- Fina Malinić
- 80 min
- 8 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Marinara je popularan talijanski umak za tjesteninu ili pizzu, a dodavanjem mljevenog mesa možete ga pretvoriti u klasičan bolonjez. Nastao je u Napulju, a iako su glavni sastojci uglavnom rajčica, luk, češnjak i začini, u njega možete dodati i razno povrće po svojoj želji. Mi smo se odlučili za celer i mrkvu!
Marinara umak – U našem recepti saznajte kako pripremiti marinara umak. – ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak (sitno narezan), mrkva (oguljena i narezana), papar (svježe mljeveni), lovorov list (komada), ljubičasti luk (sitno narezan), celer (sitno narezan), sol, pelati rajčice, U velikoj posudi za kuhanje na srednje jakom plamenu zagrijte maslinovo ulje.; Dodajte luk i češnjak te pržite 10-ak minuta, odnosno dok luk ne počne dobivati prozirnu boju.; Dodajte celer, mrkvu, pola žličice soli i pola žličice papra. Pržite još 10-ak minuta, odnosno dok svi sastojci ne postanu mekani.; Dodajte rajčice i lovorove listove, a zatim ostavite da se kuha na laganoj vatri još sat vremena, dok se umak ne zgusne.; Po želji začinite s još malo soli i papra.; –
- Fina Malinić
- 40 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
Najjednostavnije rečeno, piccata je talijanski klasik od piletine, limuna, maslaca i kapara, a kao prilog joj možete dodati i tjesteninu. Dobar tek!
Pileća piccata – U našem receptu saznajte kako pripremiti finu pileću piccatu. – pileća prsa, sol i papar, maslac, brašno, ekstra djevičansko maslinovo ulje, limunov sok ((svježi)), pileći temeljac, kapare ((slane)), svježi peršin ((nasjeckan)), Začinite piletinu (sol i papar) i uvaljajte ju u brašno.; U velikoj tavi na srednje jakom plamenu otopite 2 žlice maslaca i dodajte 3 žlice maslinovog ulja. Kada mješavina proključa dodajte dva komada pilećih prsa i pržite 3 minute.; Kada piletina poprimi smeđu boju preokrenite i pržite još 3 minute. Kada je gotova, piletinu prebacite na tanjur a zatim ponovite postupak s još 2 žlice maslaca, 2 žlice maslinovog ulja i preostala 2 komada pilećih prsa.; U tavu dodajte limunov sok, pileći temeljac i kapare. Vratite na štednjak i kuhajte dok ne proključa. Po želji dodajte malo soli i papra. Vratite piletinu u tavu i kuhajte 5 minuta.; Ponovno izvadite piletinu iz tave, a u preostali umak dodajte još 2 žlice maslaca i snažno promiješajte.; Kada je umak gotov, prelijte ga preko piletine i začinite svježe nasjeckanim peršinom (po želji možete dodati i malo narezanog limuna).; –
- Fina Malinić
- 170 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Ako pripremate ručak za više ljudi, gulaš je uvijek dobar izbor. Također, ako imate vremena, svakako kuhajte ovaj fini gulaš na laganoj vatri barem dva sata, jer će meso biti savršeno sočno i mekano.
Janjeći gulaš – U našem receptu saznajte kako pripremiti janjeći gulaš. – ekstra djevičansko maslinovo ulje, janjetina, luk, mrkva, češnjak, ružmarin, čili papričica, crno vino, pelati rajčice, mesni temeljac, balzamični ocat, bijeli grah, Janjetinu narežemo na male komade, a mrkvu luk i češnjak nasjeckamo.
; U lonac stavimo dvije žlice maslinovog ulja, a zatim na laganoj vatri dinstamo janjetinu poprilici 10 minuta.
; Nakon desetak minuta janjetinu izvadimo iz tave i stavimo u tanjur.
; U lonac u kojem smo dinstali janjetinu zatim dodamo preostalo ulje te dinstamo luk i mrkvu poprilici 10 minuta, dok ne omekšaju.
; Nakon desetak minuta, u tavu dodamo češnjak, dvije žlice svježeg ružmarina i chili papričicu.
; Zatim u tavu ulijemo crveno vino, dodamo pelate rajčice, mesni temeljac i balzamički ocat.
; U lonac dodamo i dinstanu janjetinu te poklopimo i kuhamo na laganoj vatri poprilici dva sata.
; Nakon proteklog vremena, u lonac dodamo grah iz konzerve, ostatak ružmarina te kuhamo još 10 minuta.
; Nakon deset minuta, gulaš možemo maknuti s vatre te poslužili.; –
- Fina Malinić
- 20 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Deserti ne moraju uvijek biti zahtjevni za pripremu. Karamelizirane nektarine možete pripremiti u svega dvadeset minuta te iznenaditi goste fenomenalnim okusom.
Karamelizirane nektarine u umaku od grčkog jogurta i meda – U našem receptu saznajte kako pripremiti karamelizirane nektarine u umaku od grčkog jogurta i meda. – nektarine, smeđi šećer, grčki jogurt, med, ekstrakt vanilije, lješnjaci (mrvljeni), Nektarine operemo, prerežemo na pola i izvadimo košticu.
; Zatim nektarine stavimo u lim za pečenje te po njima pospemo malo smeđeg šećera,
; Ovako pripremljene nektarine stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na poprilici 15 minuta, sve dok nektarine ne omekšaju.
; Za to vrijeme, u posudu iznad lagane vatre stavimo grčki jogurt, med i ekstrakt vanilije te zagrijavamo i miješamo sve dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
; Kada su nektarine pečene, poslužimo ih na tanjure te na svaku dodamo umak od grčkog jogurta i meda.
; Za kraj, nektarine pospemo komadićima lješnjaka te poslužimo.
; –
- Fina Malinić
- 5 min
- 1 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Kombinacija limete i bijelog ruma za pravo ljetno osvježenje. Postoje razne verzije ovog koktela, a mi vam donosimo klasičnu verziju koju možete dodatno nadopuniti izmiksanim voćem.
Daquiri koktel – U našem receptu saznajte kako pripremiti Daquiri koktel. – Havana Club bijeli rum, sok od limete, šećerni sirup, led, U shaker dodajte kockice leda, ulijte Havana Club bijeli rum, iscijeđeni sok od limete te šećerni sirup (ukus po želji). ; Sastojke dobro protresite u shakeru dok se ne povežu. ; Ukoliko nemate shaker, možete koristiti električni blender, tada stavite 6 kockicaa leda, uliti sve sastojke i blendajte pola minute, zajedno s ledom izlijte u čašu.; Koktel poslužite u prethodno ohlađenu čašu i ukrasite po želji s kriškama limete.; –
- Fina Malinić
- 5 min
- 1 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Koktel Sex on the beach posebno je popularan kod žena zbog svog svježeg voćnog okusa i nije ga teško napraviti. Ukusna kombinacija ananasa i naranče s votkom neće vas ostaviti ravnodušnim.
Sex on the beach koktel – U našem receptu saznajte kako pripremiti Sex on the beach koktel – Amareto, liker Southern Comfort, votka, rum, sok od ananasa, sok od naranče, led, U čašu stavite 2-4 kockice leda.; U shaker ulijte amareto, liker, votku, rum i sok od ananasa te naranče.; Sastojke dobro protresite i poslužite u visoku, ohlađenu čašu. Ukrasite po želji s kriškama voća.; –
- Fina Malinić
- 5 min
- 1 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Jedan od najstarijih koktela. Prvi put je pripremljen 1874. godine u Manhattan Clubu u New Yorku za majku Winstona Churchilla.
Manhattan klasični koktel – U našem receptu saznajte kako pripremiti Manhattan klasični koktel. – Vermouth, viski, Angostura bitter, led, maraskino, narančina kora, U visoku času ulijte Vermouth, Whiskey, led i bitter. Lagano promiješajte .; U dobro ohlađenu čaši ubacite višnju, dodajte promiješani koktel. Rub čaše premažite narančinom korom. Koru potom bacite.; –
- Fina Malinić
- 5 min
- 1 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Nastala na otoku Puerto Rico davne 1957. godine i spada u jedno od najpopularnijih pića. Piña colada ima razne varijacije i može se pripremati s raznim dodacima, ali kokos je neizostavan sastojak ovog kremastog koktela.
Piña colada koktel – U našem receptu saznajte kako pripremiti Piña colada koktel. – kokosova krema (kokosovo mlijeko ili kokosovov šlag ), sok od ananasa, bijeli rum (ili tamni rum), led, U blender ili shaker ubacite nekoliko kockica leda, dodajte rum, sok od ananasa, kokosovo mlijeko ili šlag od kokosa. ; Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu na najvećoj brzini ili dobro protresite ako koristite shaker.; Ulijte koktel u visoku čaši i dekorirajte po želji. Za ukrašavanje možete koristiti trokutiće izrezanog ananasa i trešnju.; Piña colada koktel servirajte sa slamkom,.; –
- Fina Malinić
- 5 min
- 1 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Jedan od najpoznatijih kubanskih brendova. Obožavaju ga mladi i stari.
Mojito koktel – U našem receptu saznajte kako pripremiti mojito koktel. – šećer u prahu, limeta, menta, menta, Havana Club bijeli rum, mineralna voda, led, Stavite listiće mente u visoku čašu, prelijte ih sokom jedne limete i dodajte šećer u prahu. ; Sastojke nježno zdrobite, dodajte zdrobljeni led, rum i miješajte. Potom sve zalijte mineralnom vodom.; Kad je koktel gotov možete ga dodatno ukrasiti svježom mentom, kriškama limeta i ledom.; –
- Fina Malinić
- 10 min
- 2 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Mariniranje je bitan korak kod pripreme mesa, pogotovo na roštilju. Ono daje mesu sočnost i poseban okus, a ako želite okusiti sve čari dobre marinade, predlažemo da meso u marinadi ostavite preko noći.
Pileća prsa u marinadi od češnjaka i grčkog jogurta – U našem receptu saznajte kako pripremiti pileća prsa u marinadi od češnjaka i grčkog jogurta. – grčki jogurt, ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak, peršin, pileća prsa, timijan, U čistoj posudi pomiješamo grčki jogurt, pola žlice maslinovog ulja, nasjeckani češnjak, peršin i timijan.
; Zatim u posudu stavimo pileće filete i ostavimo u frižideru da odstoji najmanje dva sata ili preko noći
; Nakon proteklog vremena, piletinu stavimo peći u nauljenu grill tavu ili na roštilj te pečemo sa svake strane oko 4 minute.
; Nakon proteklog vremena piletina je gotova i možemo ju poslužiti uz salatu.; –
- Fina Malinić
- 50 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Sarma je izvorno tursko jelo koje se priprema na razne načine. Jedan od njih je japrak, odnosno sarma u vinovoj lozi. Japrak sarme se poslužuju na razne načine, s prilogom od pire krumpira ili bez, hladne ili tople ili uz dodatak kiselog vrhnja. Kako god poslužene, japrak sarme su svakako nezaboravno jelo.
Japrak sarma – U našem video receptu saznajte kako pripremiti japrak sarmu. – mljevena junetina, mljevena svinjetina, vinova loza, riža, voda, luk, sol, papar, Listove vinove loze kratko blanširamo, ocijedimo te im odrežemo tvrde dijelove.
; Zatim u čistoj posudi pomiješamo junetinu, rižu i nasjeckani luk, posolimo i popaprimo.
; Žlicom punimo svaki list vinove loze, a zatim zamotamo u sarme.
; Kada smo napunili sve sarme stavimo ih u lonac, pospemo rajčicom, preko sarmi stavimo mali tanjur te prelijemo čašom vode.
; Nakon dvadesetak minuta u lonac dodamo još čašu i pol vruće vode.
; Nakon još dvadeset minuta možemo ugasiti vatru, a zatim poslužiti sarme.; –
- Fina Malinić
- 20 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Kombinacija sočnog mesa i lubenice jednostavno je neopisiva. Također, ova ljetna salata može poslužiti kao niskokaloričan obrok, za one koji paze na prehranu.
Ljetna salata od janjetine i lubenice – U našem receptu saznajte kako pripremiti ljetnu salatu od janjetine i lubenice. – janjetina (u odrescima), kumin, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sjemenke sezama, med, salata, lubenica, luk, limun (iscijeđeni sok), peršin (sjeckani), sol, Janjetinu narežemo na odreske, a zatim začinimo kuminom, malo posolimo i popaprimo.
; Odreske janjetine stavimo peći u tavu na ugrijano ulje, oko 3 minute sa svake strane.
; Kada su odresci pečeni tavu maknemo s vatre, a zatim u nju dodamo sjemenke sezama i med.
; Pečene odreske janjetine izvadimo iz tave i narežemo na prutiće, a u tavu iscijedimo sok od pola limuna.
; Zatim u velikoj zdjeli pomiješamo narezane odreske janjetine, grubo sjeckanu salatu, lubenicu narezanu na kockice, sjeckani luk, peršin i sokove iz tave u kojoj se peklo meso.
; Sve zajedno dobro promiješamo, a zatim poslužimo.; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Gotovo svako “veliko” jelo ima svoju minijaturu, a te minijaturne verzije obično nastaju kada gosti iznenadno banu na vrata. Tako smo mi ovoga puta odlučili napraviti mini pizze, prigodne za svaku zabavu.
Mini pizze – U našem receptu saznajte kako pripremiti mini pizze. – Za tijesto:: glatko brašno, voda ((topla)), suhi kvasac, šećer, sol, Za nadjev:: pasirana rajčica, šunka, sir, šampinjoni, svježa zelena paprika, šećer, sol, kajenski papar, sušeni origano, U posudi pomiješamo brašno, suhi kvasac, šećer i sol, a zatim dodamo toplu vodu i umijesimo tijesto. ; Ovako pripremljeno tijesto pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom oko 30 minuta.
; Šunku, sir i papriku narežemo na sitne kockice, a šampinjone na ploške.
; Pasiranu rajčicu stavimo u posudu, zatim joj dodamo šećer, sol, origano i kajenski papar te sve zajedno dobro promiješamo.
; Kada je tijesto gotovo, razvaljamo ga na debljinu oko 1 cm te pomoću veće čaše utiskujemo krugove u tijestu.
; Zatim krugove slažemo u protvan obložen papirom za pečenje.
; Na svaki krug stavimo pasiranu rajčicu sa začinima te šunku, sir, papriku i šampinjone.
; Ovako pripremljene mini pizze stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na 20-ak minuta.
; Nakon proteklog vremena mini pizze možemo izvaditi iz pećnice, a zatim poslužiti.; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Jednostavna za pripremu te vrlo ukusna, sladoled torta dolazi kao pravo osvježenje tijekom ljetnih vrućina.
Sladoled torta od čokolade – U našem receptu saznajte kako pripremiti sladoled tortu od čokolade. – Za biskvit:: čokolada, med, jabuke (u obliku kašice), maslac (omekšali), sol, soda bikarbona, Za sladoled:: indijski oraščići, kakao, med, kokosovo ulje, voda, Indijske oraščiće ostavimo u vodi preko noći. ; Čokoladu i med rastopimo iznad vodene pare i dobro promiješamo. ; Zatim u smjesu dodamo kašicu od jabuke, maslac, sol i sodu bikarbonu te sve zajedno rastopimo i dobro promiješamo.
; Pripremljenu smjesu ulijemo u kalup i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva, oko 20 minuta.
; Nakon proteklog vremena, biskvit izvadimo iz pećnice i ohladimo.
; Zatim pripremimo sladoled tako da sve sastojke (oraščiće, kakao, med, vodu i kokosovo ulje) stavimo u mikser i miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
; Smjesu za sladoled prelijemo preko biskvita u kalupu i ovako pripremljenu tortu stavimo u frižider na hlađenje, na minimalno dva sata.
; Kada se torta potpuno ohladila možemo ju po želji ukrasiti voćem i preliti rastopljenom čokoladom, a zatim poslužiti.; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Ništa ne podsjeća na djetinjstvo kao mekane noklice u finom gulašu, kojeg je baka nekada radila. Iako gulaš mnogi prave zimi, ovaj recept je idealan i za pripremu tijekom ljeta, jer ne zahtjeva od vas puno truda.
Gulaš sa svinjetinom i noklicama – U našem receptu saznajte kako pripremiti gulaš sa svinjetinom i noklicama. – Za gulaš:: svinjska lopatica, pasirana rajčica, bijelo vino, mrkva, luk, slatka mljevena paprika, lovorov list, povrtni dodatak jelima, sol, papar, Za noklice:: jaje, brašno, sol, U veći lonac na zagrijano ulje stavimo pržiti nasjeckani luk i mrkvu.
; Kada je luk omekšao, u lonac dodamo meso narezano na kockice.
; Nakon poprilici pet minuta, u lonac ulijemo vino te kuhamo dalje uz stalno miješanje.
; Kada vino ispari, ulijemo pasiranu rajčicu, začinimo te dalje pirjamo uz povremeno dodavanje vode.
; Nakon poprilici 30-ak minuta, u lonac ulijemo vode po želji, ovisno o gustoći koju želimo te dalje kuhamo.
; Za to vrijeme pripremimo noklice tako da umutimo jedno jaje, brašno i sol te miješamo dok ne postane kompaktno.
; Zatim žlicom oblikujemo noklice i stavljamo ih u lonac s mesom i ostalim začinima te kuhamo još desetak minuta. ; Nakon proteklog vremena, gulaš je spreman za serviranje.; –
- Fina Malinić
- 40 min
- 4-6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Kako se ne bi dogodilo da ostanete bez sladoleda u vrućim ljetnim danima, pomiješajte najbolje sastojke, zamrznite ih i uživajte u osvježavajućem domaćem sladoledu.
Domaći sladoled od kokosa i bijele čokolade – U našem receptu saznajte kako pripremiti domaći sladoled od kokosa i bijele čokolade. – kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, bijela čokolada, šećer, kokosovo brašno, aroma vanilije, Slatko vrhnje istučemo u čvrsti šlag, a bijelu čokoladu otopimo na pari.
; Zatim mikserom dobro promiješamo kokosovo mlijeko, šećer, kiselo vrhnje i aromu vanilije.
; Kada smo dobili jednoličnu smjesu, polako ju umiješamo u šlag od slatkog vrhnja, uz stalno miješanje pjenjačom.
; Zatim u smjesu dodamo otopljenu bijelu čokoladu i kokosovo brašno, pa sve zajedno još jednom promiješamo mikserom.
; Dobivenu smjesu izlijemo u posudu s poklopcem te stavimo u zamrzivač na najmanje 4 sata, a zatim poslužimo.; –
- Almo Čatlak
- 120 min
- 8-12 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Ovu slatku torticu nije tako jednostavno pripremiti, no sigurno ćete uživati u svakom zalogaju. Spoj mekanog biskvita, čokoladne kreme i karamele osvaja mnoga srca diljem svijeta.
Doboš torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti doboš tortu. – Za biskvit:: jaje, šećer, oštro brašno, korica limuna, Za kremu:: jaje, šećer, vanilin šećer, čokolada za kuhanje, maslac, Za preljev od karamele:: šećer, maslac, limunov sok, Žumanjke, šećer i naribanu limunovu koricu dobro promiješamo. ; Zatim bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg te postepeno s brašnom umiješamo u smjesu od žumanjaka i šećera.
; Dobivenu smjesu ulijemo u kalup obložen papirom za pečenje i pečemo u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, oko 5 minuta.
; Zatim biskvit izvadimo i pustimo da se malo ohladi, a onda ga narežemo na šest okruglih listova biskvita. (Također, od smjese možemo ispeći listove biskvita pojedinačno.)
; Kremu pripremimo tako da cijela jaja, šećer i čokoladu stavimo u posudu i kuhamo na pari, uz neprestano miješanje, sve dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. ; Zatim pustimo da se smjesa malo ohladi, a onda u nju umiješamo rastopljeni maslac.
; Jedan list biskvita premažemo kremom, zatim na njega stavimo drugi list i ponavljamo postupak sve dok ne iskoristimo sav biskvit.
; Karamelu pripremimo tako da šećer stavimo u zagrijanu tavu i pečemo dok ne poprimi smeđu boju. ; Zatim u tavu dodamo maslac i sok od limuna te sve lagano zagrijavamo uz stalno miješanje dok ne dobijemo karamelu.
; Zatim dobivenom karamelom premažemo tortu, stavimo u hladnjak da se ohladi, a zatim poslužimo.; –
- Fina Malinić
- 90 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Punjene paprike, iako vrlo jednostavne, prava su poslastica i gotovo da nema osobe koja im može odoljeti.
Punjene paprike – U našem receptu saznajte kako pripremiti punjene paprike. – paprika (svježih), mljevena teletina, mljevena svinjetina, pasirana rajčica, riža, voda, luk (sjeckani), celerov list, jaje, češnjak, peršin (sjeckani), slatka mljevena paprika, papar, sol, povrtni dodatak jelima, ulje, Svježim paprikama odrežemo vrh, izdubimo ih i očistimo od sjemenki te operemo.
; Pomiješamo mljevenu teletinu i svinjetinu, dodamo im jedno jaje, rižu, luk, peršin, češnjak, crvenu papriku, papar, sol i jednu žlicu povrtnog dodatka jelima.
; Smjesu dobro promiješamo, a zatim njome nadjenemo paprike.
; U lonac na zagrijano ulje stavimo paprike i kratko ih pečemo sa svih strana.; Paprikama dodamo pasiranu rajčicu, celerov list, žlicu povrtnog dodatka jelima i vodu te kuhamo na laganoj vatri oko 50 minuta.; Nakon proteklog vremena, paprike možemo poslužiti.; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Ako želite iznenaditi svoje goste, ovi kanapei će biti prava poslastica. Posebno su prigodni za goste koji su nenajavljeno banuli na vaša vrata, jer se brzo pripremaju.
Lisnati kanapei s kozjim sirom i medom – U našem receptu saznajte kako pripremiti lisnate kanapee s kozjim sirom i medom. – lisnato tijesto, kozji sir, jaje, med, timijan, Lisnato tijesto stavimo u protvan obložen papirom za pečenje i narežemo na male kvadratiće (ovisno o veličini kanapea koju želimo). ; Zatim lisnate kvadratiće premjestimo u frižider. ; Za to vrijeme kozji sir narežemo na sitne komadiće (po jedan komadić za svaki kvadratić lisnatog tijesta). ; Lisnato tijesto izvadimo iz frižidera i premažemo ga jajem koje smo prethodno umutili. ; Zatim na svaki kvadratić stavimo komadić kozjeg sira, začinimo timijanom i dodamo malo meda. ; Ovako pripremljene kanapee stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, na 10 minuta. ; Nakon proteklog vremena, kanapee izvadimo iz pećnice, ostavimo 5 minuta da se ohlade, još malo ih premažemo medom, a zatim poslužimo.; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Kada smo shvatili koliko ih je jednostavno pripremiti, Bounty čokoladice su osvojile našu kuhinju. Umjesto da ih kupujete, požurite u kuhinju i napravite svoje domaće!
Bounty čokoladice – U našem receptu saznajte kako pripremiti Bounty čokoladice. – kokosovo mlijeko, kokos ((u mrvicama)), maslac od kokosa, tamna čokolada, šećer, U posudu iznad vatre stavimo kokosovo mlijeko, maslac i šećer i kuhamo na laganoj vatri, stalno miješajući dok ne zavri. ; Zatim smjesu ravnomjerno rasporedimo u protvan obložen papirom za pečenje i stavimo u zamrzivač, oko dva sata, da se smjesa dobro stisne. ; Nakon proteklog vremena, smjesu izvadimo iz zamrzivača, oblikujemo čokoladice. ; Zatim čokoladice umačemo u tamnu čokoladu, koju smo prethodno rastopili na pari i slažemo ih ponovno u protvan na papir za pečenje. ; Kada smo posložili sve čokoladice, stavljamo ih u frižider, dok se čokolada ne stisne, a zatim poslužimo.; –
- Fina Malinić
- 80 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Ledenim vjetrom ohladite vruće, ljetne dane. Kombinacija voća i osvježavajuće kreme sigurno neće vaše nepce ostaviti ravnodušnim.
Ledeni vjetar – U našem receptu saznajte kako pripremiti ledeni vjetar. – Za biskvit:: šećer, bjelanjak, jabučni ocat, Za kremu:: mlijeko, slatko vrhnje, margarin, žumanjak, gustin, šećer, vanilin šećer, banana, kivi, jagode, Od bjelanjaka, šećera i jabučnog octa istučemo čvrsti snijeg. ; Zatim protvan obložimo papirom za pečenje, ulijemo snijeg od bjelanjaka i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva oko 50 minuta. ; Za to vrijeme napravimo kremu, tako da pomiješamo žumanjke i šećer, a zatim dodamo i mlijeko, vanilin šećer i gustin. Pripremljenu kremu zatim kuhamo na laganoj vatri dok ne zgusne. ; Kada krema zgusne i kada se malo ohladi, u nju dodamo margarin i sve zajedno dobro izradimo mikserom. ; Zatim u čistu posudu ulijemo slatko vrhnje i dobro ga izradimo mikserom dok ne dobijemo čvrsti šlag. ; Kada je kora od bjelanjaka pečena i malo ohlađena, prerežemo ju na tri jednake kore. ; Prvu koru stavimo na tanjur za posluživanje, zatim ju premažemo s kremom, preko svega posložimo narezano voće i premažemo šlagom. Postupak ponovimo i s drugim korama. ; Za kraj, na vrh zadnje kore isto tako stavimo malo kreme, šlag, ukrasimo voćem, stavimo u frižider na hlađenje i poslužimo kada se potpuno ohladi i stisne.; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Brza priprema i osvježavajući okus mekog biskvita i jagoda, čine ovaj kolač idealnim za ljetne vrućine.
Ljetni kolač od jagoda – U našem receptu saznajte kako pripremiti ljetni kolač od jagoda. – jaje, šećer, voda, ulje, brašno, prašak za preljev za torte, prašak za pecivo, jagode, maslac, U dvije čiste posude odvojimo bjelanjke od žumanjaka. ; Zatim bjelanjke izradimo u čvrsti snijeg, a žumanjcima dodamo šećer i dobro promiješamo. ; Sada snijeg dodamo u smjesu od žumanjaka i šećera te sve lagano promiješamo. ; Zatim u smjesu dodamo ulje i vodu, stalno miješajući te na kraju dodamo brašno i prašak za pecivo i još jednom promiješamo smjesu. ; Sada kalup za pečenje premažemo rastopljenim maslacem, ulijemo pripremljenu smjesu, ravnomjerno ju rasporedimo i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na desetak minuta. ; Nakon proteklog vremena, biskvit izvadimo na hlađenje, a za to vrijeme očistimo i operemo jagode i narežemo ih na kriške. ; Zatim pripremljene jagode posložimo po ohlađenom biskvitu, a preko njih prelijemo pripremljeni mlaki preljev za torte. ; Sada kolač stavimo u frižider na hlađenje, a kada se potpuno stegne, poslužimo.; –
- Fina Malinić
- 240 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo. Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtjevna, no svakako vrijedna svake žlice ovog finog gulaša.
Bosanski lonac – U našem receptu saznajte kako pripremiti bosanski lonac. – junetina, krumpir (mladi), mahune, grašak, mrkva, rajčica, celerov list, svježi peršin, češnjak, luk, bijelo vino, voda, sol, papar, Meso operemo i narežemo na kockice. ; Zatim krumpire i mrkvu narežemo na kockice, peršin, celer, luk i češnjak sitno nasjeckamo, rajčicu narežemo na manje kriške, a grašak i mahune ostavimo u komadu. ; Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa. ; Svaki red posolimo i popaprimo, dodamo po 2 češnjaka pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo. ; Kada smo složili sve namirnice, u lonac ulijemo vodu i bijelo vino, a preko svega složimo rajčicu narezanu na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mjesta kako bi se namirnice mogle dobro skuhati. ; Zatim lonac poklopimo i kuhamo na jačoj vatri dok ne zakipi, a kada zakipi smanjimo vatru i ostavimo da se kuha oko 3 sata. ; Nakon poprilici 3 sata, kada je meso dovoljno mekano, jelo možemo poslužiti.; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Hrskavo lisnato tijesto i sočna piletina, s dodatkom povrća i sira, idealne su namirnice za ručak. Ipak, ako želite ovo remek djelo poslužiti vašim gostima kao užinu, umjesto rolade možete napraviti i male roladice te tako oduševiti vaše goste.
Piletina u lisnatom tijestu s povrćem i sirom – U našem receptu saznajte kako pripremiti piletinu u lisnatom tijestu s povrćem i sirom. – pileća prsa (bez kosti), lisnato tijesto, grašak i kukuruz iz konzerve, topivi sir (u trokutićima), senf, papar, sol, mljevena ljuta paprika, suncokretovo ulje, sjemenke suncokreta, Lisnato tijesto razvaljamo i stavimo na protvan obložen papirom za pečenje. ; Zatim pileća prsa narežemo na velike komade, istučemo ih batom za meso te začinimo paprom, mljevenom paprikom i posolimo. ; Sada pripremimo topivi sir, tako da s njega odstranimo foliju i slažemo ga po strani. ; Zatim meso ravnomjerno slažemo po lisnatom tijestu, dodajemo topivi sir te miješano povrće iz konzerve. ; Kada smo posložili sve sastojke, lisnato tijesto zarolamo u roladu, premažemo senfom te po želji dodamo suncokretove sjemenke. ; Ovako pripremljenu roladu stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, na 30-35 minuta. ; Nakon proteklog vremena, roladu izvadimo iz pećnice, a zatim poslužimo.; –