- Fina Malinić
- 40 min
- 3 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Rating: 0 stars
Božićni kolač iznenađenja

- Almo Čatlak
- 30 min
- 8-10 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Božićni kolač iznenađenja – U našem video receptu saznajte kako pripremiti božićni kolač iznenađenja. – pandoro, vrhnje za šlag, ananas, kandirane trešnje, šećer u prahu, Ananas očistimo i narežemo na kockice, a od vrhnja napravimo šlag. ; Pandoro kolač polegnemo na radnu površinu i narežemo ga na kriške debljine 2 centimetra, a donji dio odstranimo. ; Najširu krišku položimo na tanjur za posluživanje, prekrijemo ju šlagom, preko nje stavimo slijedeću krišku, pazeći da se vrhovi ne poklapaju, i nju prekrijemo šlagom te na taj način slažemo kolač. ; Svaki vrh još nadjenemo šlagom, stavimo po kockicu ananasa ili kandiranu trešnju, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
; – Zanimljiva i jednostavna kreacija od već gotovog kolača pandora s dodatkom kandiranih trešanja, svježeg ananasa i šlaga oduševiti će svakog ljubitelja slastica. U slast!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Božićni kolač iznenađenja – U našem video receptu saznajte kako pripremiti božićni kolač iznenađenja. – pandoro, vrhnje za šlag, ananas, kandirane trešnje, šećer u prahu, Ananas očistimo i narežemo na kockice, a od vrhnja napravimo šlag. ; Pandoro kolač polegnemo na radnu površinu i narežemo ga na kriške debljine 2 centimetra, a donji dio odstranimo. ; Najširu krišku položimo na tanjur za posluživanje, prekrijemo ju šlagom, preko nje stavimo slijedeću krišku, pazeći da se vrhovi ne poklapaju, i nju prekrijemo šlagom te na taj način slažemo kolač. ; Svaki vrh još nadjenemo šlagom, stavimo po kockicu ananasa ili kandiranu trešnju, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
; -</div>
; – Zanimljiva i jednostavna kreacija od već gotovog kolača pandora s dodatkom kandiranih trešanja, svježeg ananasa i šlaga oduševiti će svakog ljubitelja slastica. U slast!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Božićni kolač iznenađenja – U našem video receptu saznajte kako pripremiti božićni kolač iznenađenja. – pandoro, vrhnje za šlag, ananas, kandirane trešnje, šećer u prahu, Ananas očistimo i narežemo na kockice, a od vrhnja napravimo šlag. ; Pandoro kolač polegnemo na radnu površinu i narežemo ga na kriške debljine 2 centimetra, a donji dio odstranimo. ; Najširu krišku položimo na tanjur za posluživanje, prekrijemo ju šlagom, preko nje stavimo slijedeću krišku, pazeći da se vrhovi ne poklapaju, i nju prekrijemo šlagom te na taj način slažemo kolač. ; Svaki vrh još nadjenemo šlagom, stavimo po kockicu ananasa ili kandiranu trešnju, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
; -</div>
Pečena punjena purica

- Almo Čatlak
- 200 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Pečena punjena purica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pečenu punjenu puricu. – purica ((po prilici 3 kg)), žemlja, jaje, mlijeko, maslac, luk, češnjak, peršin (sjeckani), pureća jetra, bijelo vino (suhog), kokošji temeljac, svinjska mast, sol i papar, Žemlje narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U zasebnoj zdjeli razbijemo jaja, dodamo mlijeko, promiješamo, prelijemo po kockicama žemlji, rukom lagano utisnemo sastojke i ostavimo pola sata da se moče. ; U tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, te na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo sjeckana pureća jetrica, začinimo solju i paprom, te pržimo dvije do tri minute. ; Potom ulijemo bijelo vino i kokošji temeljac, kuhamo dok umak na pola ne reducira i maknemo s vatre da se sastojci malo ohlade. ; Za to vrijeme operemo i osušimo puricu, te je iznutra i izvana začinimo solju i paprom. ; Ohlađenu smjesu premjestimo u zdjelu s natopljenim žemljama, sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu i njome nadjenemo puricu. Otvor zatvorimo drvenim ili metalnim štapićem ili zašijemo kuhinjskim koncem. ; Ovako pripremljenu puricu premažemo svinjskom masti, premjestimo u vrećicu za pečenje u pećnici, zatvorimo je i probodemo vrhom noža ili čačkalicom kako bi tokom pečenja iz nje izlazio višak pare. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, po prilici dva i pol sata za tri kilograma. Pečenjem na ovaj način puricu nije potrebno podlijevati, a tijekom pečenja dovoljno ju je samo jednom okrenuti. ; Kada je purica pečena, jedan kraj vrećice za pečenje razrežemo škarama kako bi iz nje istočili umak od pečenja koji ćemo poslužiti uz samo pečenje.; – Evo i jednog klasika koji nikad ne izlazi iz mode. A zašto je klasik? Pa zato što je odličnog okusa, naravno! Purica pripremljena na ovaj način gotovo je simbol blagdana, smjestite je i Vi na svoj stol…
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pečena punjena purica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pečenu punjenu puricu. – purica ((po prilici 3 kg)), žemlja, jaje, mlijeko, maslac, luk, češnjak, peršin (sjeckani), pureća jetra, bijelo vino (suhog), kokošji temeljac, svinjska mast, sol i papar, Žemlje narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U zasebnoj zdjeli razbijemo jaja, dodamo mlijeko, promiješamo, prelijemo po kockicama žemlji, rukom lagano utisnemo sastojke i ostavimo pola sata da se moče. ; U tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, te na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo sjeckana pureća jetrica, začinimo solju i paprom, te pržimo dvije do tri minute. ; Potom ulijemo bijelo vino i kokošji temeljac, kuhamo dok umak na pola ne reducira i maknemo s vatre da se sastojci malo ohlade. ; Za to vrijeme operemo i osušimo puricu, te je iznutra i izvana začinimo solju i paprom. ; Ohlađenu smjesu premjestimo u zdjelu s natopljenim žemljama, sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu i njome nadjenemo puricu. Otvor zatvorimo drvenim ili metalnim štapićem ili zašijemo kuhinjskim koncem. ; Ovako pripremljenu puricu premažemo svinjskom masti, premjestimo u vrećicu za pečenje u pećnici, zatvorimo je i probodemo vrhom noža ili čačkalicom kako bi tokom pečenja iz nje izlazio višak pare. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, po prilici dva i pol sata za tri kilograma. Pečenjem na ovaj način puricu nije potrebno podlijevati, a tijekom pečenja dovoljno ju je samo jednom okrenuti. ; Kada je purica pečena, jedan kraj vrećice za pečenje razrežemo škarama kako bi iz nje istočili umak od pečenja koji ćemo poslužiti uz samo pečenje.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Pečena punjena purica – U našem video receptu saznajte kako pripremiti pečenu punjenu puricu. – purica ((po prilici 3 kg)), žemlja, jaje, mlijeko, maslac, luk, češnjak, peršin (sjeckani), pureća jetra, bijelo vino (suhog), kokošji temeljac, svinjska mast, sol i papar, Žemlje narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U zasebnoj zdjeli razbijemo jaja, dodamo mlijeko, promiješamo, prelijemo po kockicama žemlji, rukom lagano utisnemo sastojke i ostavimo pola sata da se moče. ; U tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, te na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo sjeckana pureća jetrica, začinimo solju i paprom, te pržimo dvije do tri minute. ; Potom ulijemo bijelo vino i kokošji temeljac, kuhamo dok umak na pola ne reducira i maknemo s vatre da se sastojci malo ohlade. ; Za to vrijeme operemo i osušimo puricu, te je iznutra i izvana začinimo solju i paprom. ; Ohlađenu smjesu premjestimo u zdjelu s natopljenim žemljama, sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu i njome nadjenemo puricu. Otvor zatvorimo drvenim ili metalnim štapićem ili zašijemo kuhinjskim koncem. ; Ovako pripremljenu puricu premažemo svinjskom masti, premjestimo u vrećicu za pečenje u pećnici, zatvorimo je i probodemo vrhom noža ili čačkalicom kako bi tokom pečenja iz nje izlazio višak pare. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, po prilici dva i pol sata za tri kilograma. Pečenjem na ovaj način puricu nije potrebno podlijevati, a tijekom pečenja dovoljno ju je samo jednom okrenuti. ; Kada je purica pečena, jedan kraj vrećice za pečenje razrežemo škarama kako bi iz nje istočili umak od pečenja koji ćemo poslužiti uz samo pečenje.; -</div>
Croquembouche – svečani francuski kolač

- Almo Čatlak
- 60 min
- 8-10 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Croquembouche – svečani francuski kolač – – biskvit (za tortu), puding (od vanilije), liker od naranče, vrhnje za šlag, princes krafne (manjih), šećer, čokolada za kuhanje, bademi, Čokoladu za kuhanje natrgamo, a od vrhnja napravimo šlag. ; U zdjelu s pudingom ulijemo liker od naranče, dodamo šlag i pjenjačom izmiješamo sastojke. ; U ugrijanu tavu ulijemo vodu, dodamo šećer i kad zavri kuhamo bez miješanja na laganoj vatri 5-6 minuta, dok se sirup ne počne zgušnjavati. ; Za to vrijeme kremu od pudinga i šlaga premjestimo u vrećicu za istiskivanje. ; U zdjelu iznad pare stavimo komade čokolade, preko nje prelijemo šećerni sirup i miješajući kuhamo dok ne dobijemo jednoličnu glazuru te zdjelu maknemo s pare. ; Princes krafnama napravimo male rupice i kroz njih ih nadjenemo kremom od pudinga i šlaga, umočimo ih u čokoladnu glazuru i slažemo u krug po biskvitnoj podlozi za torte. ; Na taj način i dalje slažemo sve manje krugove u visinu, pazeći da dobijemo stožasti oblik. ; Kolač prelijemo preostalom glazurom, posipamo štapićima badema i poslužimo.
; – Iz nadaleko poznate francuske kuhinje stiže nam novo remek-djelo. Male princes krafne ispunjene pudingom od vanilije, okupane u čokoladnoj glazuri i složene na poseban način, glavne su zvijezde ovog svečanog kolača.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Croquembouche – svečani francuski kolač – – biskvit (za tortu), puding (od vanilije), liker od naranče, vrhnje za šlag, princes krafne (manjih), šećer, čokolada za kuhanje, bademi, Čokoladu za kuhanje natrgamo, a od vrhnja napravimo šlag. ; U zdjelu s pudingom ulijemo liker od naranče, dodamo šlag i pjenjačom izmiješamo sastojke. ; U ugrijanu tavu ulijemo vodu, dodamo šećer i kad zavri kuhamo bez miješanja na laganoj vatri 5-6 minuta, dok se sirup ne počne zgušnjavati. ; Za to vrijeme kremu od pudinga i šlaga premjestimo u vrećicu za istiskivanje. ; U zdjelu iznad pare stavimo komade čokolade, preko nje prelijemo šećerni sirup i miješajući kuhamo dok ne dobijemo jednoličnu glazuru te zdjelu maknemo s pare. ; Princes krafnama napravimo male rupice i kroz njih ih nadjenemo kremom od pudinga i šlaga, umočimo ih u čokoladnu glazuru i slažemo u krug po biskvitnoj podlozi za torte. ; Na taj način i dalje slažemo sve manje krugove u visinu, pazeći da dobijemo stožasti oblik. ; Kolač prelijemo preostalom glazurom, posipamo štapićima badema i poslužimo.
; -</div>
; – Iz nadaleko poznate francuske kuhinje stiže nam novo remek-djelo. Male princes krafne ispunjene pudingom od vanilije, okupane u čokoladnoj glazuri i složene na poseban način, glavne su zvijezde ovog svečanog kolača.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Croquembouche – svečani francuski kolač – – biskvit (za tortu), puding (od vanilije), liker od naranče, vrhnje za šlag, princes krafne (manjih), šećer, čokolada za kuhanje, bademi, Čokoladu za kuhanje natrgamo, a od vrhnja napravimo šlag. ; U zdjelu s pudingom ulijemo liker od naranče, dodamo šlag i pjenjačom izmiješamo sastojke. ; U ugrijanu tavu ulijemo vodu, dodamo šećer i kad zavri kuhamo bez miješanja na laganoj vatri 5-6 minuta, dok se sirup ne počne zgušnjavati. ; Za to vrijeme kremu od pudinga i šlaga premjestimo u vrećicu za istiskivanje. ; U zdjelu iznad pare stavimo komade čokolade, preko nje prelijemo šećerni sirup i miješajući kuhamo dok ne dobijemo jednoličnu glazuru te zdjelu maknemo s pare. ; Princes krafnama napravimo male rupice i kroz njih ih nadjenemo kremom od pudinga i šlaga, umočimo ih u čokoladnu glazuru i slažemo u krug po biskvitnoj podlozi za torte. ; Na taj način i dalje slažemo sve manje krugove u visinu, pazeći da dobijemo stožasti oblik. ; Kolač prelijemo preostalom glazurom, posipamo štapićima badema i poslužimo.
; -</div>
Janjeća krunska pečenka s francuskom salatom

- Almo Čatlak
- 60 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Janjeća krunska pečenka s francuskom salatom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjeću krunsku pečenku s francuskom salatom. – janjeća leđa (s rebrima), ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, sol, peršin (francuski), prilog (francuska salata), Prije svega u mužaru izmrvimo nekoliko listića ružmarina, premjestimo ih u zdjelicu, ulijemo maslinovo ulje, protisnemo češnjak, sve zajedno izmiješamo i stavimo na stranu. ; Obje polovice janjećih leđa s rebrima skratimo na duljinu najkraćeg rebra i taj višak upotrijebimo za neki drugi recept. Jednu stranu janjećeg rebrenog koša s najmanje osam rebara položimo masnim dijelom prema gore na radnu površinu. ; Polovice sa skraćenim rebrima pripremamo tako što po cijeloj dužimo i pet centimetra od vrhova odrezanih rebara zarežemo tanki mesni dio sve do kostiju, te kližući nožem niz rebra prema krajevima, skidamo mesni dio. ; Zatim nožem odstranimo meso i tkivo između rebara i zarežemo spojeve između kotleta (po prilici jedan centimetar duboko) kako bi se kruna lakše savila. ; Kada smo na ovaj način obradili obje polovice leđa s rebrima, posolimo ih, te polovice, mesnom stranom prema unutra, okrenemo jednu prema drugoj, a krajeve zaokrenemo prema unutra kako bi dobili oblik krune. Kuhinjskom vezicom po utoru moždine, u krug povežemo i učvrstimo oblik krune. ; Dobiven oblik krune položimo na sredinu lima za pečenje, premažemo pripremljenom mješavinom maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C. Ovisno o željenoj jačini pečenja (od ružičastog do jače pečenog) ovako pripremljena janjetina gotova je za 30-40 minuta. ; Janjeću krunsku pečenku ostavimo da se potpuno ohladi, položimo ju na svečani tanjur, nadjenemo francuskom salatom, ukrasimo francuskim peršinom i poslužimo.; – O janjetini u brojnim oblicima zasigurno već puno znate. Ovo što Vam ovom prilikom nudimo pravo je osvježenje za ove prosinačke dane – kombinacija dvaju dobro nam znanih namirnica sve će natjerati da zatraže još…
<div class="wpurp-searchable-recipe">Janjeća krunska pečenka s francuskom salatom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjeću krunsku pečenku s francuskom salatom. – janjeća leđa (s rebrima), ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, sol, peršin (francuski), prilog (francuska salata), Prije svega u mužaru izmrvimo nekoliko listića ružmarina, premjestimo ih u zdjelicu, ulijemo maslinovo ulje, protisnemo češnjak, sve zajedno izmiješamo i stavimo na stranu. ; Obje polovice janjećih leđa s rebrima skratimo na duljinu najkraćeg rebra i taj višak upotrijebimo za neki drugi recept. Jednu stranu janjećeg rebrenog koša s najmanje osam rebara položimo masnim dijelom prema gore na radnu površinu. ; Polovice sa skraćenim rebrima pripremamo tako što po cijeloj dužimo i pet centimetra od vrhova odrezanih rebara zarežemo tanki mesni dio sve do kostiju, te kližući nožem niz rebra prema krajevima, skidamo mesni dio. ; Zatim nožem odstranimo meso i tkivo između rebara i zarežemo spojeve između kotleta (po prilici jedan centimetar duboko) kako bi se kruna lakše savila. ; Kada smo na ovaj način obradili obje polovice leđa s rebrima, posolimo ih, te polovice, mesnom stranom prema unutra, okrenemo jednu prema drugoj, a krajeve zaokrenemo prema unutra kako bi dobili oblik krune. Kuhinjskom vezicom po utoru moždine, u krug povežemo i učvrstimo oblik krune. ; Dobiven oblik krune položimo na sredinu lima za pečenje, premažemo pripremljenom mješavinom maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C. Ovisno o željenoj jačini pečenja (od ružičastog do jače pečenog) ovako pripremljena janjetina gotova je za 30-40 minuta. ; Janjeću krunsku pečenku ostavimo da se potpuno ohladi, položimo ju na svečani tanjur, nadjenemo francuskom salatom, ukrasimo francuskim peršinom i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Janjeća krunska pečenka s francuskom salatom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti janjeću krunsku pečenku s francuskom salatom. – janjeća leđa (s rebrima), ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, sol, peršin (francuski), prilog (francuska salata), Prije svega u mužaru izmrvimo nekoliko listića ružmarina, premjestimo ih u zdjelicu, ulijemo maslinovo ulje, protisnemo češnjak, sve zajedno izmiješamo i stavimo na stranu. ; Obje polovice janjećih leđa s rebrima skratimo na duljinu najkraćeg rebra i taj višak upotrijebimo za neki drugi recept. Jednu stranu janjećeg rebrenog koša s najmanje osam rebara položimo masnim dijelom prema gore na radnu površinu. ; Polovice sa skraćenim rebrima pripremamo tako što po cijeloj dužimo i pet centimetra od vrhova odrezanih rebara zarežemo tanki mesni dio sve do kostiju, te kližući nožem niz rebra prema krajevima, skidamo mesni dio. ; Zatim nožem odstranimo meso i tkivo između rebara i zarežemo spojeve između kotleta (po prilici jedan centimetar duboko) kako bi se kruna lakše savila. ; Kada smo na ovaj način obradili obje polovice leđa s rebrima, posolimo ih, te polovice, mesnom stranom prema unutra, okrenemo jednu prema drugoj, a krajeve zaokrenemo prema unutra kako bi dobili oblik krune. Kuhinjskom vezicom po utoru moždine, u krug povežemo i učvrstimo oblik krune. ; Dobiven oblik krune položimo na sredinu lima za pečenje, premažemo pripremljenom mješavinom maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C. Ovisno o željenoj jačini pečenja (od ružičastog do jače pečenog) ovako pripremljena janjetina gotova je za 30-40 minuta. ; Janjeću krunsku pečenku ostavimo da se potpuno ohladi, položimo ju na svečani tanjur, nadjenemo francuskom salatom, ukrasimo francuskim peršinom i poslužimo.; -</div>
Božićni puding

- Almo Čatlak
- 170 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Božićni puding – Saznajte kako pripremiti božićni puding u našem video receptu. – cimet (u prahu), jabuke, bademi (blanširanih), kandirano voće, grožđice, glatko brašno, krušne mrvice, smeđi šećer, jaje, rum, maslac, U zdjelu stavimo krušne mrvice, dodamo brašno, smeđi šećer, cimet u prahu, te na suho izmiješamo sastojke. ; Zatim dodamo blanširane bademe, kandirano voće, grožđice, oguljene, očišćene i sjeckane jabuke, rum, umućena jaja, te sve zajedno dobro izmiješamo. ; Potom u smjesu postupno umiješamo omekšali maslac. Vatrostalnu posudu (po mogućnosti pravokutnu i zapremine po prilici 1,2 litre) u kojoj ćemo peći puding obilno namažemo maslacem i napunimo je pripremljenom smjesom, pazeći da u njoj ne ostane zraka (dobro utisnemo i poravnamo). ; Zatim vatrostalnu posudu sa smjesom prekrijemo alu-folijom, premjestimo je u veću vatrostalnu posudu u koju ulijemo vode do pola visine posude, te sve zajedno stavimo u pećnicu zagrijanu na 150°C, i pečemo po prilici dva i pol sata. ; Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, iskrenemo ga na dasku, izdašno posipamo šećerom u prahu, narežemo na kriške i poslužimo.; – Znamo da sigurno imate pregršt vlastitih recepata za slatka božićna zadovoljstva, ali sigurni smo da ovaj nemate koliko god bogata Vaša kolekcija bila! Zašto ne biste bacili oko i isprobali i ovu stranu božićne čarolije?
<div class="wpurp-searchable-recipe">Božićni puding – Saznajte kako pripremiti božićni puding u našem video receptu. – cimet (u prahu), jabuke, bademi (blanširanih), kandirano voće, grožðice, glatko brašno, krušne mrvice, smeđi šećer, jaje, rum, maslac, U zdjelu stavimo krušne mrvice, dodamo brašno, smeđi šećer, cimet u prahu, te na suho izmiješamo sastojke. ; Zatim dodamo blanširane bademe, kandirano voće, grožđice, oguljene, očišćene i sjeckane jabuke, rum, umućena jaja, te sve zajedno dobro izmiješamo. ; Potom u smjesu postupno umiješamo omekšali maslac. Vatrostalnu posudu (po mogućnosti pravokutnu i zapremine po prilici 1,2 litre) u kojoj ćemo peći puding obilno namažemo maslacem i napunimo je pripremljenom smjesom, pazeći da u njoj ne ostane zraka (dobro utisnemo i poravnamo). ; Zatim vatrostalnu posudu sa smjesom prekrijemo alu-folijom, premjestimo je u veću vatrostalnu posudu u koju ulijemo vode do pola visine posude, te sve zajedno stavimo u pećnicu zagrijanu na 150°C, i pečemo po prilici dva i pol sata. ; Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, iskrenemo ga na dasku, izdašno posipamo šećerom u prahu, narežemo na kriške i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Božićni puding – Saznajte kako pripremiti božićni puding u našem video receptu. – cimet (u prahu), jabuke, bademi (blanširanih), kandirano voće, grožðice, glatko brašno, krušne mrvice, smeđi šećer, jaje, rum, maslac, U zdjelu stavimo krušne mrvice, dodamo brašno, smeđi šećer, cimet u prahu, te na suho izmiješamo sastojke. ; Zatim dodamo blanširane bademe, kandirano voće, grožđice, oguljene, očišćene i sjeckane jabuke, rum, umućena jaja, te sve zajedno dobro izmiješamo. ; Potom u smjesu postupno umiješamo omekšali maslac. Vatrostalnu posudu (po mogućnosti pravokutnu i zapremine po prilici 1,2 litre) u kojoj ćemo peći puding obilno namažemo maslacem i napunimo je pripremljenom smjesom, pazeći da u njoj ne ostane zraka (dobro utisnemo i poravnamo). ; Zatim vatrostalnu posudu sa smjesom prekrijemo alu-folijom, premjestimo je u veću vatrostalnu posudu u koju ulijemo vode do pola visine posude, te sve zajedno stavimo u pećnicu zagrijanu na 150°C, i pečemo po prilici dva i pol sata. ; Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, iskrenemo ga na dasku, izdašno posipamo šećerom u prahu, narežemo na kriške i poslužimo.; -</div>
Vanilin kifle

- Miro Biondić
- 60 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Vanilin kifle – Saznajte kako pripremiti vanilin kifle u našem video receptu. – oštro brašno, maslac, orasi (mljevenih), vanilin šećer, bjelanjak, šećer (u prahu), Maslac, narezan na listiće, stavimo na brašno, dodajemo mljevene orahe, vanilin šećer i bjelanjak te zamijesimo tijesto (po potrebi dodamo malo vode). ; Tijesto oblikujemo u kuglu i pustimo da malo odstoji. ; Zatim tijesto razrežemo na nekoliko komada. Svaki komad rukama razvaljamo u prst debelu kobasicu. ; Kobasicu od tijesta zatim režemo na 2 cm dugačke komade, a svaki komad posebno rukom istanjimo i oblikujemo u kifle. ; Kifle slažemo na brašnom posut papir za pečenje. ; Pečemo u pećnici na 150°C oko 20 min. Pazimo da kifle ostanu svijetle. ; Još vruće posložimo na tanjur i dobro posipamo vanilin šećerom i šećerom u prahu.; – Nije li napokon vrijeme da iznenadite sve susjede koji su vam godinama za blagdane donosili vanilin kiflice? Tako je, ispecite svoje kiflice! Vrlo je jednostavno, a Božić jednostavno ne bi bio isti bez njih. K tome, jednog dana više neće biti susjeda sa kiflicama, i možda ćete baš vi morati preuzeti njihovu ulogu kifl-dilera.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Vanilin kifle – Saznajte kako pripremiti vanilin kifle u našem video receptu. – oštro brašno, maslac, orasi (mljevenih), vanilin šećer, bjelanjak, šećer (u prahu), Maslac, narezan na listiće, stavimo na brašno, dodajemo mljevene orahe, vanilin šećer i bjelanjak te zamijesimo tijesto (po potrebi dodamo malo vode). ; Tijesto oblikujemo u kuglu i pustimo da malo odstoji. ; Zatim tijesto razrežemo na nekoliko komada. Svaki komad rukama razvaljamo u prst debelu kobasicu. ; Kobasicu od tijesta zatim režemo na 2 cm dugačke komade, a svaki komad posebno rukom istanjimo i oblikujemo u kifle. ; Kifle slažemo na brašnom posut papir za pečenje. ; Pečemo u pećnici na 150°C oko 20 min. Pazimo da kifle ostanu svijetle. ; Još vruće posložimo na tanjur i dobro posipamo vanilin šećerom i šećerom u prahu.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Vanilin kifle – Saznajte kako pripremiti vanilin kifle u našem video receptu. – oštro brašno, maslac, orasi (mljevenih), vanilin šećer, bjelanjak, šećer (u prahu), Maslac, narezan na listiće, stavimo na brašno, dodajemo mljevene orahe, vanilin šećer i bjelanjak te zamijesimo tijesto (po potrebi dodamo malo vode). ; Tijesto oblikujemo u kuglu i pustimo da malo odstoji. ; Zatim tijesto razrežemo na nekoliko komada. Svaki komad rukama razvaljamo u prst debelu kobasicu. ; Kobasicu od tijesta zatim režemo na 2 cm dugačke komade, a svaki komad posebno rukom istanjimo i oblikujemo u kifle. ; Kifle slažemo na brašnom posut papir za pečenje. ; Pečemo u pećnici na 150°C oko 20 min. Pazimo da kifle ostanu svijetle. ; Još vruće posložimo na tanjur i dobro posipamo vanilin šećerom i šećerom u prahu.; -</div>
Tjestenina s tunom i kiselim vrhnjem

- Fina Malinić
- 20 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Tjestenina s tunom i kiselim vrhnjem – – tjestenina, maslinovo ulje, nasjeckani luk, češnjak (zgnječeni), kiselo vrhnje, pasirana rajčica, tuna iz konzerve (ocijeđena), grašak, peršin (sjeckani), rajčica (polusušena), kapar (ocijeđeni), Kuhajte tjesteninu u slanoj kipućoj vodi dok ne postane al dente. Ocijedite i prelijte s pola ulja.; Zagrijte preostalo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk i kuhajte 2-3 minute ili dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu. ; Umiješajte kiselo vrhnje i tjesteninu, dodajte tunjevinu i grašak. Kuhajte na laganoj vatri 1-2 minute. ; Umiješajte polovicu peršina s rajčicama i kaparima, dodajte tjesteninu i začinite. Miješajte dok se samo ne zagrije. Poslužite posuto preostalim peršinom.; –
Piletina u bijelom umaku sa šampinjonima

- Fina Malinić
- 30 min
- 2 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
Piletina u bijelom umaku sa šampinjonima – – biljno ulje, dimljena slanina, pileća prsa, luk, češnjak, šampinjoni, maslac, suho začinsko bilje, bijelo vino, kiselo vrhnje, Zagrijte ulje na jakoj vatri, narežite slaninu, dodajte ju u tavu i pržite 3-4 minute dok ne postane hrskava. Izvadite ju iz posude i ostavite na tanjuru sa strane.; Dok se slanina prži, piletinu narežite na trakice veličine koliko stane u zalogaj. ; Stavite piletinu u lonac, začinite s malo papra i pecite sa svih strana dok ne porumeni. Izvadite i odložite na tanjur sa slaninom.; Dok se piletina prži, ogulite i nasjeckajte luk i češnjak, a gljive narežite na ploške. Lagano smanjite vatru i dodajte maslac. ; Kad se počne pjeniti, dodajte luk, začinite solju i paprom te pržite 3-4 minute dok ne omekša. ; Dodajte češnjak, kuhajte 1 minutu pa dodajte gljive. Pržite 3-4 minute dok ne omekša, a zatim umiješajte začinsko bilje.; Prelijte vinom i pustite da zavrije. Vratite piletinu, slaninu i ostale sokove u tavu te kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute. ; Dodajte vrhnje, pustite da zavrije pa dinstajte 10 minuta. Poslužite uz prilog po izboru.; –
Zapečena piletina u bijelom umaku

- Fina Malinić
- 15 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
Zapečena piletina u bijelom umaku – – Piletina: pileća prsa (bez kostiju i kože), glatko brašno, ribani parmezan, sol, papar, Umak: ulje, maslac, češnjak, luk (sjeckani), glatko brašno, pileći temeljac ((ili bijelo vino)), punomasno mlijeko, kiselo vrhnje ((20% udjela mliječne masti)), ribani parmezan, limunov sok, sol, papar, peršin, Piletina: U posudi pomiješajte brašno, parmezan, sol i papar, a 2 pilećih prsa prepolovite. Nastalom smjesom premažite pileća prsa.; Zagrijte jednu žlicu ulja i pecite piletinu dok ne postane lagano zlatna. Kad je pečena, ostavite ju sa strane.; Umak: U tavu na umjerenoj vatri zagrijte ulje i maslac te kratko pirjajte češnjak i luk.; Tada dodajte brašno i kratko pirjajte, zatim pileći temeljac (ili bijelo vino) i opet kratko pirjajte.; Dodajte mlijeko i ribani parmezan te začinite soli i paprom.; Stavite prethodno pečenu piletinu u tavu i pecite ju 2 minute s jedne strane, a zatim joj dodajte kiselo vrhnje i peršin.; Okrenite pileća prsa na drugu stranu i pecite još 2 minute pa dodajte još peršina.; Dodajte limunov sok i još začina prema vlastitom ukusu. Poslužite uz prilog po želji.; –
Kolač od kokosa i pudinga

- Fina Malinić
- 180 min
- 12 porcije
- Vrlo kalorično
- Srednje zahtjevno
- Sadrži jaja i mlijeko
Kolač od kokosa i pudinga – Sočan kolač savršen za druženja i rođendanske zabave. – Smjesa za kolač: glatko brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, maslac, Puding i glazura: instant puding od vanilije, voda, jaja, biljno ulje, kokosove mrvice, nasjeckani orasi, maslac, prženi kokos, mlijeko, šećer u prahu, ekstrakt vanilije, krem sir, U velikoj zdjeli umutite 300 g brašna, 300 g šećera, 1.5 žlicu praška za pecivo i 1 žličicu soli. Dodajte 4 žlice maslaca i pomoću blendera za tijesto umiješajte maslac u suhe sastojke. Spremite u hladnjak na 2 sata.; Nastalu smjesu u većoj posudi izmiksajte s instant pudingom od vanilije, vodom, jajima i uljem. Miksajte srednjom brzinom 4 minute te zatim umiješajte 180 g kokosovih mrvica i nasjeckane orase. Kad završite s miksanjem, prelijte smjesu u pripremljenu tepsiju.; Zagrijte pećnicu na 175°C i kada se zagrije, stavite smjesu peći 35 minuta. Ostavite da se ohladi 15 minuta i zatim izvadite.; Kako biste napravili glazuru, otopite 2 žlice maslaca u tavi. Dodajte preostalu polovicu kokosovih mrvica te neprestano miješajte na laganoj vatri dok ne postanu zlatno-smeđe. Kokos rasporedite na papir za pečenje da se ohladi.; Preostale 2 žlice maslaca pomiješajte s krem sirom. Naizmjence im dodavajte mlijeko i šećer u prahu dobro miješajući. Dodajte ekstrakt vanilije i umiješajte 175 g prženog kokosa.; Kolač premažite glazurom i ukrasite ga preostalim prženim kokosom.; –
Rafaelo

- Almo Čatlak
- 280 min
- 10 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Rafaelo – U našem video receptu saznajte kako pripremiti Rafaelo kuglice. – lješnjaci (cijelih), petit beurre keksi, bademi (blanširanih), šećer, aroma vanilije, mlijeko u prahu, kokosovo brašno, maslac, Prije svega lješnjake kratko prokuhamo u vreloj vodi, ocijedimo, pažljivo ogulimo, popržimo u tavi bez masnoće i stavimo na stranu. ; U sjekač stavimo „petit beure“ kekse i blanširane bademe, te ih sameljemo. ; Zatim u lonac ulijemo 150 ml vode, dodamo šećer i aromu vanilije, a kada zavrije kuhamo dok se šećer potpuno ne rastopi. ; Potom ugasimo vatru, te stalno miješajući pjenjačom postupno umiješamo mlijeko u prahu. ; Zatim umiješamo jedan dio kokosovog brašna, mljevene kekse i bademe, te dobivenu smjesu ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu. ; Potom u smjesu umiješamo omekšali maslac, poklopimo i stavimo u hladnjak na nekoliko sati, dok se ne stvrdne. ; Od ohlađene i stvrdnute smjese žličicom uzmemo jedan mali dio, namočimo dlan jedne ruke, smjesu stavimo na dlan, u sredinu smjese stavimo po jedan prženi lješnjak, oblikujemo kuglicu, te svaku uvaljamo u kokosovo brašno i položimo u papirnate košarice za rafaelo.; – Rijetki su oni koji ne pokleknu pred delikatnim okusom snježno-bijele kombinacije kokosa, keksa, badema i bijele čokolade… Da biste si tu profinjenu slasticu mogli priuštiti nešto češće, nudimo Vam domaću verziju poznatih kuglica.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Rafaelo – U našem video receptu saznajte kako pripremiti Rafaelo kuglice. – lješnjaci (cijelih), petit beurre keksi, bademi (blanširanih), šećer, aroma vanilije, mlijeko u prahu, kokosovo brašno, maslac, Prije svega lješnjake kratko prokuhamo u vreloj vodi, ocijedimo, pažljivo ogulimo, popržimo u tavi bez masnoće i stavimo na stranu. ; U sjekač stavimo „petit beure“ kekse i blanširane bademe, te ih sameljemo. ; Zatim u lonac ulijemo 150 ml vode, dodamo šećer i aromu vanilije, a kada zavrije kuhamo dok se šećer potpuno ne rastopi. ; Potom ugasimo vatru, te stalno miješajući pjenjačom postupno umiješamo mlijeko u prahu. ; Zatim umiješamo jedan dio kokosovog brašna, mljevene kekse i bademe, te dobivenu smjesu ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu. ; Potom u smjesu umiješamo omekšali maslac, poklopimo i stavimo u hladnjak na nekoliko sati, dok se ne stvrdne. ; Od ohlađene i stvrdnute smjese žličicom uzmemo jedan mali dio, namočimo dlan jedne ruke, smjesu stavimo na dlan, u sredinu smjese stavimo po jedan prženi lješnjak, oblikujemo kuglicu, te svaku uvaljamo u kokosovo brašno i položimo u papirnate košarice za rafaelo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Rafaelo – U našem video receptu saznajte kako pripremiti Rafaelo kuglice. – lješnjaci (cijelih), petit beurre keksi, bademi (blanširanih), šećer, aroma vanilije, mlijeko u prahu, kokosovo brašno, maslac, Prije svega lješnjake kratko prokuhamo u vreloj vodi, ocijedimo, pažljivo ogulimo, popržimo u tavi bez masnoće i stavimo na stranu. ; U sjekač stavimo „petit beure“ kekse i blanširane bademe, te ih sameljemo. ; Zatim u lonac ulijemo 150 ml vode, dodamo šećer i aromu vanilije, a kada zavrije kuhamo dok se šećer potpuno ne rastopi. ; Potom ugasimo vatru, te stalno miješajući pjenjačom postupno umiješamo mlijeko u prahu. ; Zatim umiješamo jedan dio kokosovog brašna, mljevene kekse i bademe, te dobivenu smjesu ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu. ; Potom u smjesu umiješamo omekšali maslac, poklopimo i stavimo u hladnjak na nekoliko sati, dok se ne stvrdne. ; Od ohlađene i stvrdnute smjese žličicom uzmemo jedan mali dio, namočimo dlan jedne ruke, smjesu stavimo na dlan, u sredinu smjese stavimo po jedan prženi lješnjak, oblikujemo kuglicu, te svaku uvaljamo u kokosovo brašno i položimo u papirnate košarice za rafaelo.; -</div>
Salata od ječma i jaja

- Fina Malinić
- 10 min
- 2 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
Salata od ječma i jaja – Brza i zdrava večera za one koji ne stignu kuhati. – ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak (fino narezana), kuhani ječam, mladi špinat, jaja, U velikoj tavi na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje i češnjak.; Dodajte ječam i pirjajte nekoliko minuta, a zatim dodajte i špinat te miješajte dok ne uvene.; Odgurnite ječam i špinat na jednu stranu tave, a na praznoj strani razbijte jaja i promiješajte ih. Kada se gotovo skuhaju, umiješajte ih u ječam i špinat.; Posolite prema želji, a ako želite, možete dodati i malo cijeđenog limuna, ljutog umaka i/ili bućine sjemenke.; –
Tjestenina s kiselim vrhnjem

- Fina Malinić
- 30 min
- 2 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Tjestenina s kiselim vrhnjem – – tjestenina, slanina, češnjak, kiselo vrhnje, vlasca, šampinjona, Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi.; U tavi prepržite slaninu par minuta, dodajte šampinjone. ; Kad su šampinjoni omekšali, dodajte sjeckani češnjak, prepržite pola minute i potom dodajte ocijeđenu tjesteninu i kiselo vrhnje.; U tjesteninu dodajte vlasac po želji i pospite parmezanom. ; –
Orehnjača i makovnjača

- Slavko Večerić
- 180 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Orehnjača i makovnjača – U našem video receptu saznajte kako pripremiti orehnjaču i makovnjaču. – brašno, kvasac, jaje, žumanjak, maslac, orasi, mak, mlijeko, šećer, rum, grožđice, limun (korica), Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dcl mlakog mlijeka.; Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta. ; Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili „klofamo“ kuhačom). ; Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev. ; Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer. ; U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo. ; Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta. ; Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih „zarolamo“. Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje. ; Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta. ; Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca. 60 minuta. Uz ove domaće kolače preporučujemo desertno vino prošek.; – Što reći o ovom kolaču kojeg teško da neki Hrvat nije probao? Možda su ga pekli vaši stari, možda susjedi, no kako god bilo, on je dio naše tradicije. Fino prhko tijesto sa slatkim punjenjem od oraha ili maka idealan je desert, a možda je još i bolje za jutarnje umakanje u šalicu vrućeg kakaa.
<div class="wpurp-searchable-recipe">Orehnjača i makovnjača – U našem video receptu saznajte kako pripremiti orehnjaču i makovnjaču. – brašno, kvasac, jaja, žumanjak, maslac, orasi, mak, mlijeko, šećer, rum, grožðice, limun (korica), Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dcl mlakog mlijeka.; Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta. ; Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili „klofamo“ kuhačom). ; Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev. ; Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer. ; U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo. ; Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta. ; Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih „zarolamo“. Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje. ; Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta. ; Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca. 60 minuta. Uz ove domaće kolače preporučujemo desertno vino prošek.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe">Orehnjača i makovnjača – U našem video receptu saznajte kako pripremiti orehnjaču i makovnjaču. – brašno, kvasac, jaja, žumanjak, maslac, orasi, mak, mlijeko, šećer, rum, grožðice, limun (korica), Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dcl mlakog mlijeka.; Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta. ; Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili „klofamo“ kuhačom). ; Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev. ; Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer. ; U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo. ; Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta. ; Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih „zarolamo“. Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje. ; Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta. ; Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca. 60 minuta. Uz ove domaće kolače preporučujemo desertno vino prošek.; -</div>
Mamine kesten kocke

- Fina Malinić
- 45 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Mamine kesten kocke – – Biskvit: jaja, šećer, vanilin šećer, čokolada za kuhanje, kesten pire, Krema : kesten pire, šećer, margarin, vanilin šećer, rum, vrhnje za šlag, Biskvit: Istucite čvrsti snijeg od četiri bjelanjaka. ; U bjelanjke dodajte šećer i vanilin šećer, jedno jaje te jedan po jedan žumanjak preostalih jaja.; Ugrijte pećnicu na 180°C, dodajte smjesu u lim za pečenje kojeg ste obložili papirom za pečenje ili kalup u za torte.
Biskvit pecite 15 minuta. ; Krema : Margarin pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se smjesa povezala dodajte kesten pire i malo ruma.
Hladan biskvit premažite kremom. ; Izmutite vrhnje za šlag i namažite na kremu. Pustite da se kolač ohladi u hladnjaku nekoliko sati. Servirajte ohlađeno, ukrasite dodatno po želji.; –
Biskvit pecite 15 minuta. ; Krema : Margarin pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se smjesa povezala dodajte kesten pire i malo ruma.
Hladan biskvit premažite kremom. ; Izmutite vrhnje za šlag i namažite na kremu. Pustite da se kolač ohladi u hladnjaku nekoliko sati. Servirajte ohlađeno, ukrasite dodatno po želji.; –
Puretina u umaku od vrhnja i senfa

- Fina Malinić
- 315 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Srednje zahtjevno
Puretina u umaku od vrhnja i senfa – – senf dijon, vode, meda, suhi kopar, soli, sušena majčina dušica, sjemenke kima, crni papar, pureći batak, kiselo vrhnje, glatko brašno, U loncu za sporo kuhanje pomiješajte prvih 8 sastojaka (uključujući i papar). Na to stavite puretinu te pospite dodatnom soli i paprom.
; Poklopite i kuhajte na visokoj temperaturi 5-6 sati.; Pureće batke stavite u posudu za posluživanje i poklopite da ne gube toplinu. Procijedite tekućinu u kojoj se kuhala puretina, ali ju ne bacajte. ; U posudi srednje veličine umutite kiselo vrhnje i brašno te postupno u tu smjesu umutite 500 ml tekućine koju ste dobili cijeđenjem. ; Dobivenu smjesu prelijte u mali lonac te kuhajte na umjerenoj temperaturi i neprestano miješajte dok se umak ne zgusne i dok se ne krenu stvarati mjehurići. ; Začinite po vlastitom ukusu dodatnom soli i paprom. ; Poslužite puretinu uz prilog po izboru i prelijte umakom. Po želji posipajte dodatnim svježim koprom.; –
; Poklopite i kuhajte na visokoj temperaturi 5-6 sati.; Pureće batke stavite u posudu za posluživanje i poklopite da ne gube toplinu. Procijedite tekućinu u kojoj se kuhala puretina, ali ju ne bacajte. ; U posudi srednje veličine umutite kiselo vrhnje i brašno te postupno u tu smjesu umutite 500 ml tekućine koju ste dobili cijeđenjem. ; Dobivenu smjesu prelijte u mali lonac te kuhajte na umjerenoj temperaturi i neprestano miješajte dok se umak ne zgusne i dok se ne krenu stvarati mjehurići. ; Začinite po vlastitom ukusu dodatnom soli i paprom. ; Poslužite puretinu uz prilog po izboru i prelijte umakom. Po želji posipajte dodatnim svježim koprom.; –
Rolana piletina sa šunkom i sirom u umaku

- Fina Malinić
- 50 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Rolana piletina sa šunkom i sirom u umaku – – pileća prsa, sir mozzarella, dimljena šunka, vrhnje za kuhanje, ribani parmezan, topljeni sir, rezana slanina, sol, papar, maslac, Filetirajte pileća prsa na komade srednje debljine. Na svaki komad stavite jedan komad dimljene šunke i malo mozzarelle. Piletinu zarolajte, omotajte slaninom i učvrstite čačkalicom.
; Rolanu piletinu popržite na tavi na malo malaca sa svake strane dok se ne zarumeni. Kad je piletina dobila boju izvadite je iz tave. ; U tavu dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte to vrenja. Potom dodajte sireve, začine po želji i kratko prokuhajte. Kad umak postanje gust dodajte u njega poprženo meso te kuhajte 10-15 min okrećući meso. Kad je meso gotovo možete servirati toplo uz prilog po želji.; –
; Rolanu piletinu popržite na tavi na malo malaca sa svake strane dok se ne zarumeni. Kad je piletina dobila boju izvadite je iz tave. ; U tavu dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte to vrenja. Potom dodajte sireve, začine po želji i kratko prokuhajte. Kad umak postanje gust dodajte u njega poprženo meso te kuhajte 10-15 min okrećući meso. Kad je meso gotovo možete servirati toplo uz prilog po želji.; –
Šaran iz pećnice s tjesteninom i gljivama

- Almo Čatlak
- 70 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Šaran iz pećnice s tjesteninom i gljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti šarana iz pećnice s tjesteninom i gljivama. – šaran (svježe, u komadu), gljive ((mješavine)), tjestenina ((krpice)), korijander (mrvljeni), mljevena crvena paprika, maslac, luk, češnjak, bijelo vino, vrhnje za kuhanje, peršin (sjeckani), ulje, sol i papar, Šarana očistimo i s leđne strane zarežemo na odreske debljine dva centimetra, ali pazeći da ipak ostanu povezani na trbušnoj strani, te ga premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje. ; U zdjelicu ulijemo 200 ml ulja, dodamo mrvljeni korijander, mljevenu crvenu papriku, papar i sol, te pjenjačom izmiješamo sastojke. ; Dobivenom mješavinom prelijemo šarana i stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Nakon 30-ak minuta, u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; Za to vrijeme luk nasjeckamo, a češnjak narežemo na listiće. ; Zatim u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, listiće češnjaka, posolimo i pržimo tri, četiri minute. ; Potom dodamo mješavinu gljiva i pržimo na srednje jakoj vatri dok ne ispari dio tekućine. Nakon tri, četri minute ulijemo bijelo vino, promiješamo i pričekamo da i vino ispari. ; Kuhanu tjesteninu ocijedimo, dodamo u tavu s gljivama, ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo sjeckani peršin, promiješamo i kuhamo još dvije, tri minute na laganoj vatri. ; Pečenog šarana izvadimo iz pećnice, a tjesteninu premjestimo na pladanj za posluživanje. ; Zatim šarana narežemo na komade, složimo ih preko tjestenine i poslužimo.; – Osim raznih slastica, odojka, francuske salate i ostalih prigodnih delicija, i šaran zaslužuje svoje mjesto u predstojećim danima (i noćima). A kako ga pripremiti, možete pogledati u priloženom filmiću.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Šaran iz pećnice s tjesteninom i gljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti šarana iz pećnice s tjesteninom i gljivama. – riba šaran (svježe, u komadu), gljive ((mješavine)), tjestenina ((krpice)), korijander (mrvljeni), mljevena crvena paprika, maslac, luk, češnjak, bijelo vino, vrhnje za kuhanje, peršin (sjeckani), ulje, sol i papar, Šarana očistimo i s leđne strane zarežemo na odreske debljine dva centimetra, ali pazeći da ipak ostanu povezani na trbušnoj strani, te ga premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje. ; U zdjelicu ulijemo 200 ml ulja, dodamo mrvljeni korijander, mljevenu crvenu papriku, papar i sol, te pjenjačom izmiješamo sastojke. ; Dobivenom mješavinom prelijemo šarana i stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Nakon 30-ak minuta, u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; Za to vrijeme luk nasjeckamo, a češnjak narežemo na listiće. ; Zatim u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, listiće češnjaka, posolimo i pržimo tri, četiri minute. ; Potom dodamo mješavinu gljiva i pržimo na srednje jakoj vatri dok ne ispari dio tekućine. Nakon tri, četri minute ulijemo bijelo vino, promiješamo i pričekamo da i vino ispari. ; Kuhanu tjesteninu ocijedimo, dodamo u tavu s gljivama, ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo sjeckani peršin, promiješamo i kuhamo još dvije, tri minute na laganoj vatri. ; Pečenog šarana izvadimo iz pećnice, a tjesteninu premjestimo na pladanj za posluživanje. ; Zatim šarana narežemo na komade, složimo ih preko tjestenine i poslužimo.; -</div>
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Šaran iz pećnice s tjesteninom i gljivama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti šarana iz pećnice s tjesteninom i gljivama. – riba šaran (svježe, u komadu), gljive ((mješavine)), tjestenina ((krpice)), korijander (mrvljeni), mljevena crvena paprika, maslac, luk, češnjak, bijelo vino, vrhnje za kuhanje, peršin (sjeckani), ulje, sol i papar, Šarana očistimo i s leđne strane zarežemo na odreske debljine dva centimetra, ali pazeći da ipak ostanu povezani na trbušnoj strani, te ga premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje. ; U zdjelicu ulijemo 200 ml ulja, dodamo mrvljeni korijander, mljevenu crvenu papriku, papar i sol, te pjenjačom izmiješamo sastojke. ; Dobivenom mješavinom prelijemo šarana i stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Nakon 30-ak minuta, u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; Za to vrijeme luk nasjeckamo, a češnjak narežemo na listiće. ; Zatim u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, listiće češnjaka, posolimo i pržimo tri, četiri minute. ; Potom dodamo mješavinu gljiva i pržimo na srednje jakoj vatri dok ne ispari dio tekućine. Nakon tri, četri minute ulijemo bijelo vino, promiješamo i pričekamo da i vino ispari. ; Kuhanu tjesteninu ocijedimo, dodamo u tavu s gljivama, ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo sjeckani peršin, promiješamo i kuhamo još dvije, tri minute na laganoj vatri. ; Pečenog šarana izvadimo iz pećnice, a tjesteninu premjestimo na pladanj za posluživanje. ; Zatim šarana narežemo na komade, složimo ih preko tjestenine i poslužimo.; -</div>
Glazirani kolačići

- Almo Čatlak
- 60 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Glazirani kolačići – Saznajte kako pripremiti glazirane kolačiće u našem video receptu. – glatko brašno, cimet (u prahu), prašak za pecivo, soda bikarbona, smeđi šećer, jaje, maslac, kiselo vrhnje, datulje, sol, šećer u prahu, limun, Datulje otkoštimo i nasjeckamo, jaja umutimo, maslac rastopimo, sok od limuna iscijedimo, a koricu naribamo. ; U zdjelu prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, smeđi šećer, mljevene orahe, malo posolimo i pjenjačom izmiješamo sastojke. ; U zasebnu zdjelu ulijemo 250 g rastopljenog maslaca, umućena jaja, kiselo vrhnje, dodamo naribanu koricu limuna, sve zajedno izmiješamo pjenjačom i prelijemo u zdjelu sa suhom smjesom. ; Zatim dodamo sjeckane datulje i lopaticom ili kuhačom izmiješamo sastojke. ; Potom smjesu rasporedimo i poravnamo na limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 20-ak minuta. ; Kolač izvadimo iz pećnice i ostavimo ga da se ohladi, a za to vrijeme u zdjelu s prosijanim šećerom u prahu ulijemo mješavinu soka od limuna i preostalog rastopljenog maslaca, te pjenjačom miješamo dok ne dobijemo glatku polurijetku glazuru. ; Dobivenom glazurom prelijemo kolač, rasporedimo ju i zagladimo spatulom te stavimo u hladnjak na 60 minuta, da se glazura stvrdne. ; Kolač je gotov i možemo ga poslužiti.
; – Fini sočni kolačići s datuljama, preliveni statkom glazurom jednostavno vas zovu da ih pojedete, stoga se prestanite opirati i poslušajte zov prirode.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Glazirani kolačići – Saznajte kako pripremiti glazirane kolačiće u našem video receptu. – glatko brašno, cimet (u prahu), prašak za pecivo, soda bikarbona, smeđi šećer, jaje, maslac, kiselo vrhnje, datulje, sol, šećer u prahu, limun, Datulje otkoštimo i nasjeckamo, jaja umutimo, maslac rastopimo, sok od limuna iscijedimo, a koricu naribamo. ; U zdjelu prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, smeđi šećer, mljevene orahe, malo posolimo i pjenjačom izmiješamo sastojke. ; U zasebnu zdjelu ulijemo 250 g rastopljenog maslaca, umućena jaja, kiselo vrhnje, dodamo naribanu koricu limuna, sve zajedno izmiješamo pjenjačom i prelijemo u zdjelu sa suhom smjesom. ; Zatim dodamo sjeckane datulje i lopaticom ili kuhačom izmiješamo sastojke. ; Potom smjesu rasporedimo i poravnamo na limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 20-ak minuta. ; Kolač izvadimo iz pećnice i ostavimo ga da se ohladi, a za to vrijeme u zdjelu s prosijanim šećerom u prahu ulijemo mješavinu soka od limuna i preostalog rastopljenog maslaca, te pjenjačom miješamo dok ne dobijemo glatku polurijetku glazuru. ; Dobivenom glazurom prelijemo kolač, rasporedimo ju i zagladimo spatulom te stavimo u hladnjak na 60 minuta, da se glazura stvrdne. ; Kolač je gotov i možemo ga poslužiti.
; -</div>
; – Fini sočni kolačići s datuljama, preliveni statkom glazurom jednostavno vas zovu da ih pojedete, stoga se prestanite opirati i poslušajte zov prirode.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Glazirani kolačići – Saznajte kako pripremiti glazirane kolačiće u našem video receptu. – glatko brašno, cimet (u prahu), prašak za pecivo, soda bikarbona, smeđi šećer, jaje, maslac, kiselo vrhnje, datulje, sol, šećer u prahu, limun, Datulje otkoštimo i nasjeckamo, jaja umutimo, maslac rastopimo, sok od limuna iscijedimo, a koricu naribamo. ; U zdjelu prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, smeđi šećer, mljevene orahe, malo posolimo i pjenjačom izmiješamo sastojke. ; U zasebnu zdjelu ulijemo 250 g rastopljenog maslaca, umućena jaja, kiselo vrhnje, dodamo naribanu koricu limuna, sve zajedno izmiješamo pjenjačom i prelijemo u zdjelu sa suhom smjesom. ; Zatim dodamo sjeckane datulje i lopaticom ili kuhačom izmiješamo sastojke. ; Potom smjesu rasporedimo i poravnamo na limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 20-ak minuta. ; Kolač izvadimo iz pećnice i ostavimo ga da se ohladi, a za to vrijeme u zdjelu s prosijanim šećerom u prahu ulijemo mješavinu soka od limuna i preostalog rastopljenog maslaca, te pjenjačom miješamo dok ne dobijemo glatku polurijetku glazuru. ; Dobivenom glazurom prelijemo kolač, rasporedimo ju i zagladimo spatulom te stavimo u hladnjak na 60 minuta, da se glazura stvrdne. ; Kolač je gotov i možemo ga poslužiti.
; -</div>
Gratinirani juneći odresci s tikvicama i mini rajčicama

- Almo Čatlak
- 20 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Gratinirani juneći odresci s tikvicama i mini rajčicama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane juneće odreske s tikvicama i mini rajčicama. – juneći odrezak, tikvice, mini rajčica, sir ementaler, peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Meso očistimo od kožica i žilica i istučemo ga batom za meso, rajčice prepolovimo, tikvice narežemo na trakice, a sir ementaler naribamo. ; Zatim odreske posolimo s obje strane, jednu stranu premažemo uljem i stavimo ih peći na vruću gril tavu, nauljenom stranom prema dolje. ; Nakon jedne minute odreske okrenemo, po njima rasporedimo narezane tikvice i rajčice, posipamo naribanim sirom i stavimo peći pod gril, u pećnicu zagrijanu na 170°C, 3-4 minute.
; Odreske rasporedimo na tanjure, posipamo ih sjeckanim peršinom, popaprimo, pokapamo maslinovim uljem i poslužimo.; – Zanimljiv recept za pripremu odreska. Malo na tavu, pa posipati povrćem i naribanim sirom, pa malo u pećnicu i evo ga, ručak ili večera je gotova.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Gratinirani juneći odresci s tikvicama i mini rajčicama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane juneće odreske s tikvicama i mini rajčicama. – juneći odrezak, tikvice, mini rajčica, sir ementaler, peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Meso očistimo od kožica i žilica i istučemo ga batom za meso, rajčice prepolovimo, tikvice narežemo na trakice, a sir ementaler naribamo. ; Zatim odreske posolimo s obje strane, jednu stranu premažemo uljem i stavimo ih peći na vruću gril tavu, nauljenom stranom prema dolje. ; Nakon jedne minute odreske okrenemo, po njima rasporedimo narezane tikvice i rajčice, posipamo naribanim sirom i stavimo peći pod gril, u pećnicu zagrijanu na 170°C, 3-4 minute.
; Odreske rasporedimo na tanjure, posipamo ih sjeckanim peršinom, popaprimo, pokapamo maslinovim uljem i poslužimo.; -</div>
; Odreske rasporedimo na tanjure, posipamo ih sjeckanim peršinom, popaprimo, pokapamo maslinovim uljem i poslužimo.; – Zanimljiv recept za pripremu odreska. Malo na tavu, pa posipati povrćem i naribanim sirom, pa malo u pećnicu i evo ga, ručak ili večera je gotova.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Gratinirani juneći odresci s tikvicama i mini rajčicama – U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane juneće odreske s tikvicama i mini rajčicama. – juneći odrezak, tikvice, mini rajčica, sir ementaler, peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Meso očistimo od kožica i žilica i istučemo ga batom za meso, rajčice prepolovimo, tikvice narežemo na trakice, a sir ementaler naribamo. ; Zatim odreske posolimo s obje strane, jednu stranu premažemo uljem i stavimo ih peći na vruću gril tavu, nauljenom stranom prema dolje. ; Nakon jedne minute odreske okrenemo, po njima rasporedimo narezane tikvice i rajčice, posipamo naribanim sirom i stavimo peći pod gril, u pećnicu zagrijanu na 170°C, 3-4 minute.
; Odreske rasporedimo na tanjure, posipamo ih sjeckanim peršinom, popaprimo, pokapamo maslinovim uljem i poslužimo.; -</div>
Morski pas u umaku od rajčica i graška

- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Morski pas u umaku od rajčica i graška – U našem video receptu saznajte kako pripremiti morskog psa u umaku od rajčica i graška. – morski pas (očišćenog), rajčica (sjeckana ), grašak (iz konzerve), bademi (blanširanih), glatko brašno, češnjak, bijelo vino (suhog), masline (otkoštenih, zelenih), peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar, Meso morskog psa narežemo na odreske debljine dva centimetra, a češnjak protisnemo.
; Odreske posolimo, uvaljamo ih u brašno, višak brašna otresemo i stavimo ih pržiti u tavu na vruće maslinovo ulje. ; Nakon jedne i pol minute, odreske okrenemo na drugu stranu i pržimo ih još toliko. ; Zatim dodamo blanširane bademe, protisnuti češnjak, a čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok vino ne ispari. ; Nakon tri minute kuhanja odreske izvadimo na toplo, a u tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckanu rajčicu, masline, posolimo, promiješamo i sastojke kuhamo na laganoj vatri, 8-10 minuta. ; Zatim dodamo grašak iz konzerve, sjeckani peršin, promiješamo i umak maknemo s vatre. ; Na tanjur stavimo gotov umak od rajčice i graška, preko njega pečene odreske morskog psa i poslužimo.; – Pazite ide morski pas! Da ali je pečen i u sjajnom umaku od sjeckanih rajčica i graška, tako da je ovaj put dobrodošao!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Morski pas u umaku od rajčica i graška – U našem video receptu saznajte kako pripremiti morskog psa u umaku od rajčica i graška. – morski pas (očišćenog), sjeckana rajčica, grašak (iz konzerve), bademi (blanširanih), glatko brašno, češnjak, bijelo vino (suhog), masline (otkoštenih, zelenih), peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Meso morskog psa narežemo na odreske debljine dva centimetra, a češnjak protisnemo.
; Odreske posolimo, uvaljamo ih u brašno, višak brašna otresemo i stavimo ih pržiti u tavu na vruće maslinovo ulje. ; Nakon jedne i pol minute, odreske okrenemo na drugu stranu i pržimo ih još toliko. ; Zatim dodamo blanširane bademe, protisnuti češnjak, a čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok vino ne ispari. ; Nakon tri minute kuhanja odreske izvadimo na toplo, a u tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckanu rajčicu, masline, posolimo, promiješamo i sastojke kuhamo na laganoj vatri, 8-10 minuta. ; Zatim dodamo grašak iz konzerve, sjeckani peršin, promiješamo i umak maknemo s vatre. ; Na tanjur stavimo gotov umak od rajčice i graška, preko njega pečene odreske morskog psa i poslužimo.; -</div>
; Odreske posolimo, uvaljamo ih u brašno, višak brašna otresemo i stavimo ih pržiti u tavu na vruće maslinovo ulje. ; Nakon jedne i pol minute, odreske okrenemo na drugu stranu i pržimo ih još toliko. ; Zatim dodamo blanširane bademe, protisnuti češnjak, a čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok vino ne ispari. ; Nakon tri minute kuhanja odreske izvadimo na toplo, a u tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckanu rajčicu, masline, posolimo, promiješamo i sastojke kuhamo na laganoj vatri, 8-10 minuta. ; Zatim dodamo grašak iz konzerve, sjeckani peršin, promiješamo i umak maknemo s vatre. ; Na tanjur stavimo gotov umak od rajčice i graška, preko njega pečene odreske morskog psa i poslužimo.; – Pazite ide morski pas! Da ali je pečen i u sjajnom umaku od sjeckanih rajčica i graška, tako da je ovaj put dobrodošao!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Morski pas u umaku od rajčica i graška – U našem video receptu saznajte kako pripremiti morskog psa u umaku od rajčica i graška. – morski pas (očišćenog), sjeckana rajčica, grašak (iz konzerve), bademi (blanširanih), glatko brašno, češnjak, bijelo vino (suhog), masline (otkoštenih, zelenih), peršin (sjeckanog), ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Meso morskog psa narežemo na odreske debljine dva centimetra, a češnjak protisnemo.
; Odreske posolimo, uvaljamo ih u brašno, višak brašna otresemo i stavimo ih pržiti u tavu na vruće maslinovo ulje. ; Nakon jedne i pol minute, odreske okrenemo na drugu stranu i pržimo ih još toliko. ; Zatim dodamo blanširane bademe, protisnuti češnjak, a čim češnjak zamiriše ulijemo bijelo vino i kuhamo dok vino ne ispari. ; Nakon tri minute kuhanja odreske izvadimo na toplo, a u tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckanu rajčicu, masline, posolimo, promiješamo i sastojke kuhamo na laganoj vatri, 8-10 minuta. ; Zatim dodamo grašak iz konzerve, sjeckani peršin, promiješamo i umak maknemo s vatre. ; Na tanjur stavimo gotov umak od rajčice i graška, preko njega pečene odreske morskog psa i poslužimo.; -</div>
Juha od slanutka, krumpira i gljiva

- Almo Čatlak
- 50 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Juha od slanutka, krumpira i gljiva – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juhu od slanutka, krumpira i gljiva. – šampinjoni, slanutak (iz konzerve), krumpir, vrganji (sušenih), povrtni temeljac, češnjak, ružmarin, peršin (sjeckanog), škrobno brašno, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Šampinjone očistimo i narežemo na četvrtine, krumpir ogulimo i narežemo na kockice, češnjak na listiće, a sušene vrganje stavimo u zdjelicu, prelijemo ih vodom i ostavimo da se namaču 15-ak minuta, a potom ih ocijedimo. ; U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezan krumpir, listiće češnjaka, ocijeđene vrganje, ulijemo 200 ml povrtne juhe, posolimo, dodamo grančicu ružmarina, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri. ; Nakon 10-ak minuta dodamo narezane šampinjone, promiješamo i pirjamo još 1-2 minute. ; Zatim dodamo slanutak, ulijemo preostalu juhu, promiješamo i kuhamo 10-ak minuta. ; Potom umiješamo žlicu škrobnog brašna pomiješanog s malo vode i kuhamo još 3-4 minute, dok juha malo ne zgusne.; Gotovu juhu rasporedimo u tanjure, začinimo paprom, posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.
; – Izvrsna, krepka i ukusna juha od povrća i gljiva, koja će vas sigurno energizirati i dati vam snage za nove kulinarske poduhvate.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Juha od slanutka, krumpira i gljiva – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juhu od slanutka, krumpira i gljiva. – šampinjoni, slanutak (iz konzerve), krumpir, vrganji (sušenih), povrtni temeljac, češnjak, ružmarin, peršin (sjeckanog), škrobno brašno, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Šampinjone očistimo i narežemo na četvrtine, krumpir ogulimo i narežemo na kockice, češnjak na listiće, a sušene vrganje stavimo u zdjelicu, prelijemo ih vodom i ostavimo da se namaču 15-ak minuta, a potom ih ocijedimo. ; U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezan krumpir, listiće češnjaka, ocijeđene vrganje, ulijemo 200 ml povrtne juhe, posolimo, dodamo grančicu ružmarina, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri. ; Nakon 10-ak minuta dodamo narezane šampinjone, promiješamo i pirjamo još 1-2 minute. ; Zatim dodamo slanutak, ulijemo preostalu juhu, promiješamo i kuhamo 10-ak minuta. ; Potom umiješamo žlicu škrobnog brašna pomiješanog s malo vode i kuhamo još 3-4 minute, dok juha malo ne zgusne.; Gotovu juhu rasporedimo u tanjure, začinimo paprom, posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.
; -</div>
; – Izvrsna, krepka i ukusna juha od povrća i gljiva, koja će vas sigurno energizirati i dati vam snage za nove kulinarske poduhvate.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Juha od slanutka, krumpira i gljiva – U našem video receptu saznajte kako pripremiti juhu od slanutka, krumpira i gljiva. – šampinjoni, slanutak (iz konzerve), krumpir, vrganji (sušenih), povrtni temeljac, češnjak, ružmarin, peršin (sjeckanog), škrobno brašno, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar, Šampinjone očistimo i narežemo na četvrtine, krumpir ogulimo i narežemo na kockice, češnjak na listiće, a sušene vrganje stavimo u zdjelicu, prelijemo ih vodom i ostavimo da se namaču 15-ak minuta, a potom ih ocijedimo. ; U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezan krumpir, listiće češnjaka, ocijeđene vrganje, ulijemo 200 ml povrtne juhe, posolimo, dodamo grančicu ružmarina, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri. ; Nakon 10-ak minuta dodamo narezane šampinjone, promiješamo i pirjamo još 1-2 minute. ; Zatim dodamo slanutak, ulijemo preostalu juhu, promiješamo i kuhamo 10-ak minuta. ; Potom umiješamo žlicu škrobnog brašna pomiješanog s malo vode i kuhamo još 3-4 minute, dok juha malo ne zgusne.; Gotovu juhu rasporedimo u tanjure, začinimo paprom, posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.
; -</div>
Gulaš od vepra na istarski način

- Fina Malinić
- 180 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Gulaš od vepra na istarski način – – Marinada za vepra: luk, režanj češnjaka, mrkva, sol, papar, maslinovo ulje, crno vino, lovor, peršin (sitno sjeckani), Kuhanje vepra: mlađi vepar (meso od prsa ili plećke), slanina, mrkva, luk (manjih), češnjak, klinčić, majčina dušica, lovor, sol, papar, brašno, Priprema marinade: Očistite i sitno nasjecate luk i češnjak, mrkvu naribajte. Sve posolite i popaprite. Vepra narežite na kockice. Pomiješaje sve sastojke i zalijte s maslinovim uljem i crnim vinom. Dodajte listiće lovora i narezani peršin. ; Ostavite marinadu da odstoji najmanje 1 dan. ; Priprema vepra: Narežite slaninu na kockice debljine 2 cm i ispržite na masti s nasjeckanim lukom. Dodajte narezanu mrkvu i komadiće vepra te pržite dok ne posmeđi. Pobrašnite i ponovno popržite dok se ne zapeče.; Ocijeđenu tekućinu od marinade prokuhajte i reducirajte. Tekućinu prelijte preko poprženog vepra. ; Nasjeckajte češnjak i dodajte ga u jelo zajedno s klinčićem.; Sve zajedno začinite po potrebi sa soli i paprom. Dodajte majčinu dušicu i lovor. ; Kad prokuha, stavite poklopac i kuhajte oko 3 sata na nižoj vatri. Po potrebi promiješajte i dodajte začine, vode ili još malo vina. ; Kad se meso skuhalo, izvadite listiće lovora i klinčiće. Umak možete propasirati ako vam smetaju komadići. ; Jelo poslužite uz njoke, tjesteninu ili rižu.; –