- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Zagrebački valjušci – Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu. – junetina (mljevene), kruh (suhi), kiselo vrhnje, brašno, jaje, krušne mrvice, peršin (sjeckanog), ulje, sol i papar, prilog, Umak:: maslac, brašno, mlijeko, češnjak, kiselo vrhnje, Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu. ; Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.; Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm. ; Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje. ; U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna. ; Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću. ; Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.; – Kad god radimo nešto novo, preuzimamo rizik. Da nije baš uvijek tako uvjerit ćete se ako za svoje ukućane pripremite ovo sjajno i pomalo zaboravljeno tradicionalno zagrebačko jelo. Neobični umak daje mu jedinstvenu aromu, a vi ćete imati još jedno jelo na vašem repertoaru koje ćete često kuhati.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Zagrebački valjušci – Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu. – junetina (mljevene), kruh (suhi), kiselo vrhnje, brašno, jaje, krušne mrvice, peršin (sjeckanog), ulje, sol i papar, prilog, Umak:: maslac, brašno, mlijeko, češnjak, kiselo vrhnje, Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu. ; Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.; Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm. ; Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje. ; U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna. ; Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću. ; Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Zagrebački valjušci – Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu. – junetina (mljevene), kruh (suhi), kiselo vrhnje, brašno, jaje, krušne mrvice, peršin (sjeckanog), ulje, sol i papar, prilog, Umak:: maslac, brašno, mlijeko, češnjak, kiselo vrhnje, Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu. ; Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.; Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm. ; Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje. ; U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna. ; Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću. ; Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.; -</div>