kojem ćemo slagati kremšnite. ; Obije polovice zatim (jednu po jednu) ispečemo u pećnici zagrijanoj na 220°C sa obiju strana do zlatno žute boje.; U dvije zasebne zdjele odvojimo bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu sa žutanjcima ulijemo 200 ml mlijeka, dobro izmiješamo pjenjačom i redom dodajemo ostale sastojke stalno miješajući i pazeći da ne ostanu grudice (prašak za puding, škrobno brašno, prosijano brašno, te vanilin i običan šećer). ; Sada u loncu zavrimo 8 dl mlijeka, polako i uz stalno miješanje dodajemo pripremljenu smjesu, te sve zajedno dalje uz stalno miješanje kuhamo nekoliko minuta odnosno dok ne zgusne (gotovu kremu maknemo sa vatre). ; Sada od bjelanjaka istučemo čvrst snijeg i nježno ga umiješamo u još vruću kremu.; Jednu koru lisnatog tijesta izrežemo na veličinu dna četvrtaste posude sa stjenkama i na nju izlijemo zgotovljenu kremu za kremšnite. ; Drugu koru narežemo na jednake kvadrate veličine kremšnita (da nam se kasnije kod rezanja kremšnita gornja kora ne uvija i ne lomi) pa njima prekrijemo kremu. ; Ovako pripremljene kremšnite ostavimo da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih posipamo šećerom u prahu i možemo poslužiti.; -</div>
Varivo od prokulica s hrenovkama

- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Varivo od prokulica s hrenovkama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti varivo od prokulica s hrenovkama. – krumpir, prokulice, temeljac mesne juhe, mlijeko, topivi sir, hrenovka, peršin (sjeckani), sol i papar, Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na kockice. ; U visokom loncu pomiješamo narezan krumpir i prokulu, podlijemo juhom od kocke (mesna ili povrtna) i mlijekom. Začinimo solju i paprom. ; Varivo kuhamo na srednjoj temperaturi, poklopljeno oko 20 minuta. ; Zatim u varivo dodajemo topivi sir i uz lagano miješanje ga otopimo. ; Na kraju u varivo umiješamo sjeckani peršin, na kolutiće narezane hrenovke, po potrebi još začinimo solju i paprom i pustimo da varivo još jednom zavrije.; – Ovo izuzetno kremasto varivo dokazuje da i prokule i hrenovke mogu biti najbolji prijatelji. Zagrijat će vas od glave do pete, a za one koji su toliko sretni da se vraćaju umorni sa cjelodnevnog skijanja, ovo jelo biti će pravi lijek. Pazite kod začinjavanja, jer sir, hrenovke i jušna kocka u sebi sadrže dosta soli.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Varivo od prokulica s hrenovkama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti varivo od prokulica s hrenovkama. – krumpir, prokulice, temeljac mesne juhe, mlijeko, topivi sir, hrenovke, peršin (sjeckani), sol i papar, Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na kockice. ; U visokom loncu pomiješamo narezan krumpir i prokulu, podlijemo juhom od kocke (mesna ili povrtna) i mlijekom. Začinimo solju i paprom. ; Varivo kuhamo na srednjoj temperaturi, poklopljeno oko 20 minuta. ; Zatim u varivo dodajemo topivi sir i uz lagano miješanje ga otopimo. ; Na kraju u varivo umiješamo sjeckani peršin, na kolutiće narezane hrenovke, po potrebi još začinimo solju i paprom i pustimo da varivo još jednom zavrije.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Varivo od prokulica s hrenovkama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti varivo od prokulica s hrenovkama. – krumpir, prokulice, temeljac mesne juhe, mlijeko, topivi sir, hrenovke, peršin (sjeckani), sol i papar, Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na kockice. ; U visokom loncu pomiješamo narezan krumpir i prokulu, podlijemo juhom od kocke (mesna ili povrtna) i mlijekom. Začinimo solju i paprom. ; Varivo kuhamo na srednjoj temperaturi, poklopljeno oko 20 minuta. ; Zatim u varivo dodajemo topivi sir i uz lagano miješanje ga otopimo. ; Na kraju u varivo umiješamo sjeckani peršin, na kolutiće narezane hrenovke, po potrebi još začinimo solju i paprom i pustimo da varivo još jednom zavrije.; -</div>
Fazan u bijeloj košuljici

- Miro Biondić
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Fazan u bijeloj košuljici – U našem video receptu saznajte kako pripremiti fazana u bijeloj košuljici. – fazan, bijelo vino, ocat, mrkva, korijen celera, luk, lovorov list, peršin, papar (u zrnu), češnjak, kelj, krumpir, vrhnje za kuhanje, ovčji sir, ružmarin, sol i papar, Fazana prepolovimo i stavimo u marinadu preko noći. Tako odstajalo meso izvadimo iz marinade i stavimo u posudu za pečenje. Posolimo, pouljimo, dodamo vina, vode i obložimo svježim korjenastim povrćem.; Prvo pečemo unutarnju stranu bez kože na 200 ºC, 45 minuta. ; Od kelja odvojimo cijele listove, operemo ih te na 2 – 3 minute uranjamo u kipuću slanu vodu (blanširamo). ; Na vreloj tavi popržimo luk te ga posolimo, a kada dobije zlatnu boju podlijemo vodom te pirjamo dok ne omekša. ; Blanširani kelj izrežemo na rezance i pirjamo s lukom 5-6 min. Nakon 20 minuta okrenemo fazana te ga pečemo još 25 minuta. ; Na ugrijanoj tavi popržimo krumpir izrezan na štapiće uz dodatak ružmarina, solimo ga te okrećemo kako bi bolje upio sol. ; Na zasebnoj tavici samo kratko prokuhamo vrhnje za kuhanje i ovčji sir i maknemo sa vatre. ; Nakon pečenja, polovice fazana još jednom prepolovimo. Serviramo tako da na tanjur položimo krumpir, a pirjani kelj stavljamo kao podlogu ispod pečenog fazana. ; Na kraju, fazana prelijemo umakom od vrhnja i ovčjeg sira. ; – Nećemo vas lagati: izrada ovog jela nije mačji kašalj. Najbolje ga je spremati kada imate puno vremena, recimo kada ste na godišnjem odmoru. Prvo vas čeka nabavka velikog broja namirnica, a zatim: pacanje, sjeckanje, pirjanje, pečenje, blanširanje, opet pirjanje i tako bliže i tako dalje. No ako preživite pripremu čuda zvanog Fazan u Bijeloj Košuljici, očekuje vas gastronomski doživljaj vrijedan zlatne medalje.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Fazan u bijeloj košuljici – U našem video receptu saznajte kako pripremiti fazana u bijeloj košuljici. – fazan, bijelo vino, ocat, mrkva, korijen celera, luk, lovorov list, peršin, papar (u zrnu), češnjak, kelj, krumpir, vrhnje za kuhanje, ovčji sir, ružmarin, sol i papar, Fazana prepolovimo i stavimo u marinadu preko noći. Tako odstajalo meso izvadimo iz marinade i stavimo u posudu za pečenje. Posolimo, pouljimo, dodamo vina, vode i obložimo svježim korjenastim povrćem.; Prvo pečemo unutarnju stranu bez kože na 200 ºC, 45 minuta. ; Od kelja odvojimo cijele listove, operemo ih te na 2 – 3 minute uranjamo u kipuću slanu vodu (blanširamo). ; Na vreloj tavi popržimo luk te ga posolimo, a kada dobije zlatnu boju podlijemo vodom te pirjamo dok ne omekša. ; Blanširani kelj izrežemo na rezance i pirjamo s lukom 5-6 min. Nakon 20 minuta okrenemo fazana te ga pečemo još 25 minuta. ; Na ugrijanoj tavi popržimo krumpir izrezan na štapiće uz dodatak ružmarina, solimo ga te okrećemo kako bi bolje upio sol. ; Na zasebnoj tavici samo kratko prokuhamo vrhnje za kuhanje i ovčji sir i maknemo sa vatre. ; Nakon pečenja, polovice fazana još jednom prepolovimo. Serviramo tako da na tanjur položimo krumpir, a pirjani kelj stavljamo kao podlogu ispod pečenog fazana. ; Na kraju, fazana prelijemo umakom od vrhnja i ovčjeg sira. ; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Fazan u bijeloj košuljici – U našem video receptu saznajte kako pripremiti fazana u bijeloj košuljici. – fazan, bijelo vino, ocat, mrkva, korijen celera, luk, lovorov list, peršin, papar (u zrnu), češnjak, kelj, krumpir, vrhnje za kuhanje, ovčji sir, ružmarin, sol i papar, Fazana prepolovimo i stavimo u marinadu preko noći. Tako odstajalo meso izvadimo iz marinade i stavimo u posudu za pečenje. Posolimo, pouljimo, dodamo vina, vode i obložimo svježim korjenastim povrćem.; Prvo pečemo unutarnju stranu bez kože na 200 ºC, 45 minuta. ; Od kelja odvojimo cijele listove, operemo ih te na 2 – 3 minute uranjamo u kipuću slanu vodu (blanširamo). ; Na vreloj tavi popržimo luk te ga posolimo, a kada dobije zlatnu boju podlijemo vodom te pirjamo dok ne omekša. ; Blanširani kelj izrežemo na rezance i pirjamo s lukom 5-6 min. Nakon 20 minuta okrenemo fazana te ga pečemo još 25 minuta. ; Na ugrijanoj tavi popržimo krumpir izrezan na štapiće uz dodatak ružmarina, solimo ga te okrećemo kako bi bolje upio sol. ; Na zasebnoj tavici samo kratko prokuhamo vrhnje za kuhanje i ovčji sir i maknemo sa vatre. ; Nakon pečenja, polovice fazana još jednom prepolovimo. Serviramo tako da na tanjur položimo krumpir, a pirjani kelj stavljamo kao podlogu ispod pečenog fazana. ; Na kraju, fazana prelijemo umakom od vrhnja i ovčjeg sira. ; -</div>
Porchetta alla romana

- Miro Biondić
- 180 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Porchetta alla romana – Saznajte kako pripremiti porchettu alla romana u našem video receptu. – svinjetina, ružmarin, origano, majoran, češnjak, sol, ulje, Za francusku salatu:: krumpir, grašak, mrkva, krastavac, senf, majoneza, Glavno jelo: Od odojka odvajamo kosti da nam ostane čisto meso te ga na stolu ili radnoj dasci rasporedimo ispred sebe. ; Deblje mesne dijelove slobodno stanjimo i stavimo na tanje dijelove mesa tako da kod rolanja (zamatanja) dobijemo jednolično debelu roladu. ; Očišćeno i složeno meso sa unutarnje strane začinimo sa solju, paprom, ploškama češnjaka, ružmarinom, mažuranom, origanom (i drugim začinskim biljem po želji). ; Tako pripremljeno i začinjeno meso zamotamo u roladu te povežemo čvrstim platnenim koncem da zadrži oblik kod pečenja. ; Kožu odojka probušimo na više mjesta da se kod pečenja ne napuhne i da ne izgori. ; Nauljimo posudu za pečenje, u nju položimo odojka, pouljimo ga i podlijemo s malo vode. ; Stavimo ga peći u pećnicu na donju razinu, 2h i 30 min na 150 ºC.; Francuska salata: Krumpir koji smo prethodno skuhali u ljusci ogulimo i narežemo na kockice zajedno s krastavcima. ; Stavimo u zdjelu i dodamo kuhani grašak i mrkvu također narezanu na kockice. ; Dodamo senf, majonezu, malo soli i papra i promiješamo.; Stavimo u hladnjak da se ohladi. ; Uz ovo jelo izvrsno bi pasalo bijelo vino graševina.; – Specijalnost ovog jela su fine trave koje svoje arome prenose na unutrašnjost mesa. Učini li vam se da oko pripreme imate previše posla, probajte vidjeti da li bi kod vašeg mesara mogli kupiti već odkošteni komad odojka. Naravno, tu je i neizostavna francuska salata, pa ako ju nikada do sada niste spremali – evo prilike!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Porchetta alla romana – Saznajte kako pripremiti porchettu alla romana u našem video receptu. – svinjetina, ružmarin, origano, majoran, češnjak, sol, ulje, Za francusku salatu:: krumpir, grašak, mrkva, krastavac, senf, majoneza, Glavno jelo: Od odojka odvajamo kosti da nam ostane čisto meso te ga na stolu ili radnoj dasci rasporedimo ispred sebe. ; Deblje mesne dijelove slobodno stanjimo i stavimo na tanje dijelove mesa tako da kod rolanja (zamatanja) dobijemo jednolično debelu roladu. ; Očišćeno i složeno meso sa unutarnje strane začinimo sa solju, paprom, ploškama češnjaka, ružmarinom, mažuranom, origanom (i drugim začinskim biljem po želji). ; Tako pripremljeno i začinjeno meso zamotamo u roladu te povežemo čvrstim platnenim koncem da zadrži oblik kod pečenja. ; Kožu odojka probušimo na više mjesta da se kod pečenja ne napuhne i da ne izgori. ; Nauljimo posudu za pečenje, u nju položimo odojka, pouljimo ga i podlijemo s malo vode. ; Stavimo ga peći u pećnicu na donju razinu, 2h i 30 min na 150 ºC.; Francuska salata: Krumpir koji smo prethodno skuhali u ljusci ogulimo i narežemo na kockice zajedno s krastavcima. ; Stavimo u zdjelu i dodamo kuhani grašak i mrkvu također narezanu na kockice. ; Dodamo senf, majonezu, malo soli i papra i promiješamo.; Stavimo u hladnjak da se ohladi. ; Uz ovo jelo izvrsno bi pasalo bijelo vino graševina.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Porchetta alla romana – Saznajte kako pripremiti porchettu alla romana u našem video receptu. – svinjetina, ružmarin, origano, majoran, češnjak, sol, ulje, Za francusku salatu:: krumpir, grašak, mrkva, krastavac, senf, majoneza, Glavno jelo: Od odojka odvajamo kosti da nam ostane čisto meso te ga na stolu ili radnoj dasci rasporedimo ispred sebe. ; Deblje mesne dijelove slobodno stanjimo i stavimo na tanje dijelove mesa tako da kod rolanja (zamatanja) dobijemo jednolično debelu roladu. ; Očišćeno i složeno meso sa unutarnje strane začinimo sa solju, paprom, ploškama češnjaka, ružmarinom, mažuranom, origanom (i drugim začinskim biljem po želji). ; Tako pripremljeno i začinjeno meso zamotamo u roladu te povežemo čvrstim platnenim koncem da zadrži oblik kod pečenja. ; Kožu odojka probušimo na više mjesta da se kod pečenja ne napuhne i da ne izgori. ; Nauljimo posudu za pečenje, u nju položimo odojka, pouljimo ga i podlijemo s malo vode. ; Stavimo ga peći u pećnicu na donju razinu, 2h i 30 min na 150 ºC.; Francuska salata: Krumpir koji smo prethodno skuhali u ljusci ogulimo i narežemo na kockice zajedno s krastavcima. ; Stavimo u zdjelu i dodamo kuhani grašak i mrkvu također narezanu na kockice. ; Dodamo senf, majonezu, malo soli i papra i promiješamo.; Stavimo u hladnjak da se ohladi. ; Uz ovo jelo izvrsno bi pasalo bijelo vino graševina.; -</div>
Janjeći flam u povrću

- Slavko Večerić
- 90 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Janjeći flam u povrću – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjeći flam u povrću. – janjetina ((janjeći flam)), luk (crvenog), brašno, krumpir, kupus (svježeg), mrkva, korijen celera, poriluk, papar (u zrnu), slatka mljevena paprika, lovorov list, ružmarin, ulje, sol i papar, Meso flama narežemo na porcije i začinimo solju i paprom. ; Tako pripremljeno meso uvaljamo u brašno i prepržimo na masnoći sa svih strana. ; Izvadimo ga na stranu, a na masnoći pirjamo narezani luk dok ne omekša. ; Dodajemo papriku u prahu, pržimo kratko i pazimo da ne zagori. Zatim vratimo meso u posudu. ; Povrće izrežemo na kriške, mrkvu i celer na štapiće i stavimo na meso. ; Dodamo papar u zrnu, posolimo povrće, podlijemo temeljcem ili toplom vodom. Pirjamo dok sve ne omekša. ; Pred kraj kuhanja možemo dodati 1,5 dcl vina. ; Kod serviranja posipamo kosanim peršinom. ; – Ovako pripremljeni janjeći flam oduševit će vas svojom aromom i bogatstvom okusa, a vjerojatno će vas podsjetiti na janjetinu ispod peke. U njemu se nalazi i različito povrće, tako da vam zasebni prilog niti ne treba. Krumpiri su puni ugljikohidrata, a kupus će jelu dati posebnu sočnost.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Janjeći flam u povrću – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjeći flam u povrću. – janjetina ((janjeći flam)), luk (crvenog), brašno, krumpir, kupus (svježeg), mrkva, korijen celera, poriluk, papar (u zrnu), slatka mljevena paprika, lovorov list, ružmarin, ulje, sol i papar, Meso flama narežemo na porcije i začinimo solju i paprom. ; Tako pripremljeno meso uvaljamo u brašno i prepržimo na masnoći sa svih strana. ; Izvadimo ga na stranu, a na masnoći pirjamo narezani luk dok ne omekša. ; Dodajemo papriku u prahu, pržimo kratko i pazimo da ne zagori. Zatim vratimo meso u posudu. ; Povrće izrežemo na kriške, mrkvu i celer na štapiće i stavimo na meso. ; Dodamo papar u zrnu, posolimo povrće, podlijemo temeljcem ili toplom vodom. Pirjamo dok sve ne omekša. ; Pred kraj kuhanja možemo dodati 1,5 dcl vina. ; Kod serviranja posipamo kosanim peršinom. ; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Janjeći flam u povrću – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjeći flam u povrću. – janjetina ((janjeći flam)), luk (crvenog), brašno, krumpir, kupus (svježeg), mrkva, korijen celera, poriluk, papar (u zrnu), slatka mljevena paprika, lovorov list, ružmarin, ulje, sol i papar, Meso flama narežemo na porcije i začinimo solju i paprom. ; Tako pripremljeno meso uvaljamo u brašno i prepržimo na masnoći sa svih strana. ; Izvadimo ga na stranu, a na masnoći pirjamo narezani luk dok ne omekša. ; Dodajemo papriku u prahu, pržimo kratko i pazimo da ne zagori. Zatim vratimo meso u posudu. ; Povrće izrežemo na kriške, mrkvu i celer na štapiće i stavimo na meso. ; Dodamo papar u zrnu, posolimo povrće, podlijemo temeljcem ili toplom vodom. Pirjamo dok sve ne omekša. ; Pred kraj kuhanja možemo dodati 1,5 dcl vina. ; Kod serviranja posipamo kosanim peršinom. ; -</div>
Mediteranska barka

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Mediteranska barka – Saznajte kako pripremiti mediteransku barku u našem video receptu. – lignje (panirane, smrznute), rajčica, bosiljak (svježi), sir mozzarella, sol i papar, Rajčicu narežemo na ploške koje posložimo po dnu vatrostalne posude. ; Svježi bosiljak narežemo na trakice te ih posipamo po rajčici. ; Povrh svega posložimo, na kriške narezan sir mozzarelu pa sve zajedno posolimo i popaprimo. ; Stavimo peći u pećnicu, na 200°C dok se sir lagano ne otopi. ; U dubokoj masnoći popržimo kolutiće panirane lignje. ; Gotove lignje vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće te ih slažemo po rastopljenom siru sa rajčicom.; – Morska jela su zdrava i fina, ali nekada nam se jednostavno ne da čistiti sve te divne morske plodove, mekušce ili ribe. Za jedno brzinsko morsko jelo upotrijebite panirane lignje, mozzarellu i po mogućnosti domaću rajčicu. A ako niste u žurbi i ipak imate malo vremena, probajte upotrijebiti prave jadranske lignje, jelo će biti još ukusnije!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Mediteranska barka – Saznajte kako pripremiti mediteransku barku u našem video receptu. – lignje (panirane, smrznute), rajčica, bosiljak (svježi), sir mozzarella, sol i papar, Rajčicu narežemo na ploške koje posložimo po dnu vatrostalne posude. ; Svježi bosiljak narežemo na trakice te ih posipamo po rajčici. ; Povrh svega posložimo, na kriške narezan sir mozzarelu pa sve zajedno posolimo i popaprimo. ; Stavimo peći u pećnicu, na 200°C dok se sir lagano ne otopi. ; U dubokoj masnoći popržimo kolutiće panirane lignje. ; Gotove lignje vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće te ih slažemo po rastopljenom siru sa rajčicom.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Mediteranska barka – Saznajte kako pripremiti mediteransku barku u našem video receptu. – lignje (panirane, smrznute), rajčica, bosiljak (svježi), sir mozzarella, sol i papar, Rajčicu narežemo na ploške koje posložimo po dnu vatrostalne posude. ; Svježi bosiljak narežemo na trakice te ih posipamo po rajčici. ; Povrh svega posložimo, na kriške narezan sir mozzarelu pa sve zajedno posolimo i popaprimo. ; Stavimo peći u pećnicu, na 200°C dok se sir lagano ne otopi. ; U dubokoj masnoći popržimo kolutiće panirane lignje. ; Gotove lignje vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće te ih slažemo po rastopljenom siru sa rajčicom.; -</div>
Dagnje iz pećnice

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Dagnje iz pećnice – Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu. – dagnje, češnjak, bijelo vino, umak pesto, sol (krupne, morske), Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke. ; Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; – Tko nije čuo za dagnje? Ona je vjerojatno najpoznatija školjka u nas (a možda i u svijetu), relativno je jeftina, a definitivno ukusna. Spremljene na ovaj način, dagnje su idealne za serviranje u svečanim prilikama. Prije pripreme držite ih nekoliko sati u slatkoj vodi, a zatim odstranite "bradu" koja viri iz njenih spojeva.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Dagnje iz pećnice – Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu. – dagnje, češnjak, bijelo vino, umak pesto, sol (krupne, morske), Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke. ; Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; -</div>
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; – Tko nije čuo za dagnje? Ona je vjerojatno najpoznatija školjka u nas (a možda i u svijetu), relativno je jeftina, a definitivno ukusna. Spremljene na ovaj način, dagnje su idealne za serviranje u svečanim prilikama. Prije pripreme držite ih nekoliko sati u slatkoj vodi, a zatim odstranite "bradu" koja viri iz njenih spojeva.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Dagnje iz pećnice – Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu. – dagnje, češnjak, bijelo vino, umak pesto, sol (krupne, morske), Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke. ; Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; -</div>
Pašticada

- Miro Biondić
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Pašticada – U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. – govedina (goveđi ili juneći but), panceta, češnjak, klinčić, suhe šljive, prošek, pelati rajčice, ulje (ulje), sol i papar (sol i papar), prilog (njoki), Za marinadu:: crno vino, mrkva, luk, češnjak, korijen celera, papar (u zrnu), vinski ocat, lovorov list, Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo („našpikamo“) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete. ; Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći. ; Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju. ; Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso, dok povrće ne omekša. ; Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike jedan sat, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode). ; Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom. ; Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavri, maknemo s vatre. ; Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo.; – Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg ili junećeg buta. Sprema se na stotinu različitih načina, a mi smo za vas napravili jednu vrlo aromatičnu varijantu. Nemojte se bojati "špikanja". Što više "našpikate" meso, pašticada će biti ukusnija.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pašticada – U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. – govedina (goveđi ili juneći but), panceta, češnjak, klinčić, suhe šljive, prošek, rajčice pelati, ulje (ulje), sol i papar (sol i papar), prilog (njoki), Za marinadu:: crno vino, mrkva, luk, češnjak, korijen, papar (u zrnu), vinski ocat, lovorov list, Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo („našpikamo“) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete. ; Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći. ; Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju. ; Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso, dok povrće ne omekša. ; Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike jedan sat, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode). ; Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom. ; Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavri, maknemo s vatre. ; Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pašticada – U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. – govedina (goveđi ili juneći but), panceta, češnjak, klinčić, suhe šljive, prošek, rajčice pelati, ulje (ulje), sol i papar (sol i papar), prilog (njoki), Za marinadu:: crno vino, mrkva, luk, češnjak, korijen, papar (u zrnu), vinski ocat, lovorov list, Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo („našpikamo“) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete. ; Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći. ; Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju. ; Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso, dok povrće ne omekša. ; Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike jedan sat, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode). ; Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom. ; Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavri, maknemo s vatre. ; Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo.; -</div>
Pijani hrskavci – hrskave trakice od palačinki

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Pijani hrskavci – hrskave trakice od palačinki – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pijane hrskavce – hrskave trakice od palačinki. – mješavina za palačinke (gotove), rum, pekmez od šljiva, ulje, šećer u prahu, U tavi, na malo zagrijanog ulja, od mješavine za palačinke u koju smo dodali rum i ispečemo 8 komada po uputama na pakiranju. ; Zatim ih ostavimo da se ohlade, te narežemo na trakice širine dva centimetra. ; Trakice palačinki stavimo u duboku masnoću i pržimo dok ne dobiju zlatno žutu boju i ne postanu hrskave. ; Zatim hrskavce izvadimo iz masnoće, ocijedimo i stavimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.; Gotove hrskavce stavimo na tanjure, posipamo šećerom u prahu i poslužimo s pekmezom od šljiva.; – Ako su Vam dosadile palačinke na uvijek jedan te isti način, a ipak ih se ne želite odreći, imamo pravu stvar za Vas! Već pržene palačinke pržimo još jednom dok ne dobijemo nešto jako hrskavo i ukusno…mmm…
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pijani hrskavci – hrskave trakice od palačinki – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pijane hrskavce – hrskave trakice od palačinki. – mješavina za palačinke (gotove), rum, pekmez od šljiva, ulje, šećer u prahu, U tavi, na malo zagrijanog ulja, od mješavine za palačinke u koju smo dodali rum i ispečemo 8 komada po uputama na pakiranju. ; Zatim ih ostavimo da se ohlade, te narežemo na trakice širine dva centimetra. ; Trakice palačinki stavimo u duboku masnoću i pržimo dok ne dobiju zlatno žutu boju i ne postanu hrskave. ; Zatim hrskavce izvadimo iz masnoće, ocijedimo i stavimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.; Gotove hrskavce stavimo na tanjure, posipamo šećerom u prahu i poslužimo s pekmezom od šljiva.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pijani hrskavci – hrskave trakice od palačinki – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pijane hrskavce – hrskave trakice od palačinki. – mješavina za palačinke (gotove), rum, pekmez od šljiva, ulje, šećer u prahu, U tavi, na malo zagrijanog ulja, od mješavine za palačinke u koju smo dodali rum i ispečemo 8 komada po uputama na pakiranju. ; Zatim ih ostavimo da se ohlade, te narežemo na trakice širine dva centimetra. ; Trakice palačinki stavimo u duboku masnoću i pržimo dok ne dobiju zlatno žutu boju i ne postanu hrskave. ; Zatim hrskavce izvadimo iz masnoće, ocijedimo i stavimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.; Gotove hrskavce stavimo na tanjure, posipamo šećerom u prahu i poslužimo s pekmezom od šljiva.; -</div>
Salata od manga

- Almo Čatlak
- 15 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Salata od manga – U našem video receptu saznajte kako pripremiti salatu od manga. – mango, sir feta, luk, limeta, menta, papar, Prije svega luk očistimo i narežemo na trakice, a sok od limete iscijedimo. ; Preklopimo 6-7 listića mente jedan preko drugog, nasjeckamo ih na tanke trakice i stavimo u zdjelu. ; Zatim u zdjelu ulijemo sok limete, začinimo paprom, malo promiješamo i ostavimo da se sastojci prožmu. ; Mangu odrežemo krajeve, ogulimo ga, a meso odvojimo s koštice zarezujući tik uz nju. Zatim uz širi dio koštice, nožem skidamo mesnati dio. ; Potom mango narežemo na trakice, premjestimo u zdjelu za posluživanje, dodamo na kockice narezan sir fetu, narezan luk, pokapamo marinadom limete i mente, sve zajedno izmiješamo, poklopimo, ostavimo da odstoji jedan sat i poslužimo.; – Ako ste mislili da je mangu mjesto isključivo među slasticama – bili ste u krivu! Egzotična kombinacija manga, mente, luka i feta sira spoj je izašao iz gurmanskog raja. Spojiti nespojivo nije samo trend u trgovinama modne odjeće, to je najbolje što možete učiniti i u kuhinji!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Salata od manga – U našem video receptu saznajte kako pripremiti salatu od manga. – mango, sir feta, luk, limeta, menta, papar, Prije svega luk očistimo i narežemo na trakice, a sok od limete iscijedimo. ; Preklopimo 6-7 listića mente jedan preko drugog, nasjeckamo ih na tanke trakice i stavimo u zdjelu. ; Zatim u zdjelu ulijemo sok limete, začinimo paprom, malo promiješamo i ostavimo da se sastojci prožmu. ; Mangu odrežemo krajeve, ogulimo ga, a meso odvojimo s koštice zarezujući tik uz nju. Zatim uz širi dio koštice, nožem skidamo mesnati dio. ; Potom mango narežemo na trakice, premjestimo u zdjelu za posluživanje, dodamo na kockice narezan sir fetu, narezan luk, pokapamo marinadom limete i mente, sve zajedno izmiješamo, poklopimo, ostavimo da odstoji jedan sat i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Salata od manga – U našem video receptu saznajte kako pripremiti salatu od manga. – mango, sir feta, luk, limeta, menta, papar, Prije svega luk očistimo i narežemo na trakice, a sok od limete iscijedimo. ; Preklopimo 6-7 listića mente jedan preko drugog, nasjeckamo ih na tanke trakice i stavimo u zdjelu. ; Zatim u zdjelu ulijemo sok limete, začinimo paprom, malo promiješamo i ostavimo da se sastojci prožmu. ; Mangu odrežemo krajeve, ogulimo ga, a meso odvojimo s koštice zarezujući tik uz nju. Zatim uz širi dio koštice, nožem skidamo mesnati dio. ; Potom mango narežemo na trakice, premjestimo u zdjelu za posluživanje, dodamo na kockice narezan sir fetu, narezan luk, pokapamo marinadom limete i mente, sve zajedno izmiješamo, poklopimo, ostavimo da odstoji jedan sat i poslužimo.; -</div>
Sipice iz padele (tave)

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Sipice iz padele (tave) – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sipice iz padele (tave). – sipa, ljutika (ili mladi luk), češnjak, peršin (sjeckani), mini rajčica, masline (crnih), bijelo vino, maslinovo ulje, sol i papar, Prije svega sipice očistimo, ogulimo im kožu, operemo i osušimo kuhinjskom krpom. ; U tavu, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo mladu ljutiku i sipice, te pržimo stalno okrećući dok tekućina što ih sipice ispuste ne ispari. ; Zatim dodamo mini rajčice (koje smo zarezali u križ), sjeckani peršin, sjeckani češnjak, iskoštene crne masline, začinimo solju i paprom, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok tekućina ne ispari, te poslužimo.; – Budete li imali sreću da naletite na svježe sipice, svakako se počastite ovim receptom. Uz već spomenute crne bisere Jadrana, češnjak, masline, rajčice i bijelo vino pobrinut će se za pravi mediteranski ugođaj na Vašem stolu.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Sipice iz padele (tave) – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sipice iz padele (tave). – sipa, ljutika (ili mladi luk), češnjak, peršin (sjeckani), mini rajčica, masline (crnih), bijelo vino, maslinovo ulje, sol i papar, Prije svega sipice očistimo, ogulimo im kožu, operemo i osušimo kuhinjskom krpom. ; U tavu, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo mladu ljutiku i sipice, te pržimo stalno okrećući dok tekućina što ih sipice ispuste ne ispari. ; Zatim dodamo mini rajčice (koje smo zarezali u križ), sjeckani peršin, sjeckani češnjak, iskoštene crne masline, začinimo solju i paprom, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok tekućina ne ispari, te poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Sipice iz padele (tave) – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sipice iz padele (tave). – sipa, ljutika (ili mladi luk), češnjak, peršin (sjeckani), mini rajčica, masline (crnih), bijelo vino, maslinovo ulje, sol i papar, Prije svega sipice očistimo, ogulimo im kožu, operemo i osušimo kuhinjskom krpom. ; U tavu, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo mladu ljutiku i sipice, te pržimo stalno okrećući dok tekućina što ih sipice ispuste ne ispari. ; Zatim dodamo mini rajčice (koje smo zarezali u križ), sjeckani peršin, sjeckani češnjak, iskoštene crne masline, začinimo solju i paprom, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok tekućina ne ispari, te poslužimo.; -</div>