- Fina Malinić
- 180 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Archives: Recipes
Florentineri

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Florentineri – Saznajte kako pripremiti florentinere u našem video receptu. – maslac, smeđi šećer, med (od bagrema), bademi (u listićima), marelice (sušenih), kandirano voće (miješanog), glatko brašno, čokolada za kuhanje, Sušene marelice nasjeckamo, a u zagrijanoj tavi rastopimo 60 g maslaca. ; Zatim dodamo smeđi šećer i med te stalno miješajući zagrijavamo dok se šećer potpuno ne rastopi. ; Potom tavu maknemo s vatre, u nju prosijemo brašno, dodamo kandirano voće, sjeckane marelice, listiće badema i sve dobro izmiješamo. ; Od dobivene mješavine, na limu za pečenje prekrivenim papirom za pečenje, napravimo male hrpice i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 10-ak minuta. ; Pečene kolačiće izvadimo iz pećnice i ostavimo ih da se ohlade, a za to vrijeme na pari rastopimo čokoladu i preostali maslac. ; Rastopljenom čokoladom premažemo donju stranu kolačića i ostavimo ih da se hlade dok se čokolada ne stvrdne. ; Florentineri su gotovi i možemo ih poslužiti.
; – Poznati talijanski kolačići koji se pripremaju u vrijeme adventa i božičnih blagdana, jednostavno su fantastični. Stoga da ne trošimo više riječi i slova, pogledajte pripremu i uvjerite se i sami.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Florentineri – Saznajte kako pripremiti florentinere u našem video receptu. – maslac, smeđi šećer, med (od bagrema), bademi (u listićima), marelice (sušenih), kandirano voće (miješanog), glatko brašno, čokolada za kuhanje, Sušene marelice nasjeckamo, a u zagrijanoj tavi rastopimo 60 g maslaca. ; Zatim dodamo smeđi šećer i med te stalno miješajući zagrijavamo dok se šećer potpuno ne rastopi. ; Potom tavu maknemo s vatre, u nju prosijemo brašno, dodamo kandirano voće, sjeckane marelice, listiće badema i sve dobro izmiješamo. ; Od dobivene mješavine, na limu za pečenje prekrivenim papirom za pečenje, napravimo male hrpice i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 10-ak minuta. ; Pečene kolačiće izvadimo iz pećnice i ostavimo ih da se ohlade, a za to vrijeme na pari rastopimo čokoladu i preostali maslac. ; Rastopljenom čokoladom premažemo donju stranu kolačića i ostavimo ih da se hlade dok se čokolada ne stvrdne. ; Florentineri su gotovi i možemo ih poslužiti.
; -</div>
; – Poznati talijanski kolačići koji se pripremaju u vrijeme adventa i božičnih blagdana, jednostavno su fantastični. Stoga da ne trošimo više riječi i slova, pogledajte pripremu i uvjerite se i sami.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Florentineri – Saznajte kako pripremiti florentinere u našem video receptu. – maslac, smeđi šećer, med (od bagrema), bademi (u listićima), marelice (sušenih), kandirano voće (miješanog), glatko brašno, čokolada za kuhanje, Sušene marelice nasjeckamo, a u zagrijanoj tavi rastopimo 60 g maslaca. ; Zatim dodamo smeđi šećer i med te stalno miješajući zagrijavamo dok se šećer potpuno ne rastopi. ; Potom tavu maknemo s vatre, u nju prosijemo brašno, dodamo kandirano voće, sjeckane marelice, listiće badema i sve dobro izmiješamo. ; Od dobivene mješavine, na limu za pečenje prekrivenim papirom za pečenje, napravimo male hrpice i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 10-ak minuta. ; Pečene kolačiće izvadimo iz pećnice i ostavimo ih da se ohlade, a za to vrijeme na pari rastopimo čokoladu i preostali maslac. ; Rastopljenom čokoladom premažemo donju stranu kolačića i ostavimo ih da se hlade dok se čokolada ne stvrdne. ; Florentineri su gotovi i možemo ih poslužiti.
; -</div>
Pikantna riža s kobasicama i povrćem

- Almo Čatlak
- 40 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pikantna riža s kobasicama i povrćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pikantnu rižu s kobasicama i povrćem. – riža ((parboiled)), kranjske kobasice, luk, češnjak, bijelo vino (suhog), svježa crvena paprika, celerova stabljika, masline (otkoštenih), majčina dušica, povrtni temeljac, tikvice, peperoncini, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Luk i češnjak nasjeckamo, peperoncine izmrvimo, kobasice narežemo na ploške, a papriku, tikvicu i stabljike celera na kockice.
; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk i kobasice, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 2-3 minute dodamo sjeckani češnjak, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo vino i kuhamo 5-6 minuta, dok vino napola ne ispari. ; Zatim dodamo narezanu papriku i celerovu stabljiku, masline, rižu, posolimo, promiješamo, ulijemo toliko juhe da prekrije sastojke i kuhamo 20 minuta, povremeno podlijevajući juhom. ; 5 minuta prije kraja kuhanja dodamo narezanu tikvicu, majčinu dušicu, peproncine, promiješamo i kuhamo dalje. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.; – Navodno je kranjskoj kobasici ime dao austrijski car Franjo Josip kad je 1801. godine putovao kroz pokrajinu Kranjsku, a danas se Austrija i Slovenija prepiru čija je to kobasica. Predlažemo da ju pripremite s rižom i povrćem po našem receptu i da postane zajednička.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Pikantna riža s kobasicama i povrćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pikantnu rižu s kobasicama i povrćem. – riža ((parboiled)), kranjske kobasice, luk, češnjak, bijelo vino (suhog), svježa crvena paprika, celerova stabljika, masline (otkoštenih), majčina dušica, povrtni temeljac, tikvice, peperoncini, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Luk i češnjak nasjeckamo, peperoncine izmrvimo, kobasice narežemo na ploške, a papriku, tikvicu i stabljike celera na kockice.
; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk i kobasice, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 2-3 minute dodamo sjeckani češnjak, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo vino i kuhamo 5-6 minuta, dok vino napola ne ispari. ; Zatim dodamo narezanu papriku i celerovu stabljiku, masline, rižu, posolimo, promiješamo, ulijemo toliko juhe da prekrije sastojke i kuhamo 20 minuta, povremeno podlijevajući juhom. ; 5 minuta prije kraja kuhanja dodamo narezanu tikvicu, majčinu dušicu, peproncine, promiješamo i kuhamo dalje. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.; -</div>
; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk i kobasice, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 2-3 minute dodamo sjeckani češnjak, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo vino i kuhamo 5-6 minuta, dok vino napola ne ispari. ; Zatim dodamo narezanu papriku i celerovu stabljiku, masline, rižu, posolimo, promiješamo, ulijemo toliko juhe da prekrije sastojke i kuhamo 20 minuta, povremeno podlijevajući juhom. ; 5 minuta prije kraja kuhanja dodamo narezanu tikvicu, majčinu dušicu, peproncine, promiješamo i kuhamo dalje. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.; – Navodno je kranjskoj kobasici ime dao austrijski car Franjo Josip kad je 1801. godine putovao kroz pokrajinu Kranjsku, a danas se Austrija i Slovenija prepiru čija je to kobasica. Predlažemo da ju pripremite s rižom i povrćem po našem receptu i da postane zajednička.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Pikantna riža s kobasicama i povrćem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pikantnu rižu s kobasicama i povrćem. – riža ((parboiled)), kranjske kobasice, luk, češnjak, bijelo vino (suhog), svježa crvena paprika, celerova stabljika, masline (otkoštenih), majčina dušica, povrtni temeljac, tikvice, peperoncini, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Luk i češnjak nasjeckamo, peperoncine izmrvimo, kobasice narežemo na ploške, a papriku, tikvicu i stabljike celera na kockice.
; U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk i kobasice, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 2-3 minute dodamo sjeckani češnjak, promiješamo i čim češnjak zamiriše ulijemo vino i kuhamo 5-6 minuta, dok vino napola ne ispari. ; Zatim dodamo narezanu papriku i celerovu stabljiku, masline, rižu, posolimo, promiješamo, ulijemo toliko juhe da prekrije sastojke i kuhamo 20 minuta, povremeno podlijevajući juhom. ; 5 minuta prije kraja kuhanja dodamo narezanu tikvicu, majčinu dušicu, peproncine, promiješamo i kuhamo dalje. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.; -</div>
Čupava torta od kokosa

- Almo Čatlak
- 100 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Čupava torta od kokosa – U našem video receptu saznajte kako pripremiti čupavu tortu od kokosa. – kokosov orah, maslac, šećer, glatko brašno, prašak za pecivo, sol, kokosovo mlijeko (iz konzerve), votka, jaje, šećer, aroma vanilije, limunska kiselina, sol, kokosova voda, Od 4 bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg. Nožem čvrstog vrha napravimo rupe na kokosu i kroz gusto sito procijedimo kokosovu vodu. ; Zatim kokose stavimo u pećnicu zagrijanu na 190°C, 15 minuta koko bi se ljuska mogla lakše odvojiti. Za to vrijeme u zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i ručnim mikserom izradimo jednoličnu smjesu. ; Nakon 10 minuta miksanja u zdjelu postupno dolijevamo kokosovo mlijeko i dodajemo brašno i prašak za pecivo te ručnim mikserom miksamo dok ne dobijemo gustu jednoličnu kremu. ; Potom u kremu dodamo polovicu čvrstog snijega i lopaticom dobro izmiješamo, a zatim umiješamo i preostali snijeg. Kokosov orah izvadimo iz pećnice i ostavimo da se hladi. ; Za to vrijeme dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedimo u dva, maslacem namašćena i papirom za pečenje prekrivena, okrugla kalupa za torte i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 175°C s uključenim ventilatorom, 40 minuta. ; Za to vrijeme ravnom stranom bata za meso razbijemo ljusku kokosa, gulilicom ogulimo koru i meso kokosa naribamo. ; Pečene biskvite ostavimo da se ohlade, a potom ih prerežemo po širini. ; U zdjelu stavimo šećer, dodamo preostali bjelanjak, limunsku kiselinu i mikserom izradimo sastojke 1 minutu. ; Zatim zdjelu stavimo iznad pare, ulijemo 100 ml kokosove vode i miksamo dalje. Nakon 5 minuta dodamo aromu vanilije, vodku i kremu miksamo još 1 minutu. ; Na sredinu podloge za torte stavimo malo kreme, preko nje stavimo polovicu biskvita, premažemo ju kremom, posipamo naribanim kokosom i ponovimo postupak sa svim biskvitima. ; Na kraju tortu premažemo i zagladimo kremom, posipamo ju preostalim naribanim kokosom i poslužimo.
; – U svijetu se godišnje ubere oko 20 milijardi kokosovih oraha i mi uglavnom koristimo već nariban i zapakiran. Pogledajte ovaj video i znati ćete sami otvoriti kokos i pripremiti jednu od nafinijih torti.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Čupava torta od kokosa – U našem video receptu saznajte kako pripremiti čupavu tortu od kokosa. – kokosov orah, maslac, šećer, glatko brašno, prašak za pecivo, sol, kokosovo mlijeko (iz konzerve), votka, jaje, šećer, aroma vanilije, limunska kiselina, sol, kokosova voda, Od 4 bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg. Nožem čvrstog vrha napravimo rupe na kokosu i kroz gusto sito procijedimo kokosovu vodu. ; Zatim kokose stavimo u pećnicu zagrijanu na 190°C, 15 minuta koko bi se ljuska mogla lakše odvojiti. Za to vrijeme u zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i ručnim mikserom izradimo jednoličnu smjesu. ; Nakon 10 minuta miksanja u zdjelu postupno dolijevamo kokosovo mlijeko i dodajemo brašno i prašak za pecivo te ručnim mikserom miksamo dok ne dobijemo gustu jednoličnu kremu. ; Potom u kremu dodamo polovicu čvrstog snijega i lopaticom dobro izmiješamo, a zatim umiješamo i preostali snijeg. Kokosov orah izvadimo iz pećnice i ostavimo da se hladi. ; Za to vrijeme dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedimo u dva, maslacem namašćena i papirom za pečenje prekrivena, okrugla kalupa za torte i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 175°C s uključenim ventilatorom, 40 minuta. ; Za to vrijeme ravnom stranom bata za meso razbijemo ljusku kokosa, gulilicom ogulimo koru i meso kokosa naribamo. ; Pečene biskvite ostavimo da se ohlade, a potom ih prerežemo po širini. ; U zdjelu stavimo šećer, dodamo preostali bjelanjak, limunsku kiselinu i mikserom izradimo sastojke 1 minutu. ; Zatim zdjelu stavimo iznad pare, ulijemo 100 ml kokosove vode i miksamo dalje. Nakon 5 minuta dodamo aromu vanilije, vodku i kremu miksamo još 1 minutu. ; Na sredinu podloge za torte stavimo malo kreme, preko nje stavimo polovicu biskvita, premažemo ju kremom, posipamo naribanim kokosom i ponovimo postupak sa svim biskvitima. ; Na kraju tortu premažemo i zagladimo kremom, posipamo ju preostalim naribanim kokosom i poslužimo.
; -</div>
; – U svijetu se godišnje ubere oko 20 milijardi kokosovih oraha i mi uglavnom koristimo već nariban i zapakiran. Pogledajte ovaj video i znati ćete sami otvoriti kokos i pripremiti jednu od nafinijih torti.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Čupava torta od kokosa – U našem video receptu saznajte kako pripremiti čupavu tortu od kokosa. – kokosov orah, maslac, šećer, glatko brašno, prašak za pecivo, sol, kokosovo mlijeko (iz konzerve), votka, jaje, šećer, aroma vanilije, limunska kiselina, sol, kokosova voda, Od 4 bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg. Nožem čvrstog vrha napravimo rupe na kokosu i kroz gusto sito procijedimo kokosovu vodu. ; Zatim kokose stavimo u pećnicu zagrijanu na 190°C, 15 minuta koko bi se ljuska mogla lakše odvojiti. Za to vrijeme u zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i ručnim mikserom izradimo jednoličnu smjesu. ; Nakon 10 minuta miksanja u zdjelu postupno dolijevamo kokosovo mlijeko i dodajemo brašno i prašak za pecivo te ručnim mikserom miksamo dok ne dobijemo gustu jednoličnu kremu. ; Potom u kremu dodamo polovicu čvrstog snijega i lopaticom dobro izmiješamo, a zatim umiješamo i preostali snijeg. Kokosov orah izvadimo iz pećnice i ostavimo da se hladi. ; Za to vrijeme dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedimo u dva, maslacem namašćena i papirom za pečenje prekrivena, okrugla kalupa za torte i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 175°C s uključenim ventilatorom, 40 minuta. ; Za to vrijeme ravnom stranom bata za meso razbijemo ljusku kokosa, gulilicom ogulimo koru i meso kokosa naribamo. ; Pečene biskvite ostavimo da se ohlade, a potom ih prerežemo po širini. ; U zdjelu stavimo šećer, dodamo preostali bjelanjak, limunsku kiselinu i mikserom izradimo sastojke 1 minutu. ; Zatim zdjelu stavimo iznad pare, ulijemo 100 ml kokosove vode i miksamo dalje. Nakon 5 minuta dodamo aromu vanilije, vodku i kremu miksamo još 1 minutu. ; Na sredinu podloge za torte stavimo malo kreme, preko nje stavimo polovicu biskvita, premažemo ju kremom, posipamo naribanim kokosom i ponovimo postupak sa svim biskvitima. ; Na kraju tortu premažemo i zagladimo kremom, posipamo ju preostalim naribanim kokosom i poslužimo.
; -</div>
Kruh od kestena s ružmarinom

- Slavko Večerić
- 100 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Kruh od kestena s ružmarinom – Saznajte kako pripremiti kruh od kestena s ružmarinom u našem video receptu. – brašno, kesten pire, suhi kvasac, voda, maslinovo ulje, ružmarin (svježi, nekoliko listića), sol, Na dasku za tijesto prosijemo brašno, dodamo kesten pire, ostale sastojke i sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto. Ostavimo na toplom mjestu da se diže otprilike 30-40 minuta. ; Nakon toga tijesto izvadimo na dasku i dok ga premijesimo dodamo 1 čajnu žlicu svježeg sitno sjeckanog ružmarina. ; Umiješano tijesto izvana posipamo sa 1 čajnom žličicom svježih listića ružmarina. ; Posudu za pečenje namažemo sa malo maslinovog ulja i u nju položimo tijesto od kestena. Pustimo da miruje na toplom mjestu još 15 minuta. ; Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj razini 30 minuta na 200 stupnjeva. ; Iz pećnice i posude za pečenje vadimo i stavljamo na rešetku da se kruh ohladi. ; Poslužujemo hladno samo ili uz pekmez, džem, maslac ili margarin.; – Koliko vam se puta učinilo da neke stvari ne idu zajedno, a poslije ste otkrili da te naizgled nespojive stvari ipak mogu stvoriti neku novu očaravajuću harmoniju? Kesten pire i ružmarin spojeni u kruhu, upravo su primjer takvog novonastalog savršenstva. Ne morate biti Columbo da biste otkrili nove svjetove.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kruh od kestena s ružmarinom – Saznajte kako pripremiti kruh od kestena s ružmarinom u našem video receptu. – brašno, kesten pire, suhi kvasac, voda, maslinovo ulje, ružmarin (svježi, nekoliko listića), sol, Na dasku za tijesto prosijemo brašno, dodamo kesten pire, ostale sastojke i sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto. Ostavimo na toplom mjestu da se diže otprilike 30-40 minuta. ; Nakon toga tijesto izvadimo na dasku i dok ga premijesimo dodamo 1 čajnu žlicu svježeg sitno sjeckanog ružmarina. ; Umiješano tijesto izvana posipamo sa 1 čajnom žličicom svježih listića ružmarina. ; Posudu za pečenje namažemo sa malo maslinovog ulja i u nju položimo tijesto od kestena. Pustimo da miruje na toplom mjestu još 15 minuta. ; Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj razini 30 minuta na 200 stupnjeva. ; Iz pećnice i posude za pečenje vadimo i stavljamo na rešetku da se kruh ohladi. ; Poslužujemo hladno samo ili uz pekmez, džem, maslac ili margarin.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kruh od kestena s ružmarinom – Saznajte kako pripremiti kruh od kestena s ružmarinom u našem video receptu. – brašno, kesten pire, suhi kvasac, voda, maslinovo ulje, ružmarin (svježi, nekoliko listića), sol, Na dasku za tijesto prosijemo brašno, dodamo kesten pire, ostale sastojke i sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto. Ostavimo na toplom mjestu da se diže otprilike 30-40 minuta. ; Nakon toga tijesto izvadimo na dasku i dok ga premijesimo dodamo 1 čajnu žlicu svježeg sitno sjeckanog ružmarina. ; Umiješano tijesto izvana posipamo sa 1 čajnom žličicom svježih listića ružmarina. ; Posudu za pečenje namažemo sa malo maslinovog ulja i u nju položimo tijesto od kestena. Pustimo da miruje na toplom mjestu još 15 minuta. ; Stavimo u pećnicu i pečemo na srednjoj razini 30 minuta na 200 stupnjeva. ; Iz pećnice i posude za pečenje vadimo i stavljamo na rešetku da se kruh ohladi. ; Poslužujemo hladno samo ili uz pekmez, džem, maslac ili margarin.; -</div>
Gratinirane školjke sa začinskim biljem

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Gratinirane školjke sa začinskim biljem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane školjke sa začinskim biljem. – školjke (očišćenih), majčina dušica, bijelo vino (suhog), češnjak, luk, maslac, peršin (sjeckani), krušne mrvice, mljevena ljuta paprika, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar ((svježe mljeveni)), Luk nasjeckamo, a listiće majčine dušice natrgamo. ; U ugrijanu tavu ulijemo 2 žlice maslinovog ulja, dodamo maslac i pričekamo da se rastopi. ; Zatim dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 2-3 minute. ; Za to vrijeme u drugu ugrijanu tavu ulijemo bijelo vino, dodamo školjke, posolimo, posipamo s 2/3 sjeckanog peršina, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri 10-ak minuta. ; Potom u tavu s lukom dodamo krušne mrvice, listiće majčine dušice, preostali sjeckani peršin, mljevenu čili papričicu, začinimo solju i paprom, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 1 minutu, stalno miješajući te maknemo s vatre. ; Kuhane školjke premjestimo u prikladnu posudu i odstranimo one koje se nisu otvorile, a dno lima za pečenje prekrijemo slojem soli kako bi školjke ostale u vodoravnom položaju. ; Školjke otvorimo i dio s mesom rasporedimo preko soli, nadjenemo ih smjesom luka i krušnih mrvica te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 5 minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; – Dagnje su bogate omega-3 masnim kiselinama, ali sadrže i veliku količinu zasićenih masnih kiselina, a uz dodatak začinskih trava i još nekih sastojaka čine ukusnu morsku deliciju.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Gratinirane školjke sa začinskim biljem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane školjke sa začinskim biljem. – školjke (očišćenih), majčina dušica, bijelo vino (suhog), češnjak, luk, maslac, peršin (sjeckani), krušne mrvice, mljevena ljuta paprika, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar ((svježe mljeveni)), Luk nasjeckamo, a listiće majčine dušice natrgamo. ; U ugrijanu tavu ulijemo 2 žlice maslinovog ulja, dodamo maslac i pričekamo da se rastopi. ; Zatim dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 2-3 minute. ; Za to vrijeme u drugu ugrijanu tavu ulijemo bijelo vino, dodamo školjke, posolimo, posipamo s 2/3 sjeckanog peršina, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri 10-ak minuta. ; Potom u tavu s lukom dodamo krušne mrvice, listiće majčine dušice, preostali sjeckani peršin, mljevenu čili papričicu, začinimo solju i paprom, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 1 minutu, stalno miješajući te maknemo s vatre. ; Kuhane školjke premjestimo u prikladnu posudu i odstranimo one koje se nisu otvorile, a dno lima za pečenje prekrijemo slojem soli kako bi školjke ostale u vodoravnom položaju. ; Školjke otvorimo i dio s mesom rasporedimo preko soli, nadjenemo ih smjesom luka i krušnih mrvica te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 5 minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; -</div>
; – Dagnje su bogate omega-3 masnim kiselinama, ali sadrže i veliku količinu zasićenih masnih kiselina, a uz dodatak začinskih trava i još nekih sastojaka čine ukusnu morsku deliciju.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Gratinirane školjke sa začinskim biljem – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane školjke sa začinskim biljem. – školjke (očišćenih), majčina dušica, bijelo vino (suhog), češnjak, luk, maslac, peršin (sjeckani), krušne mrvice, mljevena ljuta paprika, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar ((svježe mljeveni)), Luk nasjeckamo, a listiće majčine dušice natrgamo. ; U ugrijanu tavu ulijemo 2 žlice maslinovog ulja, dodamo maslac i pričekamo da se rastopi. ; Zatim dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 2-3 minute. ; Za to vrijeme u drugu ugrijanu tavu ulijemo bijelo vino, dodamo školjke, posolimo, posipamo s 2/3 sjeckanog peršina, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri 10-ak minuta. ; Potom u tavu s lukom dodamo krušne mrvice, listiće majčine dušice, preostali sjeckani peršin, mljevenu čili papričicu, začinimo solju i paprom, promiješamo i pržimo na laganoj vatri 1 minutu, stalno miješajući te maknemo s vatre. ; Kuhane školjke premjestimo u prikladnu posudu i odstranimo one koje se nisu otvorile, a dno lima za pečenje prekrijemo slojem soli kako bi školjke ostale u vodoravnom položaju. ; Školjke otvorimo i dio s mesom rasporedimo preko soli, nadjenemo ih smjesom luka i krušnih mrvica te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 5 minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
; -</div>
Puretina na tavi

- Fina Malinić
- 13 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Puretina na tavi – – maslinovo ulje, maslac, pureći kotleti, limun, grančica majčine dušice, češnjak u prahu, sol, papar, kajenski papar, U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Kad se ulje zagrije, dodajte maslac.; Dodajte u tavu 6 kriški limuna.; Pureće kotlete posipajte češnjakom u prahu, soli, paprom te, ako želite, kajenskim paprom.; Stavite kotlete peći u tavu te ih pecite otprilike 3 minute sa svake strane dok puretina više ne bude roza boje i dok lagano ne porumeni oko rubova.; Poslužiti ukrašeno grančicama svježe majčine dušice ili prema vlastitom ukusu.; –
Kroštule

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Kroštule – Saznajte kako pripremiti kroštule u našem video receptu. – brašno, šećer, žumanjak, ulje, rakija (lozovača), mlijeko, limun, ulje (za prženje), šećer u prahu, sol, U zdjelu dodamo žumanjke, šećer, mlijeko, ulje, rakiju, malo naribane limunove korice, prstohvat soli i sve zajedno izmiješamo. ; Smjesi zatim dodajemo brašno, što bolje izmiješamo kuhačom pa preselimo na brašnom posipanu dasku i rukama umijesimo polutvrdo tijesto. ; Valjkom razvaljamo pravokutnik debljine 5 mm, a ukrasnim kotačićem izrežemo vrpce veličine 10 x 3 cm. Svaku vrpcu nožićem malo zarežemo po sredini i kroz taj otvor provučemo jedan kraj tijesta. ; Pržimo na toplom ulju do zlatnožute boje. ; Pržene kroštule ocijedimo i još vruće posipamo šećerom u prahu.; – Kroštule nisu tvrde fritule. Kroštule su jedan okusom jednostavni, slatki, jedinstveni, hrskavi dalmatinski kulinarski proizvod od kojeg se treba čuvati kao od vraga. Koliko god da ih napravite, nikad ih neće biti dosta. Prava napast za ovisnike o ugljikohidratima.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kroštule – Saznajte kako pripremiti kroštule u našem video receptu. – brašno, šećer, žumanjak, ulje, rakija (lozovača), mlijeko, limun, ulje (za prženje), šećer u prahu, sol, U zdjelu dodamo žumanjke, šećer, mlijeko, ulje, rakiju, malo naribane limunove korice, prstohvat soli i sve zajedno izmiješamo. ; Smjesi zatim dodajemo brašno, što bolje izmiješamo kuhačom pa preselimo na brašnom posipanu dasku i rukama umijesimo polutvrdo tijesto. ; Valjkom razvaljamo pravokutnik debljine 5 mm, a ukrasnim kotačićem izrežemo vrpce veličine 10 x 3 cm. Svaku vrpcu nožićem malo zarežemo po sredini i kroz taj otvor provučemo jedan kraj tijesta. ; Pržimo na toplom ulju do zlatnožute boje. ; Pržene kroštule ocijedimo i još vruće posipamo šećerom u prahu.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Kroštule – Saznajte kako pripremiti kroštule u našem video receptu. – brašno, šećer, žumanjak, ulje, rakija (lozovača), mlijeko, limun, ulje (za prženje), šećer u prahu, sol, U zdjelu dodamo žumanjke, šećer, mlijeko, ulje, rakiju, malo naribane limunove korice, prstohvat soli i sve zajedno izmiješamo. ; Smjesi zatim dodajemo brašno, što bolje izmiješamo kuhačom pa preselimo na brašnom posipanu dasku i rukama umijesimo polutvrdo tijesto. ; Valjkom razvaljamo pravokutnik debljine 5 mm, a ukrasnim kotačićem izrežemo vrpce veličine 10 x 3 cm. Svaku vrpcu nožićem malo zarežemo po sredini i kroz taj otvor provučemo jedan kraj tijesta. ; Pržimo na toplom ulju do zlatnožute boje. ; Pržene kroštule ocijedimo i još vruće posipamo šećerom u prahu.; -</div>
Palenta s tartufima i šampinjonima

- Almo Čatlak
- 20 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Palenta s tartufima i šampinjonima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s tartufima i šampinjonima. – kukuruzna krupica, tartufi (crni) (sjeckanih), šampinjoni, maslac, maslinovo ulje (ekstra djevičansko), sol i papar, U tavi ugrijemo 2 žlice maslinovog ulja, dodamo šampinjone narezane na listiće, začinimo solju i paprom, te ih na srednje jakoj vatri pržimo dok ne ispari tekućina što će ih šampinjoni ispustiti. ; Za to vrijeme u lonac s vrelom posoljenom vodom, dodamo maslac, palentu u omjeru 3:1 (voda : palenta), odnosno 4:1, ovisno o željenoj gustoći palente i kuhamo je po uputama na pakiranju. ; U lonac s gotovom palentom dodamo pržene šampinjone, crne sjeckane tartufe i sve zajedno nježno izmiješamo. ; Ovako pripremljenu palentu rasporedimo u prikladne zdjelice, svaku ukrasimo s još malo crnih sjeckanih tartufa i poslužimo.; – Dosadila Vam je obična palenta i želite je obući u svečanije ruho? Rješenje je ovaj jednostavan recept koji kombinira tu rustikalnu i jednostavnu namirnicu s profinjenom aromom tartufa, a sve će još dodatno učiniti zanimljivijim i pokoji šampinjon.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Palenta s tartufima i šampinjonima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s tartufima i šampinjonima. – kukuruzna krupica, tartufi (crni) (sjeckanih), šampinjoni, maslac, maslinovo ulje (ekstra djevičansko), sol i papar, U tavi ugrijemo 2 žlice maslinovog ulja, dodamo šampinjone narezane na listiće, začinimo solju i paprom, te ih na srednje jakoj vatri pržimo dok ne ispari tekućina što će ih šampinjoni ispustiti. ; Za to vrijeme u lonac s vrelom posoljenom vodom, dodamo maslac, palentu u omjeru 3:1 (voda : palenta), odnosno 4:1, ovisno o željenoj gustoći palente i kuhamo je po uputama na pakiranju. ; U lonac s gotovom palentom dodamo pržene šampinjone, crne sjeckane tartufe i sve zajedno nježno izmiješamo. ; Ovako pripremljenu palentu rasporedimo u prikladne zdjelice, svaku ukrasimo s još malo crnih sjeckanih tartufa i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Palenta s tartufima i šampinjonima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s tartufima i šampinjonima. – kukuruzna krupica, tartufi (crni) (sjeckanih), šampinjoni, maslac, maslinovo ulje (ekstra djevičansko), sol i papar, U tavi ugrijemo 2 žlice maslinovog ulja, dodamo šampinjone narezane na listiće, začinimo solju i paprom, te ih na srednje jakoj vatri pržimo dok ne ispari tekućina što će ih šampinjoni ispustiti. ; Za to vrijeme u lonac s vrelom posoljenom vodom, dodamo maslac, palentu u omjeru 3:1 (voda : palenta), odnosno 4:1, ovisno o željenoj gustoći palente i kuhamo je po uputama na pakiranju. ; U lonac s gotovom palentom dodamo pržene šampinjone, crne sjeckane tartufe i sve zajedno nježno izmiješamo. ; Ovako pripremljenu palentu rasporedimo u prikladne zdjelice, svaku ukrasimo s još malo crnih sjeckanih tartufa i poslužimo.; -</div>
Sladoled od kesten pirea

- Almo Čatlak
- 100 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Sladoled od kesten pirea – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sladoled od kesten pirea. – kesten pire, vrhnje za šlag, kiselo vrhnje, rum, šećer u prahu, čokolada za kuhanje, korneti za sladoled, bademi ((sjeckanih i prženih)), Prije svega od vrhnja istučemo polučvrsti šlag. ; U zasebnu zdjelicu stavimo kiselo vrhnje, dodamo rum i šećer u prahu, te sve zajedno izmiješamo u jednoličnu glatku smjesu. ; U zasebnu zdjelu protisnemo kesten pire, dodamo pripremljenu mješavinu i sve zajedno dobro izmiješamo. ; Potom umiješamo šlag i dobivenu kremu stavimo u zamrzivač da stegne. ; Nakon po prilici 1 sat i 15 minuta, gotov sladoled možemo poslužiti u kornetima za sladoled ili ga jednostavno narežemo na kriške i stavimo na tanjuriće ili šalice. ; U oba slučaja sladoled od kesten pirea prelijemo rastopljenom crnom čokoladom i sjeckanim prženim bademima.; – Tko kaže da su hladna zadovoljstva rezervirana samo za tople dane? Sladoled od kesten pirea dokazuje upravo suprotno – taj će Vam sladoled pružiti pravo osvježavajuće zadovoljstvo u ovim jesenjim danima u kojima se pomalo moramo početi opraštati od ljeta.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Sladoled od kesten pirea – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sladoled od kesten pirea. – kesten pire, vrhnje za šlag, kiselo vrhnje, rum, šećer u prahu, crna čokolada, korneti za sladoled, bademi ((sjeckanih i prženih)), Prije svega od vrhnja istučemo polučvrsti šlag. ; U zasebnu zdjelicu stavimo kiselo vrhnje, dodamo rum i šećer u prahu, te sve zajedno izmiješamo u jednoličnu glatku smjesu. ; U zasebnu zdjelu protisnemo kesten pire, dodamo pripremljenu mješavinu i sve zajedno dobro izmiješamo. ; Potom umiješamo šlag i dobivenu kremu stavimo u zamrzivač da stegne. ; Nakon po prilici 1 sat i 15 minuta, gotov sladoled možemo poslužiti u kornetima za sladoled ili ga jednostavno narežemo na kriške i stavimo na tanjuriće ili šalice. ; U oba slučaja sladoled od kesten pirea prelijemo rastopljenom crnom čokoladom i sjeckanim prženim bademima.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Sladoled od kesten pirea – U našem video receptu saznajte kako pripremiti sladoled od kesten pirea. – kesten pire, vrhnje za šlag, kiselo vrhnje, rum, šećer u prahu, crna čokolada, korneti za sladoled, bademi ((sjeckanih i prženih)), Prije svega od vrhnja istučemo polučvrsti šlag. ; U zasebnu zdjelicu stavimo kiselo vrhnje, dodamo rum i šećer u prahu, te sve zajedno izmiješamo u jednoličnu glatku smjesu. ; U zasebnu zdjelu protisnemo kesten pire, dodamo pripremljenu mješavinu i sve zajedno dobro izmiješamo. ; Potom umiješamo šlag i dobivenu kremu stavimo u zamrzivač da stegne. ; Nakon po prilici 1 sat i 15 minuta, gotov sladoled možemo poslužiti u kornetima za sladoled ili ga jednostavno narežemo na kriške i stavimo na tanjuriće ili šalice. ; U oba slučaja sladoled od kesten pirea prelijemo rastopljenom crnom čokoladom i sjeckanim prženim bademima.; -</div>
Šećerni keksi s pekmezom

- Almo Čatlak
- 180 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Šećerni keksi s pekmezom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti šećerne kekse s pekmezom. – maslac, šećer, jaje, namjensko brašno, prašak za pecivo, sol, pekmez od šljiva, šećer u prahu, U zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. ; U zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i sastojke ručnim mikserom izradimo u jednoličnu kremu. ; Zatim, dalje miksajući mikserom, polagano dodamo umućeno jaje i kada se dobro izmiješalo s maslacem i šećerom smanjimo brzinu na najmanje, te postupno dodajemo brašno. ; Od dobivenog tijesta rukama oblikujemo kuglu, umotamo je u prozirnu kuhinjsku foliju i stavimo u hladnjak da odstoji 2 sata. ; Na čistu radnu površinu posipamo šećer u prahu i na njemu tijesto izvaljamo na debljinu 3-4 milimetra. ; Modelima za izrezivanje u obliku cvjetića, izrežemo tijesto, a potom polovici izrezanih cvjetića u sredini izrežemo još i rupu. ; Oba oblika (sa i bez rupe) premjestimo lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 10-ak minuta. ; Gotove kese izvadimo iz pećnice i ostavimo da se ohlade. ; Potom kekse bez rupe premažemo s pola žličice pekmeza, preklopimo ih keksima s rupom i slažemo u kutiju za kekse ili na tanjur na kojima ćemo ih poslužiti.; – Sigurno naše bake i majke u ove predblagdanske dane smišljaju kakvim će nas slasticama iznenaditi. Pogledajte naš recept i iznenadite vi njih ovim ukusnim keksima.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Šećerni keksi s pekmezom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti šećerne kekse s pekmezom. – maslac, šećer, jaje, namjensko brašno, prašak za pecivo, sol, pekmez od šljiva, šećer u prahu, U zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. ; U zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i sastojke ručnim mikserom izradimo u jednoličnu kremu. ; Zatim, dalje miksajući mikserom, polagano dodamo umućeno jaje i kada se dobro izmiješalo s maslacem i šećerom smanjimo brzinu na najmanje, te postupno dodajemo brašno. ; Od dobivenog tijesta rukama oblikujemo kuglu, umotamo je u prozirnu kuhinjsku foliju i stavimo u hladnjak da odstoji 2 sata. ; Na čistu radnu površinu posipamo šećer u prahu i na njemu tijesto izvaljamo na debljinu 3-4 milimetra. ; Modelima za izrezivanje u obliku cvjetića, izrežemo tijesto, a potom polovici izrezanih cvjetića u sredini izrežemo još i rupu. ; Oba oblika (sa i bez rupe) premjestimo lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 10-ak minuta. ; Gotove kese izvadimo iz pećnice i ostavimo da se ohlade. ; Potom kekse bez rupe premažemo s pola žličice pekmeza, preklopimo ih keksima s rupom i slažemo u kutiju za kekse ili na tanjur na kojima ćemo ih poslužiti.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Šećerni keksi s pekmezom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti šećerne kekse s pekmezom. – maslac, šećer, jaje, namjensko brašno, prašak za pecivo, sol, pekmez od šljiva, šećer u prahu, U zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. ; U zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i sastojke ručnim mikserom izradimo u jednoličnu kremu. ; Zatim, dalje miksajući mikserom, polagano dodamo umućeno jaje i kada se dobro izmiješalo s maslacem i šećerom smanjimo brzinu na najmanje, te postupno dodajemo brašno. ; Od dobivenog tijesta rukama oblikujemo kuglu, umotamo je u prozirnu kuhinjsku foliju i stavimo u hladnjak da odstoji 2 sata. ; Na čistu radnu površinu posipamo šećer u prahu i na njemu tijesto izvaljamo na debljinu 3-4 milimetra. ; Modelima za izrezivanje u obliku cvjetića, izrežemo tijesto, a potom polovici izrezanih cvjetića u sredini izrežemo još i rupu. ; Oba oblika (sa i bez rupe) premjestimo lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 10-ak minuta. ; Gotove kese izvadimo iz pećnice i ostavimo da se ohlade. ; Potom kekse bez rupe premažemo s pola žličice pekmeza, preklopimo ih keksima s rupom i slažemo u kutiju za kekse ili na tanjur na kojima ćemo ih poslužiti.; -</div>
Pile s kestenima i suhim šljivama

- Almo Čatlak
- 150 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Pile s kestenima i suhim šljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pile s kestenima i suhim šljivama. – pile ((cca. 1,5kg) ), pileća jetrica, junetina (mljevene), kobasica (pečenica), jabuke, kesten ((očišćenih i kuhanih)), suhe šljive, jaje, muškatni oraščić (naribanog), prošek, svinjska mast, panceta, bijelo vino, mesni temeljac, ružmarin, kadulja (svježe), krušne mrvice, sol i papar, Prije svega nasjeckamo pileća jetrica, a kobasicu izvadimo iz ovitka te zajedno s mljevenim mesom stavimo u prikladnu zdjelu. ; Sve skupa malo razradimo vilicom nakon čega dodamo umućeno jaje, prošek, kestene koje smo prokuhali u malo mesne juhe, jabuku narezanu na kockice, suhe šljive te sve zajedno još malo izmješamo. ; Potom naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom te po potrebi dodamo još malo krušnih mrvica da se smjesa lakše poveže. ; Ovako dobivenu smjesu poklopimo i stavimo na stranu da se sastojci prožmu. Pile posolimo iznutra, nadjenemo ga pripremljenom smjesom i zavežemo vezicom kako nadjev ne bi iscurio. ; Zatim u lonac na vruću svinjsku mast stavimo pancetu narezanu na ploške, na nju stavimo cijelo pile i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 5 minuta pile okrenemo, ulijemo bijelo vino i pričekamo da napola ispari. ; Potom u lonac dodamo listiće kadulje, 2-3 grančice ružmarina, ulijemo mesnu juhu, prekrijemo aluminijskom folijom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 1 sat i 30 minuta. ; Pečeno pile izvadimo iz pećnice, premjestimo ga na tanjur te poslužimo.; – Većina ljudi zna da se divljač jako dobro slaže s voćem, ali jeste li znali da su šljive u kombinaciji s piletinom također prava poslastica? Ako niste, dobro otvorite oči i pratite ovaj slastan recept kako Vam ni najmanji detalj ne bi promaknuo, bila bi to prava šteta.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pile s kestenima i suhim šljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pile s kestenima i suhim šljivama. – pile ((cca. 1,5kg) ), pileća jetrica, junetina (mljevene), kobasica (pečenica), jabuke, kesten ((očišćenih i kuhanih)), suhe šlive, jaje, muškatni oraščić (naribanog), prošek, svinjska mast, panceta, bijelo vino, mesni temeljac, ružmarin, kadulja (svježe), krušne mrvice, sol i papar, Prije svega nasjeckamo pileća jetrica, a kobasicu izvadimo iz ovitka te zajedno s mljevenim mesom stavimo u prikladnu zdjelu. ; Sve skupa malo razradimo vilicom nakon čega dodamo umućeno jaje, prošek, kestene koje smo prokuhali u malo mesne juhe, jabuku narezanu na kockice, suhe šljive te sve zajedno još malo izmješamo. ; Potom naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom te po potrebi dodamo još malo krušnih mrvica da se smjesa lakše poveže. ; Ovako dobivenu smjesu poklopimo i stavimo na stranu da se sastojci prožmu. Pile posolimo iznutra, nadjenemo ga pripremljenom smjesom i zavežemo vezicom kako nadjev ne bi iscurio. ; Zatim u lonac na vruću svinjsku mast stavimo pancetu narezanu na ploške, na nju stavimo cijelo pile i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 5 minuta pile okrenemo, ulijemo bijelo vino i pričekamo da napola ispari. ; Potom u lonac dodamo listiće kadulje, 2-3 grančice ružmarina, ulijemo mesnu juhu, prekrijemo aluminijskom folijom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 1 sat i 30 minuta. ; Pečeno pile izvadimo iz pećnice, premjestimo ga na tanjur te poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pile s kestenima i suhim šljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pile s kestenima i suhim šljivama. – pile ((cca. 1,5kg) ), pileća jetrica, junetina (mljevene), kobasica (pečenica), jabuke, kesten ((očišćenih i kuhanih)), suhe šlive, jaje, muškatni oraščić (naribanog), prošek, svinjska mast, panceta, bijelo vino, mesni temeljac, ružmarin, kadulja (svježe), krušne mrvice, sol i papar, Prije svega nasjeckamo pileća jetrica, a kobasicu izvadimo iz ovitka te zajedno s mljevenim mesom stavimo u prikladnu zdjelu. ; Sve skupa malo razradimo vilicom nakon čega dodamo umućeno jaje, prošek, kestene koje smo prokuhali u malo mesne juhe, jabuku narezanu na kockice, suhe šljive te sve zajedno još malo izmješamo. ; Potom naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom te po potrebi dodamo još malo krušnih mrvica da se smjesa lakše poveže. ; Ovako dobivenu smjesu poklopimo i stavimo na stranu da se sastojci prožmu. Pile posolimo iznutra, nadjenemo ga pripremljenom smjesom i zavežemo vezicom kako nadjev ne bi iscurio. ; Zatim u lonac na vruću svinjsku mast stavimo pancetu narezanu na ploške, na nju stavimo cijelo pile i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 5 minuta pile okrenemo, ulijemo bijelo vino i pričekamo da napola ispari. ; Potom u lonac dodamo listiće kadulje, 2-3 grančice ružmarina, ulijemo mesnu juhu, prekrijemo aluminijskom folijom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 1 sat i 30 minuta. ; Pečeno pile izvadimo iz pećnice, premjestimo ga na tanjur te poslužimo.; -</div>
Vinski gulaš s gljivama

- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Vinski gulaš s gljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti vinski gulaš s gljivama. – junetina (za gulaš), luk, bukovače, češnjak, koncentrat rajčice, mljevena crvena paprika, bijelo vino, lovorov list, svinjska mast, sol i papar, U lonac na ugrijanu svinjsku mast dodamo junetinu za gulaš narezanu na kockice, malo je posolimo i pržimo uz povremeno miješanje po prilici 10 minuta. ; Zatim dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak i sve zajedno pirjamo još 20-ak minuta. ; Potom umiješamo koncentrat rajčice, crvenu mljevenu papriku, bukovače, dodamo lovorov list, ulijemo bijelo vino, toliko vode da pokrije sastojke, začinimo solju i paprom, a kada prokuha, kuhamo na laganoj vatri 30-ak minuta. ; Gotov vinski gulaš stavimo u tanjur, ukrasimo s malo svježeg peršina i poslužimo.; – Pivce za živce? Ne, ne, ne. Vince za živce ili još bolje, vinski gulaš za živce! Ovo će Vas krepko jelo ugrijati u hladnim zimskim danima i dati Vam energiju za sve napore koji su pred Vama. Junetina i različite vrste gljiva uistinu čine divnu kombinaciju!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Vinski gulaš s gljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti vinski gulaš s gljivama. – junetina (za gulaš), luk, bukovače, češnjak, koncentrat rajčice, mljevena crvena paprika, bijelo vino, lovorov list, svinjska mast, sol i papar, U lonac na ugrijanu svinjsku mast dodamo junetinu za gulaš narezanu na kockice, malo je posolimo i pržimo uz povremeno miješanje po prilici 10 minuta. ; Zatim dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak i sve zajedno pirjamo još 20-ak minuta. ; Potom umiješamo koncentrat rajčice, crvenu mljevenu papriku, bukovače, dodamo lovorov list, ulijemo bijelo vino, toliko vode da pokrije sastojke, začinimo solju i paprom, a kada prokuha, kuhamo na laganoj vatri 30-ak minuta. ; Gotov vinski gulaš stavimo u tanjur, ukrasimo s malo svježeg peršina i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Vinski gulaš s gljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti vinski gulaš s gljivama. – junetina (za gulaš), luk, bukovače, češnjak, koncentrat rajčice, mljevena crvena paprika, bijelo vino, lovorov list, svinjska mast, sol i papar, U lonac na ugrijanu svinjsku mast dodamo junetinu za gulaš narezanu na kockice, malo je posolimo i pržimo uz povremeno miješanje po prilici 10 minuta. ; Zatim dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak i sve zajedno pirjamo još 20-ak minuta. ; Potom umiješamo koncentrat rajčice, crvenu mljevenu papriku, bukovače, dodamo lovorov list, ulijemo bijelo vino, toliko vode da pokrije sastojke, začinimo solju i paprom, a kada prokuha, kuhamo na laganoj vatri 30-ak minuta. ; Gotov vinski gulaš stavimo u tanjur, ukrasimo s malo svježeg peršina i poslužimo.; -</div>
Piletina u umaku od vrhnja i sira

- Fina Malinić
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
Piletina u umaku od vrhnja i sira – – pileća prsa (bez kostiju i kože), sol, papar, maslinovo ulje, maslac, češnjak, mladi luk, krem sir, kiselo vrhnje, parmezan, PIleća prsa istucite i posipajte ih solju i paprom po vlastitom ukusu.; Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, pecite pileća prsa oko 5 – 6 minuta sa svake strane dok ne dobiju boju.; U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri te pirjajte češnjak i mladi luk otprilike 1 minutu.; Dodajte u lonac krem sir, kiselo vrhnje i parmezan i kuhajte dok se umak ne ujednači. Stavite soli i papra prema vlastitom ukusu.; Poslužite pileća prsa prelivena umakom i ukrasite peršinom ili prema vlastitom ukusu.; –
Biskvitni kolač od višanja

- Fina Malinić
- 40 min
- 6 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Biskvitni kolač od višanja – – jaja, šećer, mlijeko, prašak za pecivo, vanilin šećer, limun, Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite, a bjelanjke izradite u snijeg. ; Snijeg od bjelanjaka postupno dodajte u smjesu pjenasto umućenih žumanjaka. Zatim dodajte i ostale sastojke osim višanja i sve skupa sjedinite. ; Posudu za pečenje obložite masnim papirom, ulijte smjesu i ubacite višnje ili neko drugo voće po želji.; Pecite na 180°C stupnjeva oko 25 minuta. Provjerite je li kolač pečen ubodom čačkalice. Ako je čačkalica čista kolač je gotov, ako je ostalo smjese na čačkalici ; –
Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine

- Fina Malinić
- 60 min
- 10 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine – – Podloga od keksa: mljevena plazma, maslac (otopljeni), sok od naranče, sok od limuna, Krema od sira: slatko vrhnje, sir mascarpone, krem sir, šećer u prahu, Preljev od do šumskog voća: šumsko voće, šećer, puding od vanilije, voda, U posudu dodajte mljevene kekse, sok od naranče i limuna te otopljeni maslac. Formirajte smjesu i utisnite u kalup dimenzije 24 ili 26 cm. Stavite u hladnjak i ohladite. ; Pomiješajte krem sir i mascarpone sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. U drugu posudu istucite slatko vrhnje u šlag. Sjedinite obje smjese mikserom u čvrstu kremu.
Kremu rasporedite ravnomjerno po keksima i ostavite da se ohladi. ; Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i stavite u lončić dok ne prokuha. Po želji smjesu dodatno usitnite ili procijedite ukoliko vam smetaju komadići voća.; Razmutite puding u vodi i dodajte smjesi šumskog voća. Uz neprestano miješanje lagano kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre.; Posudu s preljevom stavite u hladnu vodu i miješajte dok se smjesa ne ohladi. Preljev od šumskog voća rasporedite po kremu od sira. Sve dobro poravnajte i stavite u hladnjak da se ohladi preko noći.
Poslužite ohlađeno.; –
Kremu rasporedite ravnomjerno po keksima i ostavite da se ohladi. ; Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i stavite u lončić dok ne prokuha. Po želji smjesu dodatno usitnite ili procijedite ukoliko vam smetaju komadići voća.; Razmutite puding u vodi i dodajte smjesi šumskog voća. Uz neprestano miješanje lagano kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre.; Posudu s preljevom stavite u hladnu vodu i miješajte dok se smjesa ne ohladi. Preljev od šumskog voća rasporedite po kremu od sira. Sve dobro poravnajte i stavite u hladnjak da se ohladi preko noći.
Poslužite ohlađeno.; –
Zapečena palenta s vrganjima

- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Zapečena palenta s vrganjima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti zapečenu palentu s vrganjima. – palenta (instant), mlijeko, maslac, vrganji (mljeveni, sušeni), jaje, parmezan, vrganji, ljutika, peršin (sjeckanog), vrhnje za kuhanje, ulje, sol i papar, U lonac ulijemo mlijeko, dodamo maslac, začinimo s ½ žličice soli i malo mljevenog papra, te pričekamo da zavri. ; Zatim uz stalno miješanje dodamo palentu, kuhamo po uputama na pakiranju i maknemo s vatre da se malo ohladi. ; Potom u zdjelicu sa žumanjcima, dodamo naribani parmezan, žličicu sjeckanog peršina, dobro izmiješamo, te dobivenu smjesu umiješamo u palentu. ; Začinjenu palentu premjestimo u vatrostalnu posudu, koju smo navlažili vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, po prilici 20-ak minuta. ; Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, posolimo i na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. ; Zatim u tavu dodamo mljevene sušene vrganje, očišćene i na ploške narezane vrganje, dvije žličice sjeckanog peršina, malo popaprimo, te pržimo 2-3 minute. ; Potom u tavu ulijemo vrhnje za kuhanje i kada se umak malo zgusne maknemo s vatre. ; Pečenu palentu narežemo i stavimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom od vrganja, ukrasimo peršinom i poslužimo.; – U one tmurne i kišne dane kad nas sviju pomalo obuzima umor, rijetko što može razveseliti poput jela koje stiže na stol iz pećnice, a upravo je takva ova palenta s vrganjima. Blagi okus palente kao stvoren je da istakne aromu vrganja, provjerite i uvjerite se…
<div class="wpurp-searchable-recipe">Zapečena palenta s vrganjima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti zapečenu palentu s vrganjima. – palenta (instant), mlijeko, maslac, vrganji (mljeveni, sušeni), jaje, parmezan, vrganji, ljutika, peršin (sjeckanog), vrhnje za kuhanje, ulje, sol i papar, U lonac ulijemo mlijeko, dodamo maslac, začinimo s ½ žličice soli i malo mljevenog papra, te pričekamo da zavri. ; Zatim uz stalno miješanje dodamo palentu, kuhamo po uputama na pakiranju i maknemo s vatre da se malo ohladi. ; Potom u zdjelicu sa žumanjcima, dodamo naribani parmezan, žličicu sjeckanog peršina, dobro izmiješamo, te dobivenu smjesu umiješamo u palentu. ; Začinjenu palentu premjestimo u vatrostalnu posudu, koju smo navlažili vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, po prilici 20-ak minuta. ; Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, posolimo i na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. ; Zatim u tavu dodamo mljevene sušene vrganje, očišćene i na ploške narezane vrganje, dvije žličice sjeckanog peršina, malo popaprimo, te pržimo 2-3 minute. ; Potom u tavu ulijemo vrhnje za kuhanje i kada se umak malo zgusne maknemo s vatre. ; Pečenu palentu narežemo i stavimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom od vrganja, ukrasimo peršinom i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Zapečena palenta s vrganjima – U našem video receptu saznajte kako pripremiti zapečenu palentu s vrganjima. – palenta (instant), mlijeko, maslac, vrganji (mljeveni, sušeni), jaje, parmezan, vrganji, ljutika, peršin (sjeckanog), vrhnje za kuhanje, ulje, sol i papar, U lonac ulijemo mlijeko, dodamo maslac, začinimo s ½ žličice soli i malo mljevenog papra, te pričekamo da zavri. ; Zatim uz stalno miješanje dodamo palentu, kuhamo po uputama na pakiranju i maknemo s vatre da se malo ohladi. ; Potom u zdjelicu sa žumanjcima, dodamo naribani parmezan, žličicu sjeckanog peršina, dobro izmiješamo, te dobivenu smjesu umiješamo u palentu. ; Začinjenu palentu premjestimo u vatrostalnu posudu, koju smo navlažili vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, po prilici 20-ak minuta. ; Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, posolimo i na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. ; Zatim u tavu dodamo mljevene sušene vrganje, očišćene i na ploške narezane vrganje, dvije žličice sjeckanog peršina, malo popaprimo, te pržimo 2-3 minute. ; Potom u tavu ulijemo vrhnje za kuhanje i kada se umak malo zgusne maknemo s vatre. ; Pečenu palentu narežemo i stavimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom od vrganja, ukrasimo peršinom i poslužimo.; -</div>
Kolač s pudingom od čokolade i kokosom

- Fina Malinić
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
Kolač s pudingom od čokolade i kokosom – – glatko brašno, kakao prašak, sol, jaja, punomasno kokosovo mlijeko, liker od kave, šećer, ekstrakt vanilije, šećer u prahu, U maloj posudi umutite brašno, sol i kakao.; U drugoj zdjeli tucite žumanjke i 150 grama šećera dok ne postanu glatki. ; U tu drugu smjesu postupno dodavajte prvu smjesu te nastavite tući dok novonastala smjesa ne postane gusta.; Potom toj smjesi pridodajte i liker od kave, ekstrakt vanilije i kokosovo mlijeko te tucite kako bi sve bilo glatko.; U zdjeli za miješanje izmiksajte bjelanjke tako da budu pjenasti, dodajte preostalih 50 grama šećera te tucite dok se ne počnu formirati oblici poput vrhova.; Umiješajte 1/4 smjese od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, a zatim dodajte preostalu smjesu od bjelanjaka i pažljivo miješajte sve dok ne nestanu pruge.; Pećnicu zagrijte na 175°C. Stavite 4 kalupa za pečenje (ramekina) od oko 250 ml u manju tepsiju. Tepsiju ispunite vodom tako da ona do pola visine okružuje kalupe za pečenje.; U svaki kalup za pečenje (ramekin) ulijte jednaku količinu smjese i pecite u zagrijanoj pećnici 35 – 40 minuta ili dok sredina ne postane čvrsta, ali gipka.; Kad izvadite tepsiju iz pećnice, ostavite kolače u kalupima okruženima vodom da se ohlade oko 15 minuta.; Na kraju kolače posipajte šećerom u prahu.; –
Burrito

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Burrito – U našem video receptu saznajte kako pripremiti burrito. – junetina ((ramsteka bez kostiju) ), luk, svježa crvena paprika, svježa zelena paprika, grah (crvenog iz konzerve), kukuruz (iz konzerve), limeta, šećer, origano (mrvljeni), čili papričica (mljevena), cimet (u prahu), sir gouda, tortilja, mileram, umak guacamole, ulje, sol i papar, Ramstek debljine jednog i pol centimetra posolimo i popaprimo, tanko nauljimo i stavimo pržiti u vruću tavu bez masnoće. Nakon jedne i pol minute meso okrenemo i pečemo još toliko vremena. Gotovo meso izvadimo na stranu, poklopimo i ostavimo da odstoji. ; Za to vrijeme u još vruću tavu ulijemo malo ulja, dodamo ljubičasti luk narezan na trakice, malo ga posolimo, dodamo paprike narezane na trakice i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. ; Zatim povrće začinimo mrvljenim origanom, cimetom u prahu, šećerom, mljevenom ljutom čili papričicom, ulijemo nekoliko kapi soka limete, izmiješamo sastojke, te umiješamo crveni grah, kukuruz i pričekamo da se sastojci dobro ugriju. ; Pečene odreske narežemo na tanke trakice, a tortilje ugrijemo po uputama na pakiranju. ; Svaku tortilju namažemo s malo milerama i umaka guacamole, po sredini nadjenemo s nekoliko komadića narezanog mesa, pripremljenim povrćem, naribanim sirom, preklopimo slobodne stranice tortilje i poslužimo.; – Ako Vas zanima kako izgleda pravi okus Meksika, ne trebate čekati da na nagradnoj igri dobijete kartu za Mexico… Ovaj je recept pravi jack pot sam po sebi budući da kombinira sve ono najukusnije i najtradicionalnije što meksička kuhinja nudi.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Burrito – U našem video receptu saznajte kako pripremiti burrito. – junetina ((ramsteka bez kostiju) ), luk, svježa crvena paprika, svježa zelena, paprika, grah (crvenog iz konzerve), kukuruz (iz konzerve), limeta, šećer, origano (mrvljeni), čili papričica (mljevena), cimet (u prahu), sir gouda, tortilla, mileram, umak guacamole, ulje, sol i papar, Ramstek debljine jednog i pol centimetra posolimo i popaprimo, tanko nauljimo i stavimo pržiti u vruću tavu bez masnoće. Nakon jedne i pol minute meso okrenemo i pečemo još toliko vremena. Gotovo meso izvadimo na stranu, poklopimo i ostavimo da odstoji. ; Za to vrijeme u još vruću tavu ulijemo malo ulja, dodamo ljubičasti luk narezan na trakice, malo ga posolimo, dodamo paprike narezane na trakice i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. ; Zatim povrće začinimo mrvljenim origanom, cimetom u prahu, šećerom, mljevenom ljutom čili papričicom, ulijemo nekoliko kapi soka limete, izmiješamo sastojke, te umiješamo crveni grah, kukuruz i pričekamo da se sastojci dobro ugriju. ; Pečene odreske narežemo na tanke trakice, a tortilje ugrijemo po uputama na pakiranju. ; Svaku tortilju namažemo s malo milerama i umaka guacamole, po sredini nadjenemo s nekoliko komadića narezanog mesa, pripremljenim povrćem, naribanim sirom, preklopimo slobodne stranice tortilje i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Burrito – U našem video receptu saznajte kako pripremiti burrito. – junetina ((ramsteka bez kostiju) ), luk, svježa crvena paprika, svježa zelena, paprika, grah (crvenog iz konzerve), kukuruz (iz konzerve), limeta, šećer, origano (mrvljeni), čili papričica (mljevena), cimet (u prahu), sir gouda, tortilla, mileram, umak guacamole, ulje, sol i papar, Ramstek debljine jednog i pol centimetra posolimo i popaprimo, tanko nauljimo i stavimo pržiti u vruću tavu bez masnoće. Nakon jedne i pol minute meso okrenemo i pečemo još toliko vremena. Gotovo meso izvadimo na stranu, poklopimo i ostavimo da odstoji. ; Za to vrijeme u još vruću tavu ulijemo malo ulja, dodamo ljubičasti luk narezan na trakice, malo ga posolimo, dodamo paprike narezane na trakice i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. ; Zatim povrće začinimo mrvljenim origanom, cimetom u prahu, šećerom, mljevenom ljutom čili papričicom, ulijemo nekoliko kapi soka limete, izmiješamo sastojke, te umiješamo crveni grah, kukuruz i pričekamo da se sastojci dobro ugriju. ; Pečene odreske narežemo na tanke trakice, a tortilje ugrijemo po uputama na pakiranju. ; Svaku tortilju namažemo s malo milerama i umaka guacamole, po sredini nadjenemo s nekoliko komadića narezanog mesa, pripremljenim povrćem, naribanim sirom, preklopimo slobodne stranice tortilje i poslužimo.; -</div>
Kolač od naranče i jogurta

- Fina Malinić
- 75 min
- 12 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
Kolač od naranče i jogurta – Jednostavan i sočan kolač savršen i za doručak i za desert. – nemasni grčki jogurt, maslinovo ulje, šećer, jaja, naribana narančina kora, sok od naranče, vanilija, glatko brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, sol, Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u posudi za miješanje.; Smjesi dodajte šećer, grčki jogurt, jaja, maslinovo ulje, sok od naranče, naribanu koricu naranče i vaniliju. Dobro izmiješajte sastojke jer smjesa treba biti kremasta.; Pridodajte i suhe sastojke u smjesu miješajući tek toliko da se sve dobro sjedini bez vidljivih grudica.; Pećnicu zagrijte na 175°C stupnjeva i pripremite kalup za tortu tako što ćete ga iznutra premazati uljem ili maslacem.
; Smjesu izlijte u kalup za tortu, stavite peći u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku te pecite 50 – 60 minuta.
; Kad je kolač gotov, ostavite ga da se hladi 10 minuta na rešetki. Nakon toga odstranite obruč kalupa za tortu i neka se kolač hladi još 15 minuta. ; Uklonite dno kalupa te poslužite ukrasivši kolač kriškama naranče ili prema vlastitom ukusu.; –
; Smjesu izlijte u kalup za tortu, stavite peći u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku te pecite 50 – 60 minuta.
; Kad je kolač gotov, ostavite ga da se hladi 10 minuta na rešetki. Nakon toga odstranite obruč kalupa za tortu i neka se kolač hladi još 15 minuta. ; Uklonite dno kalupa te poslužite ukrasivši kolač kriškama naranče ili prema vlastitom ukusu.; –
Juha od jogurta s dimljenim lososom

- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Juha od jogurta s dimljenim lososom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juhu od jogurta s dimljenim lososom. – dimljeni losos, luk, krumpir, povrtni temeljac (iz kocke), mlijeko, jogurt, kopar, mljevena crvena paprika, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Jedan krumpir stavimo na stranu, a preostale ogulimo i naribamo. ; U lonac stavimo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo naribani krumpir i sve zajedno pirjamo na laganoj vatri miješajući 5-6 minuta. ; Potom u lonac ulijemo povrtnu juhu i mlijeko, začinimo solju i paprom, dobro izmiješamo i kada zavri sve zajedno kuhamo na laganoj vatri 30-ak minuta. ; Za to vrijeme krumpir koji smo stavili na stranu ogulimo, narežemo na tanke ploške, te stavimo pržiti u tavu na žlicu ugrijanog maslinovog ulja, dok ne postane hrskav. ; Kada je juha s krumpirom kuhana, izmiksamo je štapnim mikserom. Zatim pjenjačom umiješamo jogurt, ručno natrgamo i dodamo komadiće dimljenog lososa, dodamo sjeckani kopar i sve zajedno izmiješamo. ; Gotovu juhu poslužimo u tanjure, preko nje stavimo po dvije tri tanke ploške prženog krumpira i posipamo s malo mrvljene crvene paprike.; – Ako Vam juha od jogurta djeluje pomalo egzotično u isto vrijeme i jeste i niste u pravu – u njoj ćete naime naići na mnoge poznate stare okuse, ali stopljene na jedan sasvim novi način. Zašto bi kuhanje bilo stereotipno? Udahnite mu novu dimenziju.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Juha od jogurta s dimljenim lososom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juhu od jogurta s dimljenim lososom. – dimljeni losos, luk, krumpir, povrtni temeljac (iz kocke), mlijeko, jogurt, kopar, mljevena crvena paprika, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Jedan krumpir stavimo na stranu, a preostale ogulimo i naribamo. ; U lonac stavimo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo naribani krumpir i sve zajedno pirjamo na laganoj vatri miješajući 5-6 minuta. ; Potom u lonac ulijemo povrtnu juhu i mlijeko, začinimo solju i paprom, dobro izmiješamo i kada zavri sve zajedno kuhamo na laganoj vatri 30-ak minuta. ; Za to vrijeme krumpir koji smo stavili na stranu ogulimo, narežemo na tanke ploške, te stavimo pržiti u tavu na žlicu ugrijanog maslinovog ulja, dok ne postane hrskav. ; Kada je juha s krumpirom kuhana, izmiksamo je štapnim mikserom. Zatim pjenjačom umiješamo jogurt, ručno natrgamo i dodamo komadiće dimljenog lososa, dodamo sjeckani kopar i sve zajedno izmiješamo. ; Gotovu juhu poslužimo u tanjure, preko nje stavimo po dvije tri tanke ploške prženog krumpira i posipamo s malo mrvljene crvene paprike.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Juha od jogurta s dimljenim lososom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juhu od jogurta s dimljenim lososom. – dimljeni losos, luk, krumpir, povrtni temeljac (iz kocke), mlijeko, jogurt, kopar, mljevena crvena paprika, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Jedan krumpir stavimo na stranu, a preostale ogulimo i naribamo. ; U lonac stavimo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo naribani krumpir i sve zajedno pirjamo na laganoj vatri miješajući 5-6 minuta. ; Potom u lonac ulijemo povrtnu juhu i mlijeko, začinimo solju i paprom, dobro izmiješamo i kada zavri sve zajedno kuhamo na laganoj vatri 30-ak minuta. ; Za to vrijeme krumpir koji smo stavili na stranu ogulimo, narežemo na tanke ploške, te stavimo pržiti u tavu na žlicu ugrijanog maslinovog ulja, dok ne postane hrskav. ; Kada je juha s krumpirom kuhana, izmiksamo je štapnim mikserom. Zatim pjenjačom umiješamo jogurt, ručno natrgamo i dodamo komadiće dimljenog lososa, dodamo sjeckani kopar i sve zajedno izmiješamo. ; Gotovu juhu poslužimo u tanjure, preko nje stavimo po dvije tri tanke ploške prženog krumpira i posipamo s malo mrvljene crvene paprike.; -</div>
Pogačice sa sirom i masti

- Fina Malinić
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Pogačice sa sirom i masti – Jednostavne i tradicionalne pogačice. – mast, žumanjak, sitni sir, mlijeko, sol, soda bikrabona, brašno, Umutiti žumanjak s masti, potom dodati sir. Sve dobro sjedini. Dodati mlako mlijeko i sode bikarbone.; U mješavinu polako dodavati brašno i zamijesiti srednje tvrdo tijesto.; Tijesto razvaljati na debljinu 0.5 cm i raditi oblike po želji.; Pogačice poslagati u lim za pečenje i pustiti da se malo dižu dok se pećnica ne ugrije.; Uključiti pećnicu na 250°C i pustiti da se ugrije. Prije pečenja, pogačice premazati umućenim bjelanjkom i posuti sezamom. Peći do rumene boje. ; –
Domaći kesten pire

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Domaći kesten pire – U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći kesten pire. – kesten (kuhanih i oguljenih), šećer, rum, aroma vanilije, vrhnje za šlag, U lonac za umake ulijemo vodu, dodamo šećer, malo izmješamo i kada zavri kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 1-2 minute, kada smo dobili polurijetki sirup, ugasimo vatru, ulijemo rum, dodamo aromu vanilije, sve zajedno malo protresemo i stavimo na stranu da se malo ohladi. ; U multipraktik stavimo kestene i postupno ih usitnjavamo uz doljevanje pripremljenog sirupa. ; Tako dobiveni kesten pire premjestimo u pasirku, protisnemo ga u prikladne zdjelice, dodamo šlag, posipamo s malo čokoladnih lisitća i poslužimo.; – Ako imate malo volje i vremena, gotovo se sve može pripremiti kod kuće, a takav je slučaj i s kesten pireom. Kao i sve ostalo što je domaće, bit će puno bolji nego kupovna verzija, a kad samo zamislite sve slastice koje od njega možete pripremiti, sigurni smo da ćete potrčati u kuhinju!
<div class="wpurp-searchable-recipe">Domaći kesten pire – U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći kesten pire. – kesten (kuhanih i oguljenih), šećer, rum, aroma vanilije, vrhnje za šlag, U lonac za umake ulijemo vodu, dodamo 2 žlice šećera, malo izmješamo i kada zavri kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 1-2 minute, kada smo dobili polurijetki sirup, ugasimo vatru, ulijemo rum, dodamo aromu vanilije, sve zajedno malo protresemo i stavimo na stranu da se malo ohladi. ; U multipraktik stavimo kestene i postupno ih usitnjavamo uz doljevanje pripremljenog sirupa. ; Tako dobiveni kesten pire premjestimo u pasirku, protisnemo ga u prikladne zdjelice, dodamo šlag, posipamo s malo čokoladnih lisitća i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Domaći kesten pire – U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći kesten pire. – kesten (kuhanih i oguljenih), šećer, rum, aroma vanilije, vrhnje za šlag, U lonac za umake ulijemo vodu, dodamo 2 žlice šećera, malo izmješamo i kada zavri kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 1-2 minute, kada smo dobili polurijetki sirup, ugasimo vatru, ulijemo rum, dodamo aromu vanilije, sve zajedno malo protresemo i stavimo na stranu da se malo ohladi. ; U multipraktik stavimo kestene i postupno ih usitnjavamo uz doljevanje pripremljenog sirupa. ; Tako dobiveni kesten pire premjestimo u pasirku, protisnemo ga u prikladne zdjelice, dodamo šlag, posipamo s malo čokoladnih lisitća i poslužimo.; -</div>
Savijača s grožđem i svježim krem sirom

- Almo Čatlak
- 90 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Savijača s grožđem i svježim krem sirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti savijaču s grožđem i svježim krem sirom. – tijesto za savijače, grožđice, rum, grožđe, jabuke, kruška, limun, krem sir (svježeg), šećer, jaje, orasi (sjeckanih), cimet (u prahu), maslac (rastopljenog), ulje, šećer u prahu, Prije svega, u zdjelicu s grožđicama ulijemo rum i ostavimo ih da se namoče. ; Zatim, u zdjelu s krem sirom dodamo umućena jaja i izmješamo sastojke. Kada smo dobili jednoličnu kremu dodamo šećer, sjeckane orahe, cimet u prahu i sve zajedno malo izmješamo. ; Zatim naribamo malo limunove korice, dodamo oguljene i na kockice narezanu jabuku i krušku, grožđe i sve zajedno izmješamo. ; Kada dobijemo željeni nadjev možemo početi slagati savijaču. Gornji list tijesta premažemo mješavinom ulja i vode. ; Na prednji ili donji dio tijesta posipamo malo omekšalih i ocijeđenih grožđica. ; Zatim preko njih stavimo nadjev od sira i voća, te sve zajedno s 2 lista savijamo u savijaču. ; Savijače složimo u namašćenu vatrostalnu posudu i premažemo ih s još malo mješavine vode i ulja da tijesto ne bude suho, a preko svega premažemo rastopljeni maslac. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C 40-ak minuta. ; Gotovu savijaču izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se malo ohladi, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.; – Vjerojatno ćemo se svi složiti da je ukusna savijača uvijek dobrodošla – u bilo koje doba dana i na bilo kojem mjestu, a kad je situacija već takva, uvijek je dobro imati neki novi as u rukavu. Upravo je to ovaj recept za savijaču s grožđem i sirom – pravo iznenađenje u pravom trenutku.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Savijača s grožđem i svježim krem sirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti savijaču s grožđem i svježim krem sirom. – tijesto za savijače, grožðice, rum, grožđe, jabuke, kruška, limun, krem sir (svježeg), šećer, jaje, orasi (sjeckanih), cimet (u prahu), maslac (rastopljenog), ulje, šećer u prahu, Prije svega, u zdjelicu s grožđicama ulijemo rum i ostavimo ih da se namoče. ; Zatim, u zdjelu s krem sirom dodamo umućena jaja i izmješamo sastojke. Kada smo dobili jednoličnu kremu dodamo šećer, sjeckane orahe, cimet u prahu i sve zajedno malo izmješamo. ; Zatim naribamo malo limunove korice, dodamo oguljene i na kockice narezanu jabuku i krušku, grožđe i sve zajedno izmješamo. ; Kada dobijemo željeni nadjev možemo početi slagati savijaču. Gornji list tijesta premažemo mješavinom ulja i vode. ; Na prednji ili donji dio tijesta posipamo malo omekšalih i ocijeđenih grožđica. ; Zatim preko njih stavimo nadjev od sira i voća, te sve zajedno s 2 lista savijamo u savijaču. ; Savijače složimo u namašćenu vatrostalnu posudu i premažemo ih s još malo mješavine vode i ulja da tijesto ne bude suho, a preko svega premažemo rastopljeni maslac. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C 40-ak minuta. ; Gotovu savijaču izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se malo ohladi, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Savijača s grožđem i svježim krem sirom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti savijaču s grožđem i svježim krem sirom. – tijesto za savijače, grožðice, rum, grožđe, jabuke, kruška, limun, krem sir (svježeg), šećer, jaje, orasi (sjeckanih), cimet (u prahu), maslac (rastopljenog), ulje, šećer u prahu, Prije svega, u zdjelicu s grožđicama ulijemo rum i ostavimo ih da se namoče. ; Zatim, u zdjelu s krem sirom dodamo umućena jaja i izmješamo sastojke. Kada smo dobili jednoličnu kremu dodamo šećer, sjeckane orahe, cimet u prahu i sve zajedno malo izmješamo. ; Zatim naribamo malo limunove korice, dodamo oguljene i na kockice narezanu jabuku i krušku, grožđe i sve zajedno izmješamo. ; Kada dobijemo željeni nadjev možemo početi slagati savijaču. Gornji list tijesta premažemo mješavinom ulja i vode. ; Na prednji ili donji dio tijesta posipamo malo omekšalih i ocijeđenih grožđica. ; Zatim preko njih stavimo nadjev od sira i voća, te sve zajedno s 2 lista savijamo u savijaču. ; Savijače složimo u namašćenu vatrostalnu posudu i premažemo ih s još malo mješavine vode i ulja da tijesto ne bude suho, a preko svega premažemo rastopljeni maslac. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C 40-ak minuta. ; Gotovu savijaču izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se malo ohladi, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.; -</div>